"Külgetõmbejõud" ("Attraction") on ilmselt kõikidele tulnukafilmi sõpradele väärt vaatamine. Eriefektid ei jäägi sugugi Ameerika ulmefilmidele alla, kuid võinuks vabalt ka 2D versioonis olla, sest 3D ei andnud sisule palju juurde – juba ilma selletagi oli tegu üsna hea vaatamisega, kui sedasorti teemad huvi pakuvad.

Julia ja Artjom oleks kui ideaalne paar, kuni nende ellu sekkub täiesti tundmatu mees võõralt planeedilt. Kes ei kardaks kui eikuskilt saabub uus liik ja keegi ei tea, mida temalt oodata? Paljud küsimused keerlevad peas ja tulnukinimesed on esimene probleem, millega tegeleda, et kaitsta oma maad ja identiteeti üle – mis saab aga siis kui need võõrad, keda nii väga pelgame, polegi üldse loomult vaenulikud?
"Külgetõmbejõud"
Pean ütlema, et "Külgetõmbejõud" tõesti meeldis mulle; film polnud sugugi kehvem kui mõne suure eelarvega loodud USA kassahitt, mis fänne nagu magnetit uhkete treileritega enda poole tõmbab. Isegi negatiivsed tegelased olid "Külgetõmbejõus" kuidagi kaasatõmbavad ning meeldejäävad. Olnuks linateos ainult poolteist tundi, oleks kõik isegi igav olnud. Õnneks andis filmi pikkus võimaluse kõikidele tegelaste kaasa elada ning tekitas äratundmishetki. Kogu tervik oli nauditav (kui välja arvata suhteliselt mittevajalik 3D).

Filmi peamine sõnum on „See on meie maa, jätke meid rahule – kõik on meie!“ Ilmselgelt on natukene keegi vist korduvalt "Avatari" vaadanud ("See on meie maa!") ja pookinud selle suure Venemaa külge. "Vsjo nashe!" ("Kõik on meie!") - selline sõnum annab märku, et kõik, mis meie planeedil on, peaks olema meie oma. Ükski maatükk ega asi pole tegelikult täiesti meie. Võõrast tehnoloogiat kasutades sooviksime justkui Jumalad olla. Paraku see päriselt nii ei ole. Inimkond peaks ühiste jõupingutustega hoopis planeeti abistama, et mitte reostada kõike ja välja mõtlema ohte, mida tegelikult ei pruugigi eksisteerida. Inimkonna suurim oht on vahest inimene ise...
"Külgetõmbejõud"
Enda üllatuseks leidsin, et tegu oli üsna sisuka filmiga, milles on tähtsal kohal ka suhted – sa ei tunne inimesi, aga arvad tundvat. Samuti võib iga võõras, keda pelgad, olla hoopis parem kui too, keda arvasid tundvat. Nii muutuvadki halvad tegelased filmis heaks ja head kurjadeks. Kas see peaks andma meile märke, et vaata, keda usaldad või hoopis - kas kõiki tulnukaid peaks kartma? Mõned neist võivad võtta väga kergelt inimese vormi ja osutuda inimlikumaks kui pärisinimesed. Palju küsimärke, mida üksteise järel esitatakse, aitab luua üsna hea terviku ja samas toob ka ulme vaatajale lähemale.

Filmi eriefektide taga on peidus ka üsna tugev sisu ja venelased tõestasid taaskord, et nad oskavad ulmefilme teha sama hästi kui kõik teised. Olen enne vaadanud mitmeid komöödiaid, samas ka tõsisemaid teoseid ja see ei jäänud mitte kuidagi alla. Samuti meeldib, et tänu filmi populaarsusele Eestis saavad noored kuulda ka pisut oma naabrite keelt.
"Külgetõmbejõud"
Näitlejate valik oli sobilik – kõik tegelased justkui püüdsid ja olidki mõne Hollywoodi kassahiti tõelised superstaarid. Nendega polnud filmitegija mööda pannud ja kõik moodustas ühe suure ilusa terviku. Seda, kuidas maaväline „inimene“ ühe filmi peategelastest päästab ning mismoodi asjad edasi kulgevad, peab ise kinos vaatama. Isegi humoorikad vahenaljad olid tihti sedavõrd koomilised, et meelelahutuslikku seiklust jätkus kauaks.

"Külgetõmbejõud" on ulmefilmide austajatele kohustuslik:kokku on seotud tõsine taust, huvitavad tegelaskujud ning samas tehakse küllaltki palju nalja, et asi liiga tõsiseks ei muutuks. Filmi vaadates meenus "Transformerite" robotiteema ning "Maailma vallutamine: Lahing Los Angeles“ ("Battle: Los Angeles") ja "Lahingulaev" ("Battleship").

Veelkord tahaksin kiita efekte: koduste vahenditega kindlasti sellist asja ei teeks. Seepärast ongi parem sammud seada kino poole, et vaadata, kuidas on professionaalid kokku meisterdanud ameerikaliku hittfilmi.

"Külgetõmbejõud" on praegu Forum Cinemas kinodes.