1. Kui sa juba ei mängi õues seiklemise mängu, siis alusta! Kui mängid, proovi vahelduseks mõnda teistsugust ka. Head variandid on selle aasta hitt Pokemon Go, tema vanem vend Ingress ja klassikaline geopeitus ehk geocaching.

2. Tühjenda oma telefon ja arvuti ülearusest prahist! Kõigepealt kustuta programmid, mida sa ei kasuta. Siis uuri järgi, mis asjad võtavad mälus palju ruumi: googelda „disk space analyzer“ ja „phone space analyzer“ ning lae mõni ketta-uurimisprogramm. Kustuta suured ülearused failid ja kataloogid, mida oled kunagi ise teinud või alla laadinud. Nutiseadmed jäävad aeglaseks, kui neil on vähe vaba ruumi.

3. Tee kõigest olulisest tagavarakoopiad. Kui sul veel ei ole, osta endale odav väline kõvaketas ning kopeeri arvutist ja mobiilist kõik enda tehtud failid, pildid ja filmid sinna. Kui nutiseade rikki läheb, saad olulised asjad jälle kätte.

4. Proovi mõnda uut programmi fotode töötlemiseks - googelda „best free photo editors
- ja katseta, mida põnevat sa temaga teha saad!

5. Kontrolli järgi, kas su kõigi nutiseadmete operatsioonisüsteem ja programmid on uuendatud. Võib-olla oled sa uuendamisi edasi lükanud või ära keelanud või on automaat-uuendamised lihtsalt mingi hetk kakti läinud?

6. Kas su arvutis on mõni viirusetõrjeprogramm, kas ta uuendab ennast automaatselt ja teeb regulaarselt viirusekontrolle? Mobiilis ei ole eraldi viirusetõrje programmi tingimata vaja, arvutis aga peaks ta kindlasti olema.

7. Kui sa oled juba korra oma telefoni maha pillates ära lõhkunud, siis osta talle edaspidiseks kaitsev ümbris.

8. Ära istu pühade aega maha ainult facebookis ja Instagramis teiste tegemisi vaadates. Parem postita midagi ise ja räägi sõpradega juttu.

9. Proovi arvutis ja mobiilis uusi mängužanre: midagi teistsugust, kui sa harilikult mängid. Just praegu on mängimiseks ja katsetamiseks piisavalt aega.


10. Õpi ise veebilehti tegema ja veebisirvijat programmeerima! See on tohutult põnev, mitte üldse lootusetult keeruline ja ei maksa midagi. Eestikeelsed õpetused leiad näiteks SIIT. Omatehtud veebilehed ja javascripti-programmid saad hiljem sõpradele vaatamiseks üles panna päris tasuta, googelda „free web hosting“ ja „tasuta veebimajutus“.