"Ameerika suvi" on kodumaine mängufilm, mis võeti täies ulatuses üles Ameerikas. Kes ei sooviks seal olla ja ringi chillida? Ometigi nägi filmimeeskond kurja vaeva, et meieni tuua „ameerikalike“ kaadritega film ning teha veidi „Hollywoodi“. Õnnestus päris hästi ning kiidan täitsa head kaameratööd, kohati ehk isegi sobilikku „kentsakat“ Euroopa moodi inglise keelt ning mitte üle võlli keeratud sisu, milles pole selliseid labaseid nalju nagu meie teistes „hittfilmides“.

Lugu jutustab Eesti noortest, kes sõidavad suveks Ameerikasse, et kuidagi „suurt raha“ kokku ajada. „Tõuse ja sära!“ stiilis meeletu müügitöö lastele suunatud harivate koomiksitega võib alata. Kui see kõik vaid nii lihtne oleks - keegi su raamatuid eriti osta ei taha ja lõpuks kaob ka isu seda tööd teha. Pigem on tunne, et käid ja surud lihtsalt oma nodi teistele peale ning see tekitab noortes tunde, et sellest ei ole mitte mingit kasu.

"Ameerika suvi"

"Ameerika suvi" sobib suurepäraselt algajatele müügiinimestele või lihtsalt müügihuvilistele, kes on füüsilisest isikust ettevõtjad või askeldavad kodukontoris. Film näitab müügitööga kaasneva pinge kasvamist hästi. California ja Nevada kõrbelinnade piinav palavus ning pidev rahapuudus käib asja juurde, aga päeva lõpuks on tunne, et kõik mõjub tühja tuuletallamisena. „This is America – everything is big!“ mõtlemine on muidugi positiivne ning filmist õhkub kogu aeg optimismi. Eriti lahe oli minu arvates Kristo Viidingu karakter. Samuti tegi täitsa hea rolli Einar Kuusk. Kohati mõtlesin, et kas vaatan filmi Tõnis Niinemetsa või hoopis Tobey Maguire'iga. Positiivseks noodiks toon veel välja huumori. Paaril korral sai ikka naerda nii et pisarad tulid silma. Kui USA-s politseile vahele jääd, siis võib tõsise jama kokku keerata ja seda eriti siis kui sõidad äsja ostetud autoga ja kodumaise juhiloaga. See koht jääb vist päris pikaks ajaks meelde. Muusika poolelt meeldis väga lugude valik. Võinuks isegi julgemalt 80ndate muusikat kasutada.

Kokkuvõttes on "Ameerika suvi" küllaltki korralikult teostatud, eriti kui arvestada piiratud vahendeid ja ainult tahet teha. Kohati kannatas natuke pildikvaliteet ning mõned kaadrid jätsid tõesti soovida, aga sisu jälgimist need vead siiski ei seganud.

"Ameerika suvi"

Kui sa nüüd arvad, et sul on kodus raamatud, millele mõeldes soovid hakata geniaalseks müügiinimeseks, oled tegusid täis ja arvad, et see saab olema lihtne tee tähtede poole, siis eksid. Ehk tasuks siit ka õppida, et mistahes asja müümine ehk kliendile mahaparseldamine kalli raha eest ei ole üldsegi meelakkumine. Meelelahutuslikku ja õpetlikku vaatamist jätkus küllaga ning seega soovitan kõigil, kes soovivad toetada uut kodumaist filmi, sammud kino poole seada. Minul küll polnud peale seansi lõppu oma rahast kahju.

"Ameerika suvi" on praegu Eesti kinodes.