Kui valmis oled selleks, et kusagilt tuleb oma nimega välja see ilma hääleta noor, kellest lauluõpetajad rääkisid – kelle karjääri lauljana oled väidetavalt ära rikkunud

Ma ootan teda. Juba teist kuud ootan. Aga kedagi pole tulnud. Ei ole ka anonüümselt ühendust võetud. Ainult Eesti Ekspressi toimetusele on need nimed teada, nagu lugesin. Tean vaid seda, et minu põhitöö on jälgida, et inimese hääl areneks õiges suunas. See ongi töö, mida iga päev teen. Võtame kooli ka täiesti kahjustunud häälega inimesi, see ongi meie spetsialiteet. Mul on hea meel, et skandaali valguses on täiesti hääletud inimesed meid üles leidnud. Nad on olnud sellises olukorras aastaid, nende elukvaliteet on kehv, aga nad ei ole oma probleemile lahendust leidnud. Nüüd selgus ootamatult, et üks võimalus on veel. Varem arvati, et oleme ainult laulukool, kel on uhke koor, ja et oleme uute lauljate taimelava.

Võin öelda, et tegelen praegu individuaaltundides väga raskete erijuhtumitega, mis on mu jaoks tohutu väljakutse. Kõik manuaalid ja instruktsioonid on mul selleks tööks olemas ja loomulikult annan endast parima. Mitte ükski teine Eesti laulu- ega häälekool ei tegele hääletute inimestega. Enamasti ju tehakse suured konkursid ainult selleks, et valida oma kooli parimad lauljad.

Kas siin pole vastuolu? Sa kaotasid hääle Eesti lauluõpetajate käe all laulmist õppides ja said selle tagasi Taanis tänu CVT-tehnikale, mida nüüd ise õpetad. Samal ajal astus üks su endisi õpetajaid nüüd sinu vastu süüdistustega välja. Kummaline?

Jah, ka mina õppisin kunagi Eestis laulmist. Kaotasin siin hääle ja mu tutvusringkonnas on väga paljud inimesed kunagi hääle kaotanud. Keda selles nüüd süüdistame? Kas see on mu õpetaja süü? Võib-olla tegin hoopis ise midagi valesti? Taanis sain teada, et kõik on kinni tehnikas. CVT-tehnika ongi välja töötatud selleks, et häält hoida ja mistahes stiili kasutades tervislikult rakendada.