Kirjandusprojekt „Skype raamatuklubi” puhul on tegemist sarjaga, mida Tallinna Keskraamatukogu juba teist hooaega korraldab. Esimene hooaeg toimus 2014. aasta sügisest 2015. aasta kevadeni ning teine hooaeg algas 2015. aasta sügisel ning kestab siiani.

Sellest, kuidas Skype raamatuklubi toimub, räägib projekti algataja Kristel Palk: "Sarja jooksul teeme koostööd välismaa raamatukogudega. Meie leiame oma kodumaalt klassitäie noori, kes on asjast huvitatud ja sama teevad välismaa raamatukoguhoidjad oma kodumaal. Seejärel leiame oma raamatukogust lühikese kirjandusliku teksti, mis oleks saadaval meie emakeeles ja välismaa noorte emakeeles. Skaneerime selle teksti ja saadame noortele. Noored arutlevad teksti üle oma koolitunnis ja panevad kokku grupitöö oma analüüsi tulemuste kohta. Grupitöö vorm võib olla erinev, aga palume neil alati analüüsides mõelda muuhulgas ka järgmistele küsimustele: kas selle teksti tähendus muutuks minu jaoks, kui ma oleksin pärit teisest riigist ja räägiksin teist keelt? Kas see muutuks, kui oleksin teisest soost või vanem/noorem? Kas see muutuks, kui mul oleks teine usuline, kultuuriline või etniline taust? Ja nii edasi."

Kui grupid on koolitundides teksti läbi arutanud, koguneb kumbki grupp raamatukokku. Eesti grupp Tallinna Keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonda ja välismaa grupp sellesse raamatukokku, millega parajasti koostööd tehakse. Kokkulepitud ajal helistatakse Skype'i konverentskõne funktsiooni kasutades teise raamatukokku ning seejärel saavad grupid vastastikku teksti üle arutlema hakata.

Igat kohtumist juhib Eesti poolelt ka arutelujuht, kes jälgib, et kõik osapooled sõna saaks ja et kõik graafikus püsiks. Samuti on tema ülesandeks küsida arutelu elavdavaid küsimusi. Arutelujuhiks on tavaliselt Eestis tuntud kultuuri või haridusega seotud inimene. Varem on arutelujuhi rolli kandnud näiteks Jan Kaus, Jim Ashilevi, Olga Äär, Aimar Ventsel, Igor Kotjuh ja teised.

"Meie eesmärk on noored sellele mõtlema panna, et maailmas on väga palju erinevaid inimesi, kelle arusaamu mõjutavad erinevad tegurid. Need tegurid võivad aga muuta seda, kuidas need inimesed näevad asju, mille tähendus tundub meile ilmselge. Erinevaid arusaamu kohtame elus sageli ja me peame oskama nendega arvestada ja vajadusel argumenteerida oma vaaternuga poolt. Samuti peame mõistma, et vahel võivad arusaamad erinevaks jäädagi ja sellisel juhul tuleb osata olukorraga sõbralikult leppida," lisab Palk.

Kas tundub huvitav? Ka sina saad oma klassiga Skype raamatuklubist osa võtta. Sind aitab Skype raamatuklubi projektijuht ja võõrkeelse kirjanduse osakonna juhataja Kristel Palk, kellele saad osalemissoovist teada anda e-posti teel kristel.palk@tln.lib.ee.