Saluveeri arvamuse kohaselt ei tohiks keegi karta tulla asjatundliku juhendaja manu, kes oskab personaalselt nõustada ja sobivaid harjutusi ning jõukohaseid, kuid arendavaid laule soovitada. Ta lisab, et selliseks ettevõtmiseks sobib sarnaste võimetega inimeste grupp ja pisut pillimängu lisaks. Küsimusele, kui tihti on maestro oma karjääri jooksul kohanud täiesti lootusetuid juhtumeid, vastab ta, et anne vajab kasvamiseks aega ja paljud 90ndatel lasteekraani laulustuudiosse tulnud lauljad avanesid eri stiilides –alles siis, kui nende sisemine “mina” leidis selle, mida muusika abil väljendada.

Üks võimalik vastus sellele, miks on nii, et mõned peavad viisi ja teised mitte, arvab Saluveer, et mõned jälgivad ja kontrollivad kõrva abil täpsemalt häälepaelte pingestatust ja suunavad neid teadlikult soovitud kõrgusega helisid tekitama. Kindlasti peab aga olema huvi ja tahtmine asjaga tegeleda — nii nagu spordiski, ei hakka kolmepunktivisked või surfamine iseenesest külge, vaid on püsiva huvi ja harjutamise tulemus”. Ning tihtipeale võib probleem olla ka asjatundmatus juhendajas.

“Meie nooruses oli üsna tavaline, et ka üldharidukoolis tehti kohe esimeses klassis viisipidamiskatse ja edaspidi keskenduti vaid neile, kes iseseisvalt enne kooli olid selle omaduse endas üles leidnud ja välja arendanud, teised jäeti lihtsalt kõrvale”,” selgitab Saluveer ja nendib, et teab ohtralt neid, kellele on õrnas eas hukkamõist väga hinge läinud ja kes alles aastaid hiljem on taastanud julguse oma häält kasutada.

Aarne Saluveeri õpituba "“Viska viisi”" toimub 1. oktoobril kell 17.30 Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis. Sissepääs tasuta.

Lisainfo Muusikapäeva kodulehel!