Jaheda oleku poolest tuntud leedi Mary oli esimesest hetkest härra Pamukist sisse võetud ja sümpaatia oli vastastikune. Lõbujanuline härra Pamuk nõudis veel samal õhtul Downton Abbeys peatudes, et toapoiss Thomas viiks ta öö hakul leedi Mary magamistuppa. Kui härra Pamuk sureb, vallandab see läbi mitme hooaja meeleoluka juhtumite sarja.

Härra Pamuki surm leedi Mary voodis on telesarjas üks olulisi sündmusi, sest see annab erinevatele tegelaskujudele võimaluse välja pressida, jutte levitada ja palju segadust külvata, mis tekitab vaatajatele omakorda elevust. Esmalt näeb kokatüdruk Daisy, kuidas härra Pamuki laip tema tuppa tagasi tassitakse. Seejärel usaldab ta oma loo Mary õele leedi Edithile, kes kirjutab sellest Türgi saatkonda. Loomulikult ei jää Edithi kiri saladuseks ja sellest saab alguse õdede omavaheline viha, mis kestab edukalt läbi kuue hooaja. Selle pikatntse loo saab teada ka ajakirjandusmagnaat, kes pressib Marylt välja kihluse ja lubab loo avaldada, kui viimane temaga ei abiellu. Härra Pamuki surma üksikasjad tunnistab Mary üles ka oma tulevasele abikaasale Matthew Crawley'le ja alles pärast nende abielu jääb härra Pamuki surm seriaali tagaplaanile.

"Downton Abbey" looja Julian Fellowes avaldas telesarja telgitagustest kõnelevas filmis huvitava seiga - nimelt on härra Pamuki surm tõestisündinud lugu. "Kui me kirjutame sarja, siis inimesed arvavad alati, et kõige intrigeerivamad lood välja mõeldud. Paraku on need hoopis elust enesest. Nii ka härra Pamuki surm. See ei ole stsenaristi poolt välja mõeldud."

Oscariga pärjatud Julian Fellowes sai enda käsutusse ühe krahvinna päeviku ja ammutas sealt ohtralt inspiratsiooni "Downton Abbey" jaoks. "See on tõestisündinud lugu. Nimelt leiti ühe krahvinna päevik, kus ta kirjeldab üksikasjalikult oma nooruses aset leidnud traagilist lugu ja see lugu on härra Pamuki surm krahvinna voodis... Loomulikult lisasime me sellele seigale jätkulood, kuid sündmus ise on ehtne."

NB! Juba täna õhtul on ETVs eetris sarja viimane osa.