Autor Sally Bedell Smith kirjutab oma aprilli alguses ilmunud raamatus prints Charlesist (Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life ), et paari suur vanusevahe (12 aastat) ning Diana emotsionaalne ja vaime seisund mõjus rängalt nende suhtele. Kirjanik väidab raamatus, et Diana vastumeelsus arsti poolt kirjutatud rohtude võtmisel ning teraapia poolelijätmisel oli suur põhjus abielu purunemisel. Viga oli ka Charlesis, kes ei osanud oma naise emotsionaalsete probleemidega toime tulla, kirjutab People.

Charles tundis kohustust Dianaga abielluda, kuna tema isa, prints Philip saatis pojale kirja ütlemaks, et kui ta Dianaga ei abiellu, siis ta rikub noore naise tuleviku. Mitmed Charlesi sõbrad ei soovitanud aga printsil Dianaga abielluda.

Penny Romsey näiteks hoiatas printsi Dianaga abiellumast just suure vanusevahe pärast. Lisaks ei olnud Charlesil ja Dianal ühiseid huvisi. Sally Bedell Smithi sõnade kohaselt ei uskunud Romsey ka, et Diana tunded on ehtsad ning polnud kindel naise kavatsustes. "Ta tundus kandideerivat kesksele osale kostüümidraamas," väidab Smith.

Charles otsustas siiski lõpuks oma parema äranägemise vastu Dianaga abielluda. Ta rääkis küll oma sõpradele ärevusest ja kõhklustest abielu suhtes, ning olevat isegi õhtul enne pulmi nutnud, kuna polnud ikka veel üle saanud armastusest Camilla Parker-Bowlesi vastu.

Samas andis Charles aru, et kui ta pulmad ära jätab, siis see mõjub halvasti Diana tulevikule. Kui prints Charles teda ei taha, siis kes veel peaks naist tahtma?

Bedell Smith kirjutab, et juba mesinädalatel oli Dianal ja Charlesil mitu suurt tüli ning Charles kutsus kohale oma "guru" Laurens van der Posti Dianat aitama. Viimane soovitas Walesi printsessiks saanud naisel otsida abi psühhiaatrilt.

Diana otsis küll abi depressiooni vastu ning talle kirjutati välja vaaliumit, kuid naine keeldus seda neelamast, sest kahtlustas, et kuninglik perekond tahab teda uimastada ja kontrollida. Ta loobus ka teraapiast dr. McGlashani juures.

1996. aastal õnnetu abielu lõpuks lahutati.

Prints Charlesi ja printsess Diana kihlus