Erinevad uuringud on tõestanud, et harjumus jääb keskmisele inimesele külge 21 päevaga. Ehk siis tehes miskit 3 nädalat järjest, iga päev, võtame me tegevuse sedasi omaks, et me hakkama automaatselt neid tegevusi järgima. Inimese harjumused on nagu rongi liikuma saamine. Kuigi algus on aega nõudev ja raske, siis nii pea kui rong on hoo sisse saanud, ei ole seda rongi lihtne peatada. Aga millised on meie peamised harjumused, mis meie produktiivsust vähendavad ja kuidas need paremateks harjumusteks muuta? Järgnevalt on välja toodud 3 nõuannet, kuidas hoida end produktiivsena.

1) Magage mõõdukalt

Uni on organismi viis meile teada anda, et on tekkinud ülekoormus ning aeg on puhata. Uni on nagu autohooldus. Kui hooldust vältida, siis annab ühel hetkel auto ise märku, et nüüd pole võimalik enam edasi liikuda. Autol tekib rike ja seda ei saa enam kasutada. Seega selleks, et inimestena tõesti funktsioneerida, peame me puhkama. Uuringute kohaselt on kõige mõõdukam uneaeg 6-8 tundi. Siinkohal saab taas tuua auto võrdluseks. Kuigi autot tuleb hooldada, siis tähtis on seda teha ka õigesti. Kui bensiinimootoriga autot tankida diisliga, siis ei ole tankimisest kasu. Seega vältige üle magamist ja samas ärge magamist ära unustage. Ning selleks, et head magamisharjumused külge jääksid, looge rutiin. Minge vähemalt 3 nädalat igal õhtul näiteks kell 00.00 magama, et hommikul kell 7 ärgata. Tehke seda ka nädalavahetustel. Nii asendate end väsitavad uneharjumused produktiivsust tõstvate harjumustega.

2) Eesmärgistage enda tegevusi
Paratamatult hoiame me end igapäevaselt tegevuses. Tihtipeale oleme me isegi nii hõivatud, et me ei saa enam aru, miks me hõivatud oleme. Seetõttu on oluline, et me eesmärgistaksime enda tegevusi. Et me mõtestaks lahti, mida me taga ajame, mille jaoks me produktiivsemad olla soovime.

Eesmärgistamise puhul on 4 ülimalt tähtsat komponenti:
Pange paberile kirja:
1)Eesmärk – mida te saavutada soovite
2)Tähtaeg – millal eesmärk saavutatud peab olema
3)Plaan – kuidas eesmärk saavutada
4)Rutiin – mida peab eesmärgi saavutamiseks iga päev tegema

Nende nelja komponendi kirja panemisel tuleb tähtajad ja plaanid realistlikult kirja panna. Need peavad enda jaoks usutavad olema. Kui see tehtud, siis tuleb lugeda kirja pandut iga õhtu, enne magama minemist ja iga hommik, peale ärkamist. Just selline lähenemine on meile pidev meeldetuletus, et me peame tegema rohkem. Meeldetuletus, mis annab meile teada, mida me tegema peame. Ning taas, selleks, et iga eesmärgi puhul produktiivsus tagatud oleks, looge sellest lähenemisest rutiin. Iga eesmärgi puhul korrake sama tegevust.

3) Tundke rõõmu enda tegemistest

Suurema osa enda elust veedame me tööd tehes. Ning see on loomulik. Me tahame süüa, me tahame puhata, me tahame elada. Selleks, et seda endale võimaldada, peame me tööd tegema. Töö ei pea see-eest igav olema. Tööd võib nautida, kirglikult nautida. Töö võib ja peakski midagi rõõmustavat olema. Vahet ei ole, milline on amet, alati on võimalus leida tööst positiivseid külgi. Ning kuigi nende külgede otsimine ei pruugi olla alati kõige lihtsam tegevus, siis nende leidmine on ennast väärt. Õnnelik inimene on tervem inimene. Kui me suudame kasvõi ühe inimese päevas naeratama panna, loome me endale keskkonna, kus me tahame olla. See mitte ei paranda vaid produktiivsust, vaid ka elukvaliteeti.

Seega, harjutage endale külge tervislikud uneharjumused. Eesmärgistage enda tegevusi ja tuletage endale seatud eesmärke igapäevaselt meelde. Ja mis, pea, et kõige tähtsam, tundke elust rõõmu. Elu on liialt lühike, et seda tõsiselt võtta. Olles välja puhanud, sihikindlad ja õnnelikud, olemegi me kõige produktiivsemad.