Festivali kunstilise juhi Maria Reinupi sõnul on tegu musta huumoriga vürtsitatud stiilipuhta põnevikuga, milles on tunda tugevat autori kätt. "On hea meel tõdeda, et HÕFF jätkab ilusat traditsiooni avada festival Euroopas varem linastumata filmiga, kus on kohal ka selle lavastaja. Evan Katzi saab kindlasti pidada üheks tänapäeva indie-kino olulisemaks režissööriks ja stsenaristiks, kelle vahedat kirjutamisstiili on HÕFFi fännid nautinud nii Adam Wingardi filmides kui ka PÖFFil linastunud Katzi debüütfilmis "Kallis lõbu" ("Cheap Thrills", 2013)," lisab Reinup.

Filmi maailmaesilinastus toimus vaid mõned päevad tagasi SXSWi festivalil Austinis; HÕFFil toimub linateose ametlik esilinastus Euroopas. Nikolaj Coster-Waldau kõrval näeb filmis veel mitmeid ekraanilegende nagu Robert Foster ("Jackie Brown"), Jack Weaver ("Animal Kingdom") jt. Linateose kaasstsenarist on tänavuse Sundance’i festivali žürii suure auhinna pälvinud linatöö "I don’t Feel at Home in This Time World Anymore" lavastaja Macon Blair.

Festivali avafilm "Väikesed kuritööd" linastub reedel, 28. aprillil kell 19.30. Kohal on ka filmi režissöör.

HÕFFi retrofilmide programmis leiab aset dokumentaalfilmi "Tartu Video kroonikad" esilinastus, mis autorite sõnul räägib ühest olulisest ajastust ja seni filmilindile talletamata teemast.

"Oleme kokku kogunud hulgaliselt infot 1980-90. aastatest, mil Eestis ja eelkõige Tartus hakkas vohama tõeline videofilmihullus. Just tänu toona vaadatud sadadele filmidele jõudis läänemaailm esimest korda meile koju kätte," sõnab filmi üks kaasautoritest Lauri Hermann.

"Ennekõike tänu kolme Tartu mehe – Lauri Rõugu, Hannes Villemsoni ja Endel Valdase – eestikeelsete tõlgetega filmidele, mida muuseas eelistati venekeelsetele, ja legendaarse „nohuse ninahäälega mehe“ pealelugemisele rikastati tublisti ka eesti keelt. Lisaks keele uuendamisse antud panusele olid need tohutult mahlakad ja nauditavad tekstid, mida filmile mõnusa meisterlikkusega peale loeti. Suurt rolli toonases filmielus mängis ka Rein Rosenbergi loodud Thalia videokino, mis oli saanud inspiratsiooni ühest Soome videokinost. Thalia eeskujul hakkas kogu Eestis tekkima väiksemaid ja suuremaid kohti, kus lääne filme näidati, nagu seeni pärast vihma. See on võimsalt nostalgiline ajastu, mille kohta pole laiemas plaanis midagi säilinud; meie film püüab sellest ajaloost tükikese nüüd ka vaatajateni tuua," kinnitab Hermann.

"Tartu Video kroonikad" esilinastub HÕFFil reedel, 28. aprillil algusega kell 21.45. Kohal on ka filmi autorid ning seansil on võimalik näha, kuidas sünnib ühe kunagise menufilmi eestikeelne tõlge.

Vaata ka klippe Tartu Video eestikeelse dublaažiga kunagistest menufilmidest:

Veel näeb retroprogrammis unustamatuid 1980ndaid koos hiina ketside, laululaagri, kartulivõtu ja rulasõiduga: linastub meie enda nostalgialaks "Kevad südames" (1985). Publikuga kohtuvad filmis kahte osalist mänginud Toomas Uibo (Toomas) ja Jörgen Pillau (Teet).

Kokku näeb festivalil ligikaudu 30 täispikka filmi. Lisaks eri žanre koondavale põhiprogrammile, kust leiab viimase aasta parimaid, julgemaid ja originaalsemaid linateoseid, näidatakse publikule ka nostalgiast tiinet retroprogrammi, jätkatakse friigi- ja B-filmidega ning oma kindel koht kuulub ka ekstreemfilmiseansile. Vaata väljakuulutatud filme siit.