1. Kiire kohanemisvõime

Ehituspuusepp peab olema suuteline erinevate töökeskkonna tingimustega kohanema. Töö võib toimuda nii siseruumides kui ka õues, erinevatel kõrgustel ja erisuguse ilmaga. Seetõttu on oluline ka hea koordinatsioon ja füüsiline vastupidavus. Puusepp peab kindlasti tähelepanu pöörama ka tööohutusele ning tervisekahjustuste ennetamisele. Samas peab puusepal olema ka püsivust, sest mõni töö nõuab pikaajalist nokitsemist.

2. Teadmiste ja oskuste järjepidev rakendamine

Ehituspuusepa töö on mitmekülgne ja vaheldusrikas. Oma töös võib meister kokku puutuda puitliidete valmistamise, leiliruumi, põrandate, puitkarkass-seinte ja katusekonstruktsioonide ehitamisega, erinevate puitdetailide monteerimisega, vooderdise paigaldamise ja puitkonstruktsioonide renoveerimisega. Lisaks teab hea meister ka energiatõhusa ehitamise põhimõtteid ning oskab lugeda tööjooniseid.

Seetõttu on ehituspuusepa väljaõpe üsna põhjalik, tänu millele oskab kutsetunnistusega meister omandatud teadmisi ja oskusi igapäevases töös rakendada. Väga oluline on ka koostööle avatus ja meeskonnatööoskus, sest tihtilugu tuleb õlg õla kõrval töötada koos teiste ehitusvaldkonna spetsialistidega. Sõbralikus ja avatud töökeskkonnas on kogu ehitusmeeskond vajaliku infoga kursis ning koostöö sujub.

3. Käeline osavus

Ehituspuusepa tööülesannete seas on mõõtmis- ja lõikamistööd. Seetõttu peab puusepp olema täpse käe ja silmaga. Puusepatöös on abiks ka õiged tööriistad, mille käsitsemisoskus toetab meistrit kiires ja kvaliteetses töös. Puusepa peamisteks töövahenditeks on mehaanilised käsitööriistad, nagu saed, kirved, höövlid, peitlid, ning elektrilised käsitööriistad, nagu trellid, lihvimismasinad jne. Samuti peab ehituspuusepp oskama käsitseda erinevaid mõõteriistu ja tundma asjakohaseid mõõtmismeetodeid. Sama oluline kui on tööriistade käsitsemine, on ka nende korrapärane ja õige hooldamine.

4. Töö planeerimisoskus

Nagu eelmistes punktides selgus, eeldab ehituspuusepa amet laiahaardelisi oskusi ja teadmisi ning eri töökeskkondades toimetamist. Seetõttu on puusepatöös oluline ka oma töö pika- ja lühiajaline planeerimine. Puusepp on suuteline koostama ka isiklikku tööplaani, arvestades nii töökoha ettevalmistamiseks kuluva aja kui ka töö teostamiseks kuluva ajaga. Ka tööd planeerides tuleb kindlasti juhinduda tööjoonistest, et tagada töö teostamisel optimaalse tööajaga nõuetekohane täpsus ja kvaliteet.