Hugh Jackman astus esimest korda Wolverine'i rolli 2000. aastal, kui linastus esimene edukaks osutunud X-meeste koomiksite põhjal valminud Bryan Singeri superkangelasefilm "X-Mehed" ("X-Men"). Sellest ajast saadik on Hugh Jackman üles astunud üheksas X-Meeste filmis ning varsti linastuv kümnes osa "Logan" peaks näitleja jaoks jääma viimaseks. Kümnest X-meeste filmist on Wolverine'il (tuntud ka kui Logan) olnud keskse tähtsusega rollid tegelikult ainult seitsmes ning nende hulgast kolm räägivad üksnes Wolverine'i karakterist ("X-Meeste algus: Wolverine", "Wolverine", "Logan").

Võttes aluseks kriitikute arvustusi koondava veebilehekülje Rotten Tomatoes (RT) koondhinded, võib pikemalt mõtlemata järeldada, et "Logan" on kõige parema vastukaja osaliseks saanud X-meeste film. Teisel kohal oleks suurepärane "X-Mehed: Tulevase möödaniku päevad" ("X-Men: Days of Future Past") ning kolmandat kohta jagavad "X-Mehed 2" ("X-Men 2") ja "X-Mehed: Esimene klass" ("X-Men: First Class"). Eelmisel aastal linastunud "Deadpool" on samuti X-meeste film, kuid kuna filmis ei astunud üles mitte ükski varasematest filmidest pärit tegelane (välja arvatud Deadpool), siis seda antud juhul paremusjärjestusse ei arvesta.

"Logan"

Wolverine'i enda filmidel on olnud üsna kesine ajalugu: nüüdseks triloogiaks kujunenud seeria esimene film "X-Meeste algus: Wolverine" kukkus kriitikute ja suures osas ka fännide silmis kinodes läbi, sest X-meeste seeria õigusi omav 20th Century Fox ei usaldanud varem Oscari võitnud režissöör Gavin Hoodi ning stuudio sekkumise tõttu sai valmis küllaltki efektirohke meelelahutuslik film, mis rikkus ära tuntud X-meeste karakterid, labastas algmaterjali ning ei võtnud end pooltki nii tõsiselt kui varasemad filmid.

2013. aasta "Wolverine" oli juba samm paremuse poole: film oli tõsine, lahkas Wolverine'i karakteri seniavamata külgi ning näitas teda samas valguses, mis muutis ta esimestes X-meeste filmides niivõrd huvitavaks tegelaseks.

"Wolverine" režissöör James Mangold istus lavastajatooli ka 2017. aasta "Logani" jaoks ning tundub, et minevikust õpitu aitas luua seni kõige tõsiseltvõetavama, verisema, süngema ja kvaliteetsema X-meeste filmi, mille väärtust ei suru kriitikute silmis alla isegi seos koomiksite ja superkangelastega, sest paljude hinnangul oleks see suurepärane film ka siis kui poleks ühegi varasema filmi või koomiksiga seotud.

"Logan"

Rotten Tomatoes andmetel on oma arvamuse välja öelnud 61 kriitikut ning neist olid negatiivsed ainult kolm (hetkel kokku positiivne 95%). IMDB andmetel on 2137 inimest andnud oma numbrilise hinnangu ning hetkel on filmi keskmiseks hindeks 9.6.

Järgnevalt mõned väljalõiked kriitikute arvustustest, mis ilmusid pärast Berliini filmifestivali esilinastust:

James Mottram, Total Film
"Logan" on üllatusi täis, aga kõige muljetavaldavam on siiski see, et tegu on koomiksifilmiga, mis tõmbab lõpus otsad kokku.

Robbie Collin, Daily Telegraph (UK)
See on film, mida keegi ei oodanud: loominguliselt riskantne superkangelasefilm. Ja see kõik tasub end lõpus ära.

Geoffrey Macnab, Independent (UK)
"Logan" on Marveli film, millel on hinge ja südikust. Väidetavalt viimane Wolverine'i film mõjub nagu hilisema perioodi John Wayne'i vestern, mitte nagu tavaline superkangelasefilm.

Dan Jolin, Empire Magazine
Kui rääkida ligitõmbavast turtsakast 70ndate kino stiilis sügavast antikangelasest, siis on Hugh Jackman tõesti selle ala parim.

Mark Hughes, Forbes
Suurejooneline, aga samas ka väga isiklik "Logan" pole mitte ainult üks parimaid superkangelasefilme, vaid 2017. aasta üks parimaid filme. See on innustav vana karakteri ärasaatmine, mis omakorda sillutab teed tuleviku jaoks.

Matt Goldberg, Collider
Mangold on teinud neo-vesterni, mis kujutab Loganit ja Professor X-i meestena, kes on maha jäetud maailma poolt, mida nad on varem korduvalt päästnud.

Seni ainsad negatiivsed arvustused:

Stephanie Zacharek, TIME Magazine
James Mangoldi "Logan" on väga sünge ja karm, kuid see ei tee filmi kohe heaks.

Tim Grierson, Screen International
"Logan" üritab eneseteadliku eepilise suursugususega saata erru terasküüntega kangelast ning tulemus on tihtipeale väga trööstitu. Julged ja riskantsed loomingulised valikud ei päästa filmi valemipõhisest eneselunastusest ja klišeelisest emotsionaalsetest toestustest.

Matt Prigge, Metro
Päeva lõpuks on see lihtsalt koomiksifilm, mis uhkustab, et pole tavaline koomiksifilm. Ja siis?

"Logan"

Sünopsis: Ajaliselt täpselt määratlemata tulevikus on oma aastakümnetepikkusest pidevast võitlusest ja selle aja jooksul saadud rohketest haavadest vaevatud Logan üks vähestest mutantidest, kes siia maailma alles on jäänud. Tema päevad mööduvad kusagil Mehhiko piiri lähistel asuvas mahajäetud hoones redutades, kus ta hoolitseb raskelt haige Professor X-i eest. Kuid Logani katsed end terve ülejäänud maailma ning ka tema enda pärandi eest varjata jooksevad pöördumatult liiva, kui tema ellu saabub nooruke mutant, kelle kannul on tumedad jõud...