1. Kes on tänane lukksepp?

Lukksepatöö on tänasel päeval palju enamat kui lihtsalt torude parandamine. Pidevalt uuenev ehitusvaldkond ja uudsed materjalid esitavad lukkseppadele aina spetsiifilisemaid väljakutseid. Lukksepa ametialal spetsialiseerutakse ehitusvaldkonnas Eesti kutsestandardite järgi kas veevärgi-, kütte- ja jahutussüsteemide või ventilatsioonilukksepaks. Kutsealal töötamist toetav ja sageli vajalik oskus on keevitamine. Kasuks tulevad teadmised ka teistest ehitus-, sh viimistlustöödest.

2. Lukksepp töötab mitmesugustes tingimustes

Lukksepp töötab mitmesugustel objektidel – nii uusehitiste ehitusel, olemasolevate ehitiste rekonstrueerimistöödel kui ka hoonete tehnosüsteemide hooldustöödel. Töö toimub enamasti siseruumides, kuid lukksepp paigaldab ka välisvõrkude (vesi, kanalisatsioon, soojatrass ja drenaažitööd) trasse. Seetõttu peab lukksepp olema hea tervisega ja taluma füüsilist koormust, sest tehnosüsteemide ehitamisel võib ette tulla ka konstruktsioonide lammutamist.

Lukksepatöö toetab säästva energia poliitikat

Energiatõhusus on ehitusvaldkonnas üks tänaseid võtmeküsimusi. Seega, lukksepp, kelle tööks on hoone kütte-, ventilatsiooni-, vee- ja kanalisatsioonitorustike ning -seadmete paigaldamine ja hooldus, on üks säästva energia võtmeisikuid. Energiakasutuse tõhususe ning elektri- või kütusekulu vähendamise tagamiseks töötatakse välja uusi lahendusi ja tehnoloogiaid. Seetõttu peab ka lukksepp olema kursis kaasaegsete materjalide, seadmete ja tehnoloogiatega. Näiteks peab lukksepp teadma, kuidas vältida soojakadu, mil moel torustikke isoleerida ja kuidas tagada hoones hea sisekliima. Selleks peab lukksepp koostööd tegema ka ehitusinseneridega ning tihtilugu tuleb erinevate spetsialistidega üheskoos ka erinevaid tehnilisi lahendusi teostada.

3. Õppinud meister peab olema enesekindel

Värskelt kooli lõpetanud ja tööturule siirduv noor lukksepp kohtub ehitusobjektil kindlasti ka nn. „vana kooli“ tegijatega, kes on lukksepatööd aastaid teinud omaenese tarkusest. Seetõttu võib noor lukksepp leida end olukorrast, kus tal tuleb ümber lükata tööalased väärtõed. Niisiis, õppinud meister – noor või vana – peab olema eneseteadlik ning jääma kindlaks ehitusalastele tõenduspõhistele teadmistele, tehnoloogiatele ja töövõtetele. Sama oluline on teada oma väärtust – hea meister on alati hinnatud ning teenib ka spetsialistile väärilist palka.

4. Lukksepp peab oskama üldpilti näha

Ühe hoone ehitamine hõlmab mitmeid erinevaid ehitusetappe ja paljude meistrite koostööd. Lukksepp peaks teadvustama kogu ehitusprotsessi ja arvestab ka teiste ametimeeste, nagu puuseppade, betoonkonstruktsioonide ehitajate, elektrikute ja ehitusviimistlejate tööga. Näiteks, kui lukksepp paigaldab värvitud seinale või lakke torukatteid, ventilatsiooniplafoone vms, siis teeb ta seda puhastes töökinnastes. Ikka selleks, et ehitusviimistleja ei peaks paigaldustööde tulemusena tekkinud näpujälgede tõttu kogu seina või lage uuesti üle värvima.

Ehitusalase koostöö juures on väga oluline ka ehitusjooniste lugemisoskus, mis tagab töö kiiruse, kvaliteedi, vastavuse esitatud nõuetele ja tellija ootustele. Jooniste lugemisel ja lukksepatööde teostamisel tuleb kasuks ka ruumiline kujutlusvõime ja matemaatiline mõtlemisoskus.