Kõige suurema toetuse pälvis 2,187 miljoni euroga A. H. Tammsaare romaani "Tõde ja õigus" filmiadaptsioon. Alusmaterjali mahukust, olulisust ning ajaloolist väärtust arvestades on toetuse suurus mõistlik, kuigi terve romaanisarja adapteerimine vajaks ilmselt veel kopsakamat eelarvet.

Režissöör Tanel Toom on lõpetanud Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakoolis filmirežii eriala ning läbinud Suurbritannia rahvusliku filmi ja televisiooni kooli. Tema lühifilm "Pihtimus" võitis 2010. aastal tudengifilmide Oscari ja esitati 2011. aastal Oscarite jagamisel lühifilmide kategoorias viie nominendi hulka.

"Pihtimus" kätkes endas lugu noorusest, süütusest, usust ja inimkonda rusuvast süütundest. Kõik need teemad käivad läbi ka Tammsaare romaanist, mistõttu on Toom noore režissöörina hea valik klassikalise romaani adapteerimiseks. EFI ekspertkomisjon leidis, et filmil on isegi teatud vesterni omadusi, mis panevad elama nii Vargamäe kui ka Pearu ja Andrese vägikaikaveo.

Moonika Siimets on eelkõige tuntud eluliste lühifilmide "Viimane Romeo", "Oled see sina?" ja "Roosa kampsun" poolest. Tema filmides on alati olnud peidus eestlaslik lihtsus ja armastus elu vastu. Siimetsa esimest täispikka filmi "Seltsimees laps" toetati 1,2 miljoni euroga. Lugu põhineb Leelo Tungla autobiograafilistel teostel "Seltsimees laps ja suured inimesed" ning "Samet ja saepuru".

1,2 miljoni euroga toetati ka Kaur Koka "Põrgu Jaani", mis põhineb režissööri varasemal, Balti Filmi- ja Meediakoolis valminud samanimelisel lühifilmil. Teiste toetuste saajate hulka kuuluvad veel Liina Triškina-Vanhatalo "Võta või jäta" ning 11. mail kinodesse jõudva "Polaarpoisi" režissööri Anu Auna lastefilm "Eia jõulud Tondikakul". Kõikide toetuse saajate jaoks peale Anu Auna on tegu täispika filmi režissööridebüüdiga.

"Eesti Vabariik 100" anima- ja mängufilmid jõuavad kinoekraanidele 2018. aasta veebruarist kuni 2019. aasta veebruarini.

Allikas: filmi.ee