1. "Saabumine" ("Arrival")

"Saabumise" režissöör on Denis Villeneuve, kes on tuntust kogunud teostega nagu "Prisoners" ("Vangistatud"), ajusid riiviv põnevik / õudukas "Enemy" Jake Gyllenhaaliga peaosas ja draama "Sicario“ ning tegeleb hetkel "Blade Runneri“ järjega. Selle põhjal võiks eeldada, et uus teos on keskmisest intelligentsem ulmekas – ja täpselt nii ongi.

See on ligi kahetunnine aeglaselt hargnev lugu, milles on tähtsal kohal sünge ja pahaendeline õhustik. Ma ise tähistan taolist kogemust sõnaga "seisundifilm". Selge sirgjoonelise põnevuse serveerimine pole üldse prioriteet. Hiljutisematest tuntud filmidest meenuvad võrdluses kohe esmajoones Christopher Nolani "Interstellar" ("Tähtedevaheline") ja pildikeele poolest ka Terrence Malicki "The Tree of Life" ("Elupuu").

Loe arvustusest edasi.

"Saabumine" on veel Forum Cinemas kinodes.

2. "Fences"

Oma näitlejakarjääri jooksul kaks Oscarit võitnud ja neljale kandideerinud Denzel Washington naases lavaastajatooli August Wilsoni stsenaariumil põhineva filmiga "Fences", mis kandideerib tänavu lausa neljale Oscarile: parim film, meespeaosa (Washington), naiskõrvalosa (Viola Davis) ja adapteeritud stsenaarium.

"Fences" on tuntud Ameerika näitekirjaniku August Wilsoni näidend, mille ühes Broadway versioonis mängisid koos ka filmi peategelasi kehastavad Washington ja Davis. Näidendit on ka varem üritatud filmiks teha, kuid katsed on alati jäänud katseteks suuresti tänu autori nõudele, et režissöör oleks mustanahaline. Wilson suri 2005. aastal ja kuigi Washingtonile pakuti filmi juba varem, polnud ta toona valmis lavastama nii olulist teost. Nüüd on film valmis ja tulemus käes - Washington on igati arvestatav režissöör.

"Fences" pole Eesti kinodes veel linastunud.

3. "Hacksaw Ridge'i lahing" ("Hacksaw Ridge")

"Hacksaw Ridge'i lahing" on hea vanamoeline sõjadraama noorest ameeriklasest Teises maailmasõjas, kelle maailmavaade ei lubanud tal teist inimest tappa ega isegi tulirelva kanda. Desmond T. Dossi südamesoov ja auasi oli siiski oma riiki teenida, nii et ta läks lahingusse relvitu meedikuna ja tõi omade juurde tagasi palju raskes seisus kaasvõitlejaid, kes oleks muidu ilmselt lahinguväljale jäänudki.

Loe arvustusest edasi.

"Hacksaw Ridge'i lahing" linastus Forum Cinemas kinodes 4. novembril.

4. "Hell or High Water"

Eestis ainult PÖFFi aegu linastunud "Hell of High Water" on suurepärane neo-vestern, mis võtab hästi kokku modernse Ameerika probleemid ning teeb seda nii stiilselt ja meisterlikult vesterni vormi valatuna, et pean filmi soovitama igaühele, kes vähegi hindab kvaliteetset filmikunsti. Tavaliselt ilusa ja seiklusliku poisi rollide pooles tuntud Chris Pine teeb filmi oma karjääri parima rolli.

Tutvustus PÖFFi koduleheküljelt “Läbi tule ja vee" on selle aasta edukaim USA indie-film… ja põhjusega! See Cannes’is esilinastunud vesternihõnguline põnevusdraama on nagu üks vana hea 1970. aastate ameerika film, millesarnaseid enam naljalt ei kohta. Kaasahaarava loo aluseks on meisterliku põneviku "Sicario" stsenaristi Taylor Sheridani käsikiri, mille on lavastanud PÖFFi publikulegi tuttav šotlane David Mackenzie (“Starred Up”, 2013); muusika autoriteks on aga kõnnumaade helimaastike peenhäälestajad Nick Cave ja Warren Ellis.

Kusagil Texases röövivad kaks venda (Chris Pine ja Ben Foster) väljasurevate väikelinnade pangakontoreid, et päästa oma kodu haamri alla minekust. Meeste plaan on suht lolli- ja kuulikindel, kuid peagi on neil kannul penisonieelikust seadusesilm (Jeff Bridges oma tuntud headuses). Tundub, nagu oleks sarnast lugu juba sada korda näinud? Tõtt-öelda ei leiuta tegijad siin midagi uut, kuid ärajooksutatud suksule süstitakse värsket eluvaimu ning tuttavatele radadele kapatakse täiel rinnal mängu ilu nautides.

Tühja kõmmutamise ja tagaajamise asemel premeeritakse publikut sotsiaalselt tundliku looga, mis on tasakaaluks tõsisele teemakäsitlusele vürtsitatud mõnusalt kareda huumoriga ja ehedate osatäitmistega alates peaosatäitjatest kuni kõige suvalisemate kõrvaltegelasteni välja.

5. "Hidden Figures"

Ekraaninäitlejate Gildi auhindade jagamisel ühe kõige olulisema draamafilmi auhinna koju viinud "Hidden Figures" jutustab loo 1960ndatel NASA heaks töötanud mustanahalistest naisteadlastest.

Film linastub Eestis veel teadmata ajal.

6. "La La Land California unistused"

Tänavune suurim Oscari-soosik teenis Kuldgloobuste jagamisel 7 võitu ning kandideerib lausa 14 Oscarile. 14 nominatsiooni ei pruugi tähendada 14 Oscari võitu, sest kaks nominatsiooni pärinevad ühest kategooriast (parim laul), aga kui film võidabki kõik, siis läheb "La La Land" ajalukku esimese fimina, mis võidab 13 Oscarit.

"La La Land" linastus Forum Cinemas kinodes 16. detsembril, kuid tänu edule auhindade jagamisel saavad kõik huvilised filmi endiselt kinos vaadata.

7. "Lõvi" ("Lion")

Saroo oli täiesti tavaline 5-aastane India poisike, kes elas küll vaesuses, aga kelle elu keskmes oli tema armstav ja kokkuhoidev pere. Kuid siis juhtus midagi, mis kiskus ta eemale oma pere juurest ning muutis igaveseks tema elu - uudishimulik poisike uitab rongijaamas, astub ümbrust uudistades jaamas seisvasse rongi ja otsustab seal väikese uinaku teha. Kui ta uuesti silmad avab, on rongi uksed suletud ja rong ise tormab suurel kiirusel teadmata suunas, iga sekundiga kaugemale Saroo perekonnast...

Rong peatub lõpuks Kolkatas, mis asub Saroo kodust 1500 kilomeetri kaugusel. Kuid poisikesel pole sellest infokillust aimugi. Olles täiesti eksinud ja liiga väike, et ametiisikutele öelda, kes on tema, ta vanemad ja kust ta täpselt pärit on, leiab Saroo end halastamatu suurlinna lõugade vahelt. Tundmatu koht on poisikest juba alla neelamas, kui ta satub ühte sealsesse lastekodusse ning sealt omakorda saatuse tahtel ühe Austraalia abielupaari (Nicole Kidman ja David Wenham) hoole alla...

Saroo (Dev Patel) kasvab üles armastavas peres ja ta ei tunne iial millesti puudust. Kuid just seda ta oma hinges tunneb - et midagi on puudu, et kusagil tema hinges laiutab tühimik... Ja sellest tühimikust ajendatuna asub ta 25 aastat pärast oma kaduminist vaevalist tagasiteed koju. Abiks tohutu sihikindlus, lapsepõlvest säilinud üksikud mälupildid ja... Google Earth...

Film põhineb Saroo Brierley bestselleril "A Long Way Home". Osades Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, David Wenham, Sunny Pawar. Filmi lavastaja on Garth Davis, kelle jaoks see on esimeseks täispikaks filmiks ja kelle tehtud tööd hinnati hiljuti Režissööride Gildi Auhinna nominatsiooniga.

Kuuele Oscarile kandideeriv "Lõvi" jõuab Forum Cinemas kinodesse 17. veebruaril.

8. "Manchester by the Sea"

"Manchester by the Sea" on kindlasti jõuline näide suurepärasest filmikirjutamisest ehk tegemist on stsenaristiliselt ideaalilähedase teosega. Uurides stsenarist-režissööri varajasemat loomingut, selgub, et tegemist on staažika filmistsenaristiga, kelle eelnevate kirjutiste hulka kuuluvad filmid nagu "Ka gangster on inimene" ("Analyze This") ja Martin Scorsese "New Yorgi jõugud" ("Gangs of New York"), seega pole palju imestada, et ka käesolev film on väga hästi kirjutatud

Loe arvustusest edasi.

"Manchester by the Sea" on praegu Forum CInemas kinodes.

9. "Kuuvalgus" ("Moonlight")

Kokku kaheksale Oscarile kandideeriv "Kuuvalgus" on ajatu lugu eneseavastamisest, oma koha leidmisest maailmas ja sidemete loomisest inimeste vahel ning ühtlasi sellest, kui raske see pealtnäha lihtne eesmärk olla võib. Film toob meieni ühe noormehe elu erinevad etapid poisipõlvest kuni täiskasvanuks saamiseni välja.

Filmi peategelaseks on poiss nimega Chiron, kes kasvab üles uimastitest ning kuritegevusest üleujutatud Miami linnaosas oma narkosõltlasest ema Paula hoole all. Kuigi "hoole all" on öeldud suurte mööndustega.

Chiron on väikest kasvu, ebakindel ja tagasihoidlik poiss, kelle ema on rohkem huvitatud sellest, kust tuleb tema järgmine narkodoos kui sellest, kuidas oma poja eest hoolt kanda. Kuid juba maast-madalast on Chiron käinud ringi püstipäi teadmisega, et ta on teistsugune kui teised poisid tema ümber, rajades endale teed läbi verbaalse ja füüsilise vägivalla, mille epitsentrisse ta juba varajasest nooruspõlvest alates on jäänud.

Selles raskes olukorras võtab poisi ootamatult oma kaitse alla kohalik narkodiiler Juan (Mahershala Ali), kes pakub talle nõuandeid selleks, kuidas elus hakkama saada ning avab tema ees ka oma kodu ukse. Kuid kas piisab sellest, et Chiron suudaks murda tavapärase mustri, mis nii paljusid tema naabruskonnas üles kasvanud poisse igal sammul ähvardab? Kas ta annab järele oma eakaaslaste katkematule survele või otsustab valida eelseisvaks eluks oma raja...?

Käesoleva auhinnahooaja üks suurimaid üllatajaid ja parima filmi Kuldgloobuse võiduga Oscarite jagamise eel üheks arvestatavaimaks favoriidiks tõusnud "Kuuvalgus" on stsenarist-lavastaja Barry Jenkinsi autobiograafiliste sugemetega jõudemonstratsioon, mis annab märku uue, arvestatava talendi saabumisest kinomaastikule. Kesksetes rollides Mahershala Ali ("Kaardimaja"), Naomie Harris ("Skyfall") ja Janelle Monáe ("Hidden Figures"). Peategelast Chironi kehastavad erinevates vanustes Alex R. Hibbert, Ashton Sanders ja Trevante Rhodes.

"Kuuvalgus" linastub Forum CInemas kinodes 3. veebruaril.