Paremusjärjestuse paremaks koostamiseks võtsin pühade ajal ette kõik filmid ning vaatasin umbes 18 tundi järjest kõik "Kiirete ja vihaste" seeria osad (ja kaks lühifilmi) ära. Kinos vaatasin muidugi ära ka seeria kõige uuema osa ja kuigi film polnud minu silmis nii hea kui varalahkunud Paul Walkeri viimase etteastega seitsmes, on tegu siiski suurepärase meelelahutusega, millesarnast nägime viimati palju tõsisemas vormis võibolla "Mad Max: Raevu tee" kujul.

"Kiirete ja vihaste" seeria alustas illegaalseid võidusõite kujutavate filmidena ja seda joont hoiti esimese nelja osa jooksul, kuid alates viiendast osast sündis seeria uuesti ning alguse sai märulidraama, milles on tähtsal kohal perekond ja muidugi igasugused füüsikavastased trikid autodega või masinatega, mis lendavad, ujuvad või mingil kujul kuskil sõidavad. Loodan, et ühel päeval liigub seeria kas või korraks illegaalsete tänavasõitude juurde tagasi, aga seni kuni filmid ei liigu kosmosesse ning ei muutu täiesti "Võimatu missiooni" või Bondi-filmide koopiateks ning säilitavad selle, mis need edukaks tegi, olen kõigega rahul.

Tegemist on minu subjektiivse paremusjärjestusega, aga kriitikute ja rahva arvamuse väljendamiseks lisasin iga filmi juurde ka Rotten Tomatoes kriitikute koondhinnangu ning IMDB kasutajate punktisumma.



8. "Kiired ja vihased 2" ("2 Fast 2 Furious",2003)

Rotten Tomatoes: 36%
IMDB: 5.9

Kaks aastat pärast esimest osa linastunud seeria teine osa pole otseselt halb, aga kõikide teistega võrreldes on sellel kõige nõrgem stsenaarium ja lavastus. Jah, filmis on väga palju ilusaid autosid (Skyline GT-R, Mitsubishi Eclipse Spyder) ja suurem osa filmist on Paul Walkeri kanda ning ta saab ülesandega kenasti hakkama, kuid Vin Dieseli puudumine ning igasuguse tõsiseltvõetavuse kadumine andis seeriale nii tugeva põntsu, et tekkis lausa oht, et selle osaga saabki kõik läbi.

Millest lugu on?
Esimese osa sündmuste järel politseist vallandatud detektiiv Brian O’Conner (Paul Walker) teenib elatist illegaalsete võidusõitudega, kuid lõpuks jääb ta vahele ning talle antakse valik: kas minna vangi või töötada Miamis salaagendina, et sealne narkoärikas Carter Verone (Cole Hauser) maha võtta. Talle on abiks siseringi topeltagent Monica Clemente (Eva Mendes) ja hiljuti vanglast vabanenud lapsepõlvesõber Roman Pearce (Tyrese Gibson).

7. "Kiired ja vihased: Tokyo Drift" ("The Fast and the Furious: Tokyo Drift",2006)

Rotten Tomatoes: 37%
IMDB: 6.0

Lugu on nõrk (jälle keerleb sisu naise ümber nii nagu kahes eelmises osas), kuid driftimise stseenid on kõik suurepärased ja seda tänu režissöör Justin Linile, kes vastutas "Kiirete ja vihaste" seeriale uue elu andmise eest. Lin tegi ka neljanda, viienda ja kuuenda osa ning viiendat peetakse sageli seeria parimaks filmiks. Lini režissöörimeisterlikkus kasvas iga osaga ning kui 3,4,5 ja 6 järjest vaadata, siis annab see võimaluse jälgida ühe režissööri arengut.

Millest lugu on?
Sean Boswell (Lucas Black) ebaseaduslike tänavavõidusõitudel osalemise tõttu elama isa juurde Tokyosse. Jaapanis on tänavasõidud aga hoopis teistsugused ning Sean ei suuda sellest kõrvale jääda. Sean asub võitlusse kohaliku drifti kuningaga ning sukeldub sealsesse kuritegelikku maailma.

6. "Kiired ja vihased: Uus mudel" ("Fast & Furious",2009)

Rotten Tomatoes: 28%
IMDB: 6.6

Seeria neljas osa toob tagasi Vin Dieseli ja Paul Walkeri, kes olid viimati koos esimeses osas. Teises oli ainult Walker, kolmandas polnud kumbagi, kuigi Diesel tegi kolmanda osa lõpus fännide rõõmuks Universali filmistuudio palvel väga väikse rolli. Diesel tegi seda kusjuures ainult sellepärast, et saada filmistuudiolt vastutasuks rahalise tasu asemel Riddicku tegelaskuju ("Pitch Black", "The Chronicles of Riddick", "Riddick").

Neljas osa algab tugevalt, kuid ebahuvitavalt lavastatud võidusõidud ja koledad digitaalsed tunnelid filmi finaalis ei luba seda paremusjärjestuses kõrgemale tõsta. Samas on tegu filmiga, mis teeb Brianist ja Domist sõbrad, keda hiljem palavalt armastama õppisime.

Millest lugu on?
Kui kuritegu toob nad tagasi kodusesse Los Angelesse, lööb põgenik Dominic Toretto (Vin Diesel) ja agent Brian O’Conneri (Paul Walker) vahel lõkkele vana vihavaen. Ent seistes vastamisi ühise vaenlasega, peavad Dom ja Brian leidma võimaluse teineteist kuidagi usaldada, et väljuda väljapääsmatuna tunduvast olukorrast võitjatena. Võimsad autod ja hulljulged tagaajamised viivad nad LA tänavatelt Mehhiko tolmustele maanteedele ning kiirus ei lange hetkeksi allapoole lubatud piiri!

5. "Kiired ja vihased 8" ("Fast & Furious 8",2017)

Rotten Tomatoes: 64%
IMDB: 7.4

Kaheksas osa on esimene (va. "Tokyo Drift"), kus ei löö kaasa traagiliselt meie hulgast lahkunud Paul Walker. Praegu maailma kinosid valitseva "Kiired ja vihased 8" suurim miinus tuleneb režissööri vahetusest. Justin Lini filmid (3,4,5,6) olid head, sest ta oli nende tegelastega aastaid koos kasvanud, kuid seitsmenda osaga suurepäraselt hakkama saanud James Wan vahetati välja ja kaheksanda osa rooli haaras parimale originaalstsenaarimi Oscarile kandideerinud "Straight Out of Comptoni" režissöör F. Gary Gray, kes suudab pakkuda küll seninägematuid märulistseene, kuid kaduma on läinud karakteritele keskenduvad vaiksed hetked, neile hingamisruumi pakkuvad humoorikad olukorrad ja tegelastevahelisi suhteid arendavad draamastseenid.

Kõik toimub korraga väga kiiresti, sündmused on kuhjatud üksteise otsa ning draama on asendatud ootamatult vägivaldsete stseenidega, mis tagavad küll emotsionaalse reaktsiooni, kuid jäävad ühekordseks ja ennastkordavaks. Sarnaselt viimasele neljale osale on ka kaheksanda filmi keskne teema perekond - seekord on Dom (Vin Diesel) see, kes oma perekonnale selja pöörab ja ülejäänud pereliikmed peavad ta heade poolele tagasi tooma. See pööre on väga sobilik arvestades, et Paul Walker enam seeriasse ei naase ja Diesel oli sellest ootamatust löögist pikka aega rivist väljas.

Vin Diesel on tõeline filmistaar ning Dwayne Johnson on suurepärane nö. Briani asemik - ilma nendeta poleks uus osa pooltki nii huvitav, mida ei saa öelda enam sisu kohta, sest kui varem keskenduti üksteise päästmisele, siis nüüd on ette võetud kõige ebahuvitavam lahendus - maailma päästmine. Kahjuks meenutab kaheksas osa natuke mõnda viletsat "Võimatu missiooni" või Bondi suurustavat filmi. Loodan, et järgmine osa ei suundu kosmosesse, vaid tagasi tänavatele, kust seeria alguse sai.

Millest lugu on?

4. "Kiired ja vihased" ("The Fast and the Furious",2001)

Rotten Tomatoes: 53%
IMDB: 6.7

Omal ajal Kathryn Bigelow klassikalise filmi "Point Break" (1991) armetuks uusversiooniks nimetatud "Kiired ja vihased" pani alguse seeriale, mida ei suutnud ka kõige optimistlikum produtsent ette ennustada.

"Reamees Ryani päästmise" väikse rolli, "The Iron Gianti" nimitegelase hääle ja "Kottpimeda" ("Pitch Black") Riddicku tegelaskuju abil tuntust kogunud Vin Diesel polnud "Kiirete ja vihaste" Domi rolli jaoks esimene valik, kuid pärast esmase valiku Timothy Olyphanti keeldumist pöörduti Dieseli poole ja ülejäänu on nüüdseks ajalugu. Esimene osa on uute osadega võrreldes nagu vaoshoitud indie-film: siin pole palju tulistamist ega füüsikaseaduseid eiravaid trikke autode, tankide ja allveelaevadega, aga on Domi ja Briani suure suhte algus. Esimene on aus väike film, mis on testosterooni nii täis, et energia jõuab otse ka vaatajani.

Millest lugu on?
Eriagent Brian O'Conner (Paul Walker) siseneb illegaalsete tänavasõitude maailma, et välja selgitada, kes röövib tehnikat vedavaid kaubaautosid. Seal sõbruneb ta kohaliku "valitseja" Dominic Torettoga (Vin Diesel). Briani elu muutub koheselt keeruliseks, sest temas kasvab austus Domi vastu ja armastus Domi õe Mia (Jordana Brewster) vastu.

3. "Kiired ja vihased 6" ("Fast & Furious 6",2013)

Rotten Tomatoes: 69%
IMDB: 7.1

Kuues osa lõppeb eepilise lahinguga maanteel ja lennuväljal ning need kaks episoodi on ilmselt ka kõige meeldejäävamad osised filmis. Kuuendal osal oli keeruline ülesanne ületada viienda meisterlikkust, aga sai sellega peaaegu hakkama, pakkudes taaskord uusi lahendusi ja Domi perekonda proovile panevat draamat Letty (Michelle Rodriguez) pildile tagasi toomise näol.

Millest lugu on?
2. "Kiired ja vihased 5" ("Fast Five",2011)

Rotten Tomatoes: 77%
IMDB: 7.3

Dwayne Johnson tuli nägi ja võitis ning andis puhtalt oma kohalolekuga seeriale uue energia. Kui neljas osa jättis kibeda maitse suhu, siis viies tegi kõikidele senistele osadele silmad ette. Nii peabki seeriat elustama, nii peabki märulit lavastama ja nii peabki oma niši esindavatelt suurepärastelt näitlejatelt maksimumi välja pigistama. Uskumatud märulistseenid Rio favelade katustel ning veelgi uskumatum episood kahe autoga, mis veavad 10 tonnist seifi läbi linna, ei jää frantsiisi tipust kaugele. "Kiired ja vihased 5" tähistab ka hetke, mil stuudio otsustas illegaalsed võidusõidud selja taha jätta ning siduda autod näiteks suurejooneliste röövide ja palju muuga.

Millest lugu on?