Filmilevitaja Siim Rohtla ütles, et Eestis läheb kinovallas paremini kui Lätil ja Leedul.

"Eestis läheb kinovallas päris hästi. Kui ennast võrrelda lähinaabritega – Soome, Läti – ja kaugemate naabritega USAst, siis üks selline näitaja, mis üsna hästi annab pildi ette, on kinokülastusi elaniku kohta. Eestis oli see number eelmisel aastal umbes 2,5–2,6, Lätis ja Leedus jääb see kõvasti alla 2, isegi sinna 1 poole, Ameerikas on see 4, isegi suts üle 4, aga üldiselt Eestis on see viimased kümme aastat tõusnud."

Siim Rohtla hinnangul on annavad kõik siinsed kinod endast absoluutse parima.

"Ma arvan, et kaks sellist põhlist asjaolu: esiteks see, et Eestis on tekkinud väga tarbijasõbralik konkurentsi olukord. Eestis on kaks väga suurt ja tugevat kinoketti ning mõlemad peavad kõvasti pingutama, et võidelda iga kinokülastuse pärast, mis tähendab, et nii tehniliselt kui ka sisuliselt antakse endast absoluutne parim. Filmivalik on suhteliselt sama, mis tähendab, et peamiselt saab rahvast kinno kutsuda tehnilise kvaliteediga. Ma julgen öelda, et Eesti kinod on täna maailmatasemel eriti kui arvestada, et suures oma suuremaid kinosid on ka väga uued, mis tähendab, et nendesse on paigutatud tehnika viimane sõna.

Kinode loomine kaubanduskeskustesse näitab ka seda, et kinod on on juba ammu põhilised kohad, kus nautida kvaliteetset meelelahutust.

"Et kui vaadata aasta populaarsemaid filme, siis esikümnesse kuulub alati väga suur hulk dubleeritud animafilme, mis on perepubliku lemmikud ja kindlasti ka suurejoonelised märulifilmid ja - komöödiad, mida on just mõtet vaadata suurel ekraanil. Kui sa oled teismeline poiss, siis oma tüdruku viid ikka kohtingule kinno. Kino on selline põhikoht, kuhu minna suhteliselt mõistliku hinnaga, et sisustada oma vaba aega".

Praegune seis on selline, et Eestis saab vaadata kõike alates suurtest märulifilmidest ja lõpetades Euroopa art-house filmidega, mis tähendab, et kinokülastaja saab maailma kinost piisavalt hea ülevaate.

"Programmivalikust rääkides saab võrrelda näiteks Soomega, kus tuleb aastas välja umbes 200 filmi, siis Eestis linastub umbes 260-290 filmi aastas, mis on täiesti pöörane. Kui rääkida oma Euroopa kolleegidega, siis küsitakse, kust need filmid tulevad. Ma julgen öelda, et kui käid Eestis tublisti suurtes ja ka art-house kinodes vähemalt kaks kord nädalas, siis saad korraliku ülevaate Eestis linastuvatest filmidest."

Praegu valitseb nii Eesti kui ka maailma kinosid näiteks "Kiired ja vihased 8".