Metsandust saab õppida Luua Metsanduskoolis. Tegemist on kutseharidusega, nii et esimene võimalus Luua kooli ukse paotamiseks on juba peale põhikooli lõppu. Kuid sellega õppimisvõimalused ei lõpe. Kooli on oodatud ka gümnaasiumi lõpetajad ning ka täiskasvanud, kes tahavad omandada uut eriala või täiendada oma teadmisi-oskusi.

Metsanduslikke erialasid on Luua metsanduskoolis seitse, kuid laias laastus võib neid jagada kolmeks – metsamehed, masinamehed ja arboristid. Olgu siinkohal kohe öeldud, et sõnalõpp –mees ei tähenda seda, nagu poleks naised kooli oodatud! On küll, ja pea igal erialal õpib ka väga tublisid tüdrukuid.

Aga kes siis Luua kooli lõpetajatest saavad?

Esiteks tulevad Luualt pea kõik need mehed ja naised, kes metsatöid korraldavad. On nende ametinimetuseks metsameister või metsur või midagi muud – töö on ikka seotud metsamajandamise ja –kasvatamisega. Teadmisi saab ka selle kohta, kuidas ja millega metsas tööd teha. Õpe on paljuski praktiline, sellist õpilast, kes poleks saanud piisava töökogemuse metsas, Luua metsanduskooli uste vahelt välja ei tule.

Masinamehed on peale õppetöö lõppu need, kes hakkavad suuri ja võimsaid metsamasinaid taltsutama. Suurem osa meie metsades tegutsevatest harvesteri- ja forvarderijuhtidest on käinud Luua metsanduskoolis. Et õpe oleks kvaliteetne ja lõpetajate oskused vastaksid tööturu nõudmistele, on koolil oma metsamasinate park ja ka metsad, kus tööd õppida. Metsamasinate eriala on väga populaarne, õppida soovijate vahel on arvestatav konkurss ning kooli pääsevad vaid parimad. Nemad selguvad katsete tulemusel.

Arboristid on aga puukujundajad, inimesed, kes teavad puittaimedest kõike! Oskavad neid istutada ja hooldada. Kui kusagil on näha inimest, kes on roninud puu otsa ja seal näiteks saega tööd teeb, on tegu arboristiga.

Nagu sellest lühikesest ülevaatest näha, on metsanduses erialasid palju. Suur on ka nõudlus nende oskuste järele. Suurem osa lõpetajatest leiab endale kiiresti erialase töö, paljud on juba õppe ajal saanud töökoha osas kokkuleppele ühe või teise ettevõttega. Ka tulevased palgad on üle keskmise.

Nii et miks siis õppida metsandust? Lühidalt vastates – metsandus tagab kindla tuleviku, korraliku sissetuleku ning mitmekülgse töö. Tõsi – päris kontorilaua taga seda tööd ei tee, kuid eks seal istumine oleks ka igav. Töökohad on üle Eesti, enamasti maapiirkondades.

Oluline on ka see, et Luua Metsanduskooli edukas lõpetaja saab lisaks heale haridusele ja headele sõpradele koolist kaasa ka oma eriala kutsetunnistuse. See on aga väga oluline edasises elus, sest näiteks suurtel RMK tööde hangetel on kutsetunnistus osalemise eeltingimus. Ka ettevõtted, kel otseselt seda nõuet pole, eelistavad kutsetunnistusega töötajaid.

Noorte infomessi Teeviit 2016 noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis “Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid