Pärast 1. novembrit koguneb võistluse eelžürii, kes valib esitatud lugude seast välja 20 poolfinalisti.

Kui varem said konkursil osaleda vaid Eesti autorid, siis tänavu on võimalus ka välismaistel laululoojatel. Välismaa autorid tohivad olla laulu kaasautorid juhul, kui vähemalt pooled laulu loojatest on eestlased või Eesti Vabariigi residendid. Sealhulgas ei piisa sellest, kui ainult sõnad on kirjutatud eestlaste poolt. Täna avaldatud reeglite kohaselt peab laulu muusika autorite seas olema kindlasti vähemalt üks eestlane või Eesti resident.

Üks muusika autor või autorite kollektiiv võib osaleda Eesti Laul 2017 konkursil kuni kolme lauluga. Samuti tohib üks artist esitada eelžüriile kuulamiseks maksimaalselt kolm laulu. Konkursile esitatud laulu pikkus ei tohi olla üle 3 minuti. Laulu sõnad ega muusika ei tohi olla avalikustatud enne 01.09.2016.

Veel ühe uuendusena ootab Eesti Laulu meeskond tänavu laule mälupulgal, kuhu on lisaks laulu(de)le lisatud iga koosseisu liikme ja autori ankeet, laulusõnad, esitaja fotod ning lühibiograafia, kus on välja toodud tema lava- ning televisioonis esinemise kogemus.

Möödunud aastal esitati võistlusele rekordilised 238 lugu ning konkursi võitis Jüri Pootsmann looga "Play".

"Eesti Laul 2017" poolfinaalid toimuvad 11. ja 18. veebruaril. Konkursi finaal toimub 4. märtsil Saku Suurhallis ja piletid on juba müügil ning hea hinnaga saadaval Piletilevis.