"Helle Meriga töötan tänase päevani juba kokku 21 aastat, alates hetkest, mil tal tekkis vajadus esinduslike ehete järele. Aga vastuvõttudeks ainult tema jaoks valmistatud ehteid ma pole iial talle müünud, sest Eesti riik pole minu hinnangul kunagi olnud nii rikas, et ehete peale tervet varandust kulutada. Esileedi oli pealegi liiga tagasihoidlik, et seda nõuda - sellisel kombel, nagu seda on teinud näiteks viimane. Kuigi mind on ajakirjanduses "Eesti õukonnajuveliiriks" tembeldatud, olen ma alati teinud ehteid kõigile "kerjusest kuningani" ja olen endiselt arvamusel, et hea reklaam on rohkem väärt kui raha. Muide, peaaegu kõik ehted olen proua Merilt ka tagasi saanud. Ja mida pole, need ongi talle kingitud!" kinnitab ta.

Mida on aga Pärnal öelda Ieva Kupce sõrmuse kohta?


"Käesolevalt pildilt pole küll võimalik täpselt tuvastada, kas tegu on valgest kullast või plaatinast sõrmusega ja kas sellel särav valge vääriskivi on teemant. Samuti ei ole näha, kas tegu on kolmnurkse või nelinurkse lihvitud teemandiga või ümara briljandiga. Aga kuna klassikaline kihlasõrmuse kivi on briljant, siis jääme selle oletuse juurde," uurib Jaan pilti. "Selliste sõrmuste puhul kergitab hinda kivi enda hind, mis moodustab kogu sõrmuse väärtusest võib-olla üheksa kümnendikku. Briljandi enda hind omakorda sõltub aga puhtusest, lihvist, värvinüansist ja karaadikaalust, mida samuti ei saa pelgalt pildi põhjal otsustada," lisab ta.

"Kuigi kõnekäänu kohaselt peegeldub mehe karjääri edukus tema naise ehetelt, siis kihlasõrmus ei kuulu nende ehete hulka," jätkab ta analüüsi. "Ma ei arva ühtlasi, et prominentide sõrmuseid peaksid ehtima uhked kivid, millega minna otsekui Hollywoodis eputama. Kihlasõrmus võibki olla ainult iseendale ja kinkijale sümboolse tähendusega. Kuna kandja tundub olevat ratsionaalselt mõtlev, tark ja suhteliselt tagasihoidlik naine, kes pole liialt ambitsioonikas bravuuritar, siis selline lihtne ehe tundub kandja sõrmes sobilikuna," lõpetab ta ning kutsub kõiki Meistrite Hoovis endaäsja avatud isikunäitusele Vene tänavale.

Uurides veidi ehtepoodide hinnakirju, leidsime Eesti ühe populaarsema juveeliäri Mati Kuld lehelt Kupce sõrmusele sarnase ehte, millele saab pilku heita SIIN. Hinnaks on märgitud 2500 eurot, seega kui see presidendi au- ja ametiastmele vastavalt paari numbriga korrutada, saab ilmselt hinna, mis kihlasõrmuse eest välja käidi.

Palju hinnaks pakud, kallis Publiku lugeja?