Prantsusmaal Rouenis peetud Uue Ida festival (Le festival À l'Est du Noveau) pöörab igal kevadel tähelepanu Kesk- ja Ida-Euroopa filmitegijatele. Tänavu oli võistlustules 8 mängufilmi, neist enamik rahvusvahelised koostööprojektid. “Teesklejatele” langes osaks au võita üks neljast festivali auhinnast, pälvides pressižürii poolehoiu.

Filmi esitlesid festivalil režissöör Vallo Toomla ja peaosatäitja Mirtel Pohla. Režisööri sõnul tunti linastuse järel peetud vestlusõhtul huvi mitte üksnes filmi enda vastu, vaid esitati agaralt küsimusi ka Eesti kohta. “Roueni publik oli sümpaatne ja uudishimulik ning lõpuks vestlesime vaat et kõigest, näiteks uute põlvkondade, Y- ja Z-generatsioonide eluvalikutest ning Eesti ja Prantsuse sotsiaalsete probleemide sarnasustest,” meenutas Toomla sooja vastuvõttu.

Täna õhtul toimuvatel Eesti filmi- ja teleauhindade galal püüab “Teesklejad” auhindu järgmistes kategooriates: parim film, režissöör, operaator (Erik Põllumaa), stsenaarium (Livia Ulman ja Andris Feldmanis), naisnäitleja (Mirtel Pohla), meesnäitleja (Priit Võigemast) ja filmikunstnik (Eva-Maria Gramakovski).

“Teesklejad” on režissööri Vallo Toomla mängufilmidebüüt. Filmis mängivad Mirtel Pohla, Priit Võigemast, Mari Abel, Meelis Rämmeld, Laine Mägi ja Andres Lepik.