Vabariigi Presidendi tänavune jõulukaart kannab pealkirja "Ood ootamatule Eestile" ning kunstiteose toimetusse laekumisel võttis Publiku ekspertkomisjon selle otsemaid ette, et peidetud vihjeid üles leida (loe SIIT). Äsja saatis Presidendi kantselei ka kaardi ametliku selgituse. Loe seda ning vaata, palju Publik ära arvas (täppi pandud tähelepanekud märgitud Publiku värvides).

Presidendi tänavuse jõulukaardi kandev motiiv on julgelt tundmatusele vastu astumine. See on kiidulaul eestlaste pealehakkamisele ning meie riigi ridadest maailmaareenile tõusnud äri-, loome- kui ka spordiedulugudele. Teisalt on kaardil ka isiklik pool ehk presidendi hüvastijätt ametiaja lõpu hakul. Kaardil kujutatud unenäomaailmas ongi omavahel põimunud kõik need mõtted. Vasakult paremale mõned rohkem või vähem peidetud tähendused, nagu autorid neid seletavad:

· Kelgutajad kelgutavad mäe küljele rooma numbri X (10), mis on viide presidendi viimasele ametiaastale.
· Pilvest pudenevad kirjad, mis kaardi paremast servast teele saadeti, tähistavad pilvetehnoloogiat üle terve maa. Pilve taga on Euroopa Liidu tähtkuju.
· Metsade taga tegeleb kiikinguga rõõmus kuusepuu. Kiiking on nõndavõrd väljaspool kasti mõeldud spordiala, et ei saagi lõpuni kindel olla, kas see on unes või ilmsi.
· Pilve taga suupillil blues’i mängiv kuu on kummardus presidendi muusikalembusele.
· Kuu peal tähti püüdev mehike. Isegi kui sihtmärk on erakordne ja selleni ulatumisest jääb puudu, on tulemus ikkagi suurepärane. Julgustuseks meie ettevõtjatele.
· Kuu all, maa peal on kolm tarka, kes vahetavad omavahel kingitusi – transfer. wise. men.
· Jõuluvanasaan on hübriid – pooleldi põhjapõdrapõhine, pooleldi reaktiivmootor – viide eestlaste tegevustele keskkonda säästvate tehnoloogiate ja teenuste arendamisel – olgu selleks Elmo rent, Exo bike või Eleoni tuulik.
· Jõuluvana kohal hõljub kuumaõhu-kalapall ühe vapra reisijaga – eestlastel on kombeks minna laia maailma avastama, aga köisredel peab kaasas olema, et pärast tagasi tulla.
· Kaardi keskel kimab jõulukuuse poole järgmine tehnoloogiaime – postirobot Starship.
· Silmapiiri tagant paistab Eesti üks tuntumaid mägesid – Tõnis.
· Mäe kõrval kuuse otsas pilvi püüdev mehike – abiks reha, sest piiratud ressursside kiuste oskab ta improviseerida oma eesmärkide saavutamise nimel.
· Kohe järgmises kuusemajas elab kuusepreili, kes toob jõuluks tuppa kuuse. Viide omade vahenditega hakkama saamisele ja täielikule iseseisvusele.
· Talumaja nurga tagant tatsab välja üks veidrus – naisekandmine. Ka veidras valdkonnas on eestlane innovatiivne.
· Tähti vaatlev periskoop torukübaraga pilvel on viide püüdlusele saada kosmoseriikide hulka – kummardus EstCube’ile.
· Presidendi kotist pudenevad välja “Teekonna” kompvekid – teekonnale minnes jätab president maha maiustuste raja, mida järgides saab eksimata koju tagasi tulla.
· Hiired on Vabariigi Presidendi Kantselei ja presidendi omavaheline muhelus – kui kass läinud, on hiirtel pidu. Rikkalik juustuvalik lubab head pidu.
· Aga loodus tühja kohta ei salli, seega on udusel esiplaanil juba tulevik kuklasse hingamas. Varju vaadates tekib ettekujutus salapärasest hiilijast, kuid nagu ikka lähemalt vaadates on tegemist millega muuga – sedakorda lahke lehvitusega.

Illustratsiooni autoriks on Karmen Heinmaa. Kaardi autoriks on agentuur Brand Manual eesotsas Mihkel Virkusega.