10. "Avarii" ("Wrecked", 2010)

Adrien Brody kehastab nimetuks jäävat meest, kes ärkab üles puruks sõidetud autos. Ta ei tea oma nime ega mitte midagi oma mineviku kohta. Vaikselt hakates enda kohta fakte avastama, paljastub mehe lugu. Väikesed killud vihjavad kord heale mehele, kord pahale. Äärmiselt huvitav algus ja omamoodi unikaalne idee ei suuda kahjuks pingestada valitud lugu ilusa lõpuni. Kolmandas osas kipub film emotsionaalselt kuivaks jääma ning side Brody kehastatud salapärase mehega järjest enam nõrgenema. Olgugi, et tegemist ei ole suurepärase filmiga, on see piisavalt huvitav, et olla meeldejääv ja selles nimekirjas kümnendal positsioonil.

9. "Teadmatuses" ("Unknown", 2006)

Viis meest ärkavad üles suletud laohoones, kust ei ole väljapääsu. Väga kiiresti saab selgeks, et osa meestest on võimud ning osa kurjategijad, kuid mitte keegi ei mäleta mitte midagi. Algab tuline ja psühholoogiline mäng, kus ei ole reegleid. Film jällegi alustab väga kuumalt ja kiirelt, hoides vaatajat ekraanil kinni, kuid lavastaja Simon Brand vaikselt kaotab situatsiooni üle kontrolli ning lugu kipub vajuma Harju keskmise thrilleri tasemele.

8. "Sümbol" ("Symbol", 2009)

"Symbol" on äärmiselt fantaasiarikas komöödia, mis kindlasti on selle nimekirja kõige veidram ja võib-olla kõige rohkem küsimusi tekitav film. On täiesti normaalne, et filmi vaatamise ajal ei saa mitte midagi aru, kuid lõpuks kõik omab "loogikat". Film algab ühe veidra mehega, kes ärkab erkvalges ruumis, kus ei ole mitte midagi. Puutudes seina ilmuvad sajad inglikujuksed, kes siis kaovad osaliselt seina sisse tagasi. Puutudes nende nokusid, hakkavad ilmuma veidrad asjad. Samal ajal Mehhikos on mees valmis maadlema...

7. "Pandorum" (2009)

"Pandorum" on õudusmüsteerium, mis leiab aset kosmoses. Inimkond on näljahädas ning osa inimesi on teel uuele planeedile. Reis kestab sadu aastaid, seega terve meeskond on jagatud mitmeks ringluseks, kus iga eelmine meeskond äratab järgmise ülesse. Film algab viienda meeskonna ärkamisega, kus kõik liikmed on segaduses. Mälukaotus on osa külmutamise protsessist. Ärgates leiavad nad eest tühja ja suure kosmoselaeva, mis on õõvastavalt vaikne. Vaikselt laeva avastades hakkab selguma tõsiasju nende missiooni ja eelnevate meeskondade kohta, mille jaoks keegi valmis ei ole. Dennis Quaidi ja Ben Fosteri usutavad esinemised teevad sellest ühe vägagi huvitava ulmefilmi, mis on täis suuri ootamatusid, millest kõige suurem on filmi õuduse õudusžanri alaliigi kuuluvus. Pakkudes palju märulit ja kuulsaid nimesid, on see üks neist filmidest, mis mingisugusel põhjusel ei saa väga palju kiitust ja rääkimist, kuid omab teatavat kvaliteeti, mis suudab ekraani ees suure põnevusega kinni hoida. Kindlasti soovitan igale ulmefilmi austajale.

6. "Kuup" ("Cube", 1997)

Trilooga esimene film on kõige meeldejäävam ja omanäolisem müsteerium, mis on ringluses olnud. Film räägib seitsmest võõrast inimesest, kes on totaalselt erinevate iseloomudega ning teadmistega. Nad kõik ärkavad kuubikutaolistes väikestes ruumides, millel on kuus väljapääsu. Iga ukse taga on uus kuubik ning uus ohtlik lõks, mis ootab lahendamist. Inimeste eesmärk on leida sellest lõputust labürintist väljapääs ning samal ajal ellu jääda. Film seob endas palju huvitavat ning kindlasti on üks unikaalsemaid omataoliste hulgas.

5. "Tundmatu" ("Unknown", 2011)

Mees ärkab koomast ülesse ning avastab, et keegi teine on võtnud üle temale kuuluva elu, kuid tema kahjuks mitte keegi ei usu teda, isegi mitte oma naine. Liam Neesoni kehastatud Martin Harris asub koos noore naisega tõestama enda jutu õigsust, mis toob palju ootamatuid avastusi ja märulit, milles Neesoni oleme harjunud nägema. Laheda ideega thriller-müsteerium, mis kindlasti suudab tempot hoida algusest kuni lõpuni.

4. "Saag" ("Saw", 2004)

Nüüdeks juba ääretult pikaks veninud filmiseeria pidi ka kusagilt alustama ning see algus oli hea. Olin tugevalt lummatud sellest filmist, kuigi terves filmis on äärmiselt suur lõppu reetev viga, mida siin ei reeda. Film räägib kahest mehest, kes ärkavad ülesse pimedas vannitoas, kus on surnud mees nende kahe vahel lamamas. Mehed on langenud kuulsa sarimõrvari Jigsaw ohvriks ning nüüd peavad ellujäämiseks mängima mitut erinevat mängu, mille võitmise hind võib olla liiga kõrge iga normaalse inimese jaoks. Vähese kõneainega alustanud film suutis väga kiiresti koguda ustava austaajaskonna, mis tingis nüüdseks juba 8 järge.

3. "Elusalt maetud" ("Buried", 2010)

Minu üks suur lemmikuid aastast 2010 sisaldab ainult Ryan Reynoldsi suurepärast sooloesinemist, mis teeb sellest ühe huvitavama ja omapärasema thrilleri, mida olen näinud. Film räägib USA veoauto juhist Paul Conroy, kes töötab Iraagis. Peale rünnakut tema auto vastu, ärkab mees ülesse kirstus, mis on kusagile maetud. Temale on jäetud mõned väikesed asjad, mille abiga loodetakse saada lunaraha USA käest, et mehe elu päästa. Äärmiselt põnev ja ootamatu lõpuga film.

2. "Haze" (2005)

Tõeline õudusmüsteerium, mis suudab oma lühikese kestvusega rohkem kui kõik eelnevad selles nimekirjas kordades pikema kestusega. Film on sedavõrd tõsine, et "Cube", "Saw" ja "Hostel" seeriad on nagu laste muinasjutud selle kõrval. Mees ärkab ülesse väikeses ruumis, mitte midagi mäletades. Temal on kõhus suur haav ning mees on selgelt verest tühjaks jooksmas. Hakates vaikselt enda ruumist välja pugema, kohtab ta igas ruumis üha uut ja ohtlikumat lõksu. Vaikselt hakates meenutama killuksei oma minevikust, leiab ta ühest ruumist naise koos hunniku laipadega. Kuidas see hullumeelsus küll lõpeb? Täiesti mõnus vaheldus pikkadele draamadele.

1. "Vaikne maa" ("The Quiet Earth", 1985)

Kui kunagi seda filmi vaatasin, siis puudus igasugune teadmine ja ootus selle suhtes. Film algab väga müstiliselt ning on selgelt tugev ulme igas mõttes. Vaikselt kogudes hoogu enda täiesti ootamatu lõpuni keevitas see film ennast igaveseks minu mällu ja lemmikutesse. Mees ärkab üles, et leida ennast terves maailmas täiesti üksinda. Otsides teisi inimesi, on temal palju mõtteid, et miks tema just on üksinda jäetud sellele tühisele planeedile. Lõpuks leides veel mõned ellujääjad, hakkavad nad koos uurima, et kus on kõik teised.