Jana Liisa, kuidas Sul gümnaasiumi lõpetamine edeneb?

Koolilõpp läheneb hämmastava kiirusega. Alles oli kooliaasta algus ja juba käib täie hooga eksamiteks valmistumine. Praeguseks on mul enamus projektid lõpetatud ja saan peaaegu 100% koolile keskenduda.

Millal hakkasid mõtlema sellele, mida edasi teha, kui kool on lõpetatud?

Kuigi hakkasin juba paar aastat tagasi võimalikke plaane läbi mõtlema ja variante kaaluma, pole ma siiani suutnud otsustada, mis saab edasi, sest elu muutub kogu aeg nii palju. Tulevikuplaanide tegemine on niivõrd suur samm ja seda päris ühe õhtuga ei tee.

Kas ja kui palju on „Eesti otsib Superstaari“ saade Sinu mõtteid ja otsuseid tuleviku osas mõjutanud?

Superstaarisaade oli kindlasti väga tugev tõuge muusikaga edasi tegelemiseks. See oli minu jaoks samm eesti muusikamaastikule ja oleks vägagi mõistlik kasutada seda võimalust, et edaspidigi muusikaga tegeleda.

Kuigi antud olukord, kus lauljakarjäär niivõrd käega katsutav tundub, pigem raskendab minu jaoks tulevikuotsuse tegemist. Varem olin ma üsna kindel, et peale koolilõppu lähen ma edasi ülikooli õppima midagi muud. Ilmselt vanemate mõjutusel ei võtnud minagi lauljakarjääri niivõrd tõsiselt. Pärast "Eesti otsib Superstaari" saadet hakkasid vanemad rohkem hindama mu muusikalisi andeid ja edasised muusikaõpingud muutusid arvestatavaks variandiks ka nende jaoks.

Kui palju te oma sõprade või klassikaaslastega tulevikuplaanide üle arutate?

Sõprade ja klassikaaslastega on mul selles suhtes vedanud. Pea kõigil on plaan edasi minna õppima ja omavahel arutamine aitab kaaluda erinevaid variante. Oma kogemusi jagavad ka need sõbrad, kes juba õpivad ülikoolis. Varem võib-olla rääkisime edasistest õpingutest vähem, aga viimase aastaga on see teema tõusnud vägagi päevakorda.

Minu tutvusringkonnas on neid, kes kindlalt teavad, mida nad edasi teevad, üsna vähe. Ma usun, et me kõik teame, kas me oleme tugevad reaal- või humanitaarainetes, aga päris kindlat erialavalikut pole veel paljudel.

Kas karjäärinõustamine on sõprade-klassikaaslastega jutuks tulnud?

Nõustamisest pole me oma suhtlusringkonnas teadlikult rääkinud. See variant pole lihtsalt pähe tulnud ja karjäärinõustamine tundub sõnana pigem kauge tulevik meie jaoks. Hirmus harjumatu on mõelda, et me oleme juba suureks kasvanud ning peamegi oma karjääri looma ja tulevikku ehitama. Klassikaaslastega oleme hiljuti nõustamisega kokku puutunud, sest Rajaleidja käis meil koolis, kus tegime rollimänge tööintervjuu näol ja läbisime ka karjäärinõustamise. Võin ilmselt kõigi oma klassikaaslaste eest rääkida, kellel pole veel kindlat visiooni tulevikuks, et karjäärinõustamine tuli kindlasti kasuks. See aitas paremini tundma õppida oma positiivseid ja negatiivseid külgi ning sobilikke suundumusi edaspidiseks.

Millised olid Sinu esmamuljed peale individuaalset karjäärinõustamist Põhja-Eesti Rajaleidja keskuses?

Peale nõustamist oli mul väga palju materjali, mida läbi mõelda. Erialavalik tuleb ju ikkagi minul teha, mitte nõustajal. Karjäärinõustamine on väga kasulik, sest see loob ülevaate inimese enda võimetest ja omadustest, mis saavad paberile visuaalselt kirja skaalade ja kirjeldustena.

Kirjelda, kuidas Sinu karjäärinõustamise protsess välja nägi? Mida seal tehti? Kas pidid eelnevalt midagi ette valmistama?

Nõustamisel istusin ma väikeses ruumis kahekesi nõustajaga. Õhkkond oli väga meeldiv ja mugav. Enne nõustamist tegin ma kodus kolm testi, mis olid enamjaolt valikvastustega. Kaks testi täitsin iseenda kohta ja kolmas oli võimete test, kus pidin võimalikult kiiresti valima õige vastuse. See oli kõige raskem ja pingelisem, sest see oli aja peale. Nõustamisel vaatasime testide tulemusi ja analüüsisime neid koos nõustajaga, kes seletas lahti, mida need tulemused tähendavad. Rääkisin ka oma eelistustest, senistest tegemistest elus ja missugune inimene ma olen. Minu jutu ja testide põhjal valisime erialasid, mis võiksid mulle sobida.

Kas karjäärinõustamine tõi Sulle mingeid uusi valikuid, millele Sa varem pole mõelnud?

Leian, et karjäärinõustamine on väga kasulik juba sellepärast, et nõustaja tutvustab uusi erialasid, millest noorel inimesel ei pruugi üldse aimugi olla. Nii oli ka minuga, kui nõustaja soovitas mulle näiteks andragoogikat.

Üldiselt olid kaalutavad variandid mulle tuttavad. Enamus neist olid loomingulise suundumusega: disainer, näitleja, laulja, koreograaf, jne. Mulle väga meeldib, et loominguline pool oli nii kõrge, sest ideaalis tahaksin ma terve elu tegeleda loomingulise tööga. Üllatavalt kõrge oli ka uuriv suundumus, kuhu alla kuuluvad matemaatikud, teadlased, doktorid jt. Kuna ma olen planeerinud õppida ka arstiteadust, siis on see suundumus mulle eriti kasulik ja tekitab sobivuse osas suurema kindlustunde.

Kellele sa karjäärinõustamist soovitaksid ja miks?

Karjäärinõustamist soovitaksin ma kõigile. Eelkõige neile, kes tunnevad, et ei ole mitte milleski tugevad. Kindlasti sobib see ka noortele, kes teavad kindlalt, mida nad edasi teevad, sest nõustamisel saab väga palju teadmisi ka selle kohta, kuidas ennast esitleda ning mille kallal tuleb veel tööd teha. Minule tuli vägagi kasuks see, kuidas oma nõrkusi töövestlusel sõnastada. Kõike saab pöörata iseenda tugevuseks ning oma nõrkusi tuleb tunda ja aktsepteerida. Nõustamisel tulevad välja ka inimese tugevused ning ennast peab kiitma igal juhul.

Mida soovid veel öelda oma fännidele, kes Sind laulmas soovivad kuulda?

Kuna praegu olen ma lülitunud täielikult koolilainele, ei ole ma hetkel ette võtnud suuri projekte. Igal reedel võib mind näha TV3’s “Me armastame Eestit” saates laulmas. Sügisest soovitan kõigil istuda telekate ette, panna käima ETV ja mind võib leida ekraanilt lastesaates. Seekord ma ei laula, vaid olen üks lastesaate tegelastest. Esimene saade peaks linastuma 14. septembril. Rohkem infot selle projekti kohta on veel tulemas ning kindlasti jagan seda ka oma sotsiaalmeedia kanalites (vt Jana Liisa Facebooki) Suvel kirjutan kindlasti palju muusikat ja ehk tuleb ka mõni singel välja. Eks aeg näitab, mis saab! Ahjaa, kes pole veel kuulnud, siis mul tuli koostöös kahe räppari, Ingmar Gailiti ja Robert Lõviga, välja lugu “Siis Räägime”. Me ise oleme väga vaimustunud sellest ja loodame, et ka kuulajatele meeldib (kuula lugu Youtube’ist).

Jana Liisa käis karjäärinõustamisel Tallinnas asuvas Põhja-Eesti Rajaleidja keskuses (Maakri 23a, 8.korrus), kuid Rajaleidja keskused asuvad igas Eesti maakonnas ning pakuvad kuni 26aastastele tasuta karjäärialast nõustamist. Kui Sinulgi on mõtteis küsimus, kuidas edasi, siis pöördu julgelt oma maakonnas lähimasse Rajaleidja keskusesse (vt keskuseid siit).

Lisaks karjääriteenustele pakutakse ka õppenõustamisteenuseid. Õppeaasta jooksul saab Rajaleidjast tuge ja nõu ligikaudu 50 000 klienti. Keskuste tööd koordineerib sihtasutus Innove.