10. "2:37",2006

Väga raske sisuga film keskendub kuuele erineva probleemiga noorele, kelle mured kistakse tervele maailmale näha. Nõrganärvilistele mittesoovitatav film algab enesetapuga, mis toimub kell 2:37, kuid vaataja ei tea, kes on ennast tapnud. Film jälgib kuue noore päeva sama hommiku jooksul, liikudes aina lähemale saatuslikule kellaajale. Murali K. Thalluri film on kurb ning õpetliku lõpuga, andes mõtlemisainet pikemaks ajaks. Kahjuks seda filmi on raske leida, sest soovitaksin seda koos paljude teistega näidata ka meie koolides lootuses, et äkki kellelgi jääb mõni paha asi tegemata ning ehk keegi aitab seal, kus näeb kurja.

Kindlasti tuleks selle filmi puhul olla valmis äärmusteks. See film koondab kokku väga äärmuslikud juhtumid, mis osadele inimestele hakkab vastu. Tartus sai seda kunagi ühikatoas vaadatud ning üks tüdruk hakkas nutma ning läks minema. Oleneb sellest, kuidas film kedagi võib puudutada.

9. "Ondskan" ("Evil",2003)

Film räägib Erikust, kes kannatab kodus pideva kasuisa käe ja kepi all vägivalda, mida ema eirab. Koolis peegeldub see Eriku vägivallaga teiste õpilaste suhtes, mis viib välja viskamiseni. Saades uue võimaluse uues koolis, otsustab Erik pöörata selja vägivaldsele minevikule, kuid see on raskem kui ta arvab. Algab lugu armastusest, sõprusest ning lootustest, mis surevad viimasena. Väga võimas film, mis peegeldab koolivägivallani viivaid koduseid muresid koos võimaliku lahendusega.

8. "Zero Day",2003

Tegemist on kahe poisi koduvideoga, mis dokumenteerib nende mõtteid, soove ja ettevalmistust. Kahjuks saab üsna kiiresti selgeks, et filmil saab olla ainult üks lõpp, milleks on koolitulistamine. Seda filmi peab vaatama kui unikaalset pilguheitu motiividesse ning soovidesse, mis on selliste tegude taga. Kindlasti ei ole võimalik midagi sellist õigustada meile arusaadavate normide järgi, kuid tegemist on siiski õpetliku looga.

7. "Beautiful Boy",2010

Sünge draama räägib abielupaarist Kate ja Bill. Neil on 18-aastane poeg Sammy. Ühel õhtul helistab poiss koju, et uurida, kas vanemad on kodus. Järgmisel hommikul kuulevad vanemad, et poeg on tulistanud 18 inimest ning seejärel tapnud iseennast. Film jälgib vanemaid, kui nood üritavad vältida meediat ja vihaseid inimesi ning vaatleb nende reaktsioone kui loevad poja Facebooki ja üritavad taluda neile suunatud viha ja leina. Eluline draama paljastab järelmõjusid tulistaja vanematele, kellel ei jää pähe muid mõtteid kui - kas see oli nende kasvatuse süü?

6. "Klass" ("The Class",2007)

"Nüüd olen vähemalt täiesti ausalt Joosep". See Ilmari Raagi meistriteos jättis minusse väga sügava mulje kui see nüüdseks juba 10 aastat tagasi ilmus. Film räägib kahest poisist - Kaspar ja Joosep. Kaspar astub Joosepi kaitseks välja ning satub seejärel koos temaga kiusamise ohvriks, millel on kõige lõpuks väga kurvad tagajärjed. Iga eestlane peaks seda filmi vaatama, eriti lapsevanemad, kelle lapsed käivad koolis.

5. "Ameerika süda" ("Heart of America",2002)

Minu silmis on tegemist ühe ebaõiglaselt alahinnatud filmiga, mis kannatab sellepärast, et inimestele ei meeldi Uwe Bolli filmid. Filmis on mitu omavahel haakuvat teemat: peale kahe poisi ja vigase tüdruku kiusamist (ja palju muud) on narratiivi taustal olemas teismelistele avaldatav surve seksida, rasedus, ebaausad ja eelistavad õpetajad ning reeglite muutmine soovide järgi.

4. "Sexting in Suburbia",2012

Film räägib naisest nimega Rachel, kelle imeilus ja õnnelik tütar Dina teeb enesetapu. Olles jahmunud ja vihane, hakkab naine uurima teo põhjuseid ning otsima süüdlaseid. Ema sukeldub noorte sotsiaalsesse maailma, mis on vanemate silmade eest peidus ning mis sealt kooruma hakkab, on jahmatav. See film on kodule väga lähedal ning suur hoiatusilt tänapäevasele interneti ajastule.

3. "Me peame rääkima Kevinist" ("We Need To Talk About Kevin",2011)

See Lionel Shriveri romaani järgi valminud suurepärane film tabas mind ootamatu šokina, sest vaatasin filmi midagi selle kohta uurimata. Film keskendub emale, kellel on mitu last, kuid just üks neist, kõige vanem, on eriline. Poiss nimega Kevin on äärmiselt õel ning teeb jubedaid tegusid ning käitub igas mõttes nagu sotsiopaat. Film toimub kahes ajas paralleelselt - ema elu pärast "intsidenti" ning ema elu enne seda. Elu pärast Kevini hullust on raske ning naine ei leia tööd, kuna kõik süüdistavad just teda. Elu enne Kevini plahvatust näitab, kuidas ema oma armastuses otsustas eirata kõiki märke ja abipalveid, mis poisi poolt tulid. Tõeline meistriteos, mis vajab silmapaare seda nautima. Filmi sisu ei ole kerge, kuid meeldejääv ning vägagi õpetlik oma brutaalses lähenemises pimedale armastusele.

2. "Home Room",2002

Minu jaoks 10/10 film, mis on maailmale märkamatuks jäänud. Film räägib koolitulistamisest, mis jätab 9 inimest surnukuuri ja Deanna Cartwrighti vigastatuna haiglavoodisse. Terve linn on traumatiseeritud sündmustest, mida hakkab uurima detektiiv Zandt. Tema ülesanne on saada aru, mis juhtus ning leida keegi, keda süüdistada. Peagi pöörab mees pilgu gootitüdruku Alicia poole, kes on olnud kohal igal sündmusel. Kas tegemist on tunnistaja, süüdlasega või ohvriga? Vapustav film, mida vaatan aeg-ajalt üle, et endale meelde tuletada, milline on hea film.

1. "Bang Bang, You're Dead",2002

See 10/10 film muutis minu elu. See inspireeris ja siiani inspireerib mind tegema igasuguseid asju. Totaalne emotsioonide pauk, mis võtab klimbi kurku igakord kui seda vaatan. Film räägib Trevorist, keda koolis pidevalt kiusatakse. Korra on ta ähvardanud kooli õhku lasta, kuid ei teinud seda. Nüüd olles mustas nimekirjas, värbab õpetaja poisi tegema näidendit, mis räägib koolitulistamisest. Selline käitumine ajab vanemad raevu ning algab tuline võitlus selle etenduse ära jätmise pärast. Ootamatusi ning tõelist kunsti pakkuv imeline film on olnud aastaid minu verstapost igasse parimate filmide nimekirja. Tohutult õpetlik lugu väga mitmes elulises teemas.