Leia allolevast nimistust enda jaoks need sobivad nipid ja soovitused, mis aitavad sinul heita ebameeldiv tunne seitsme tuule poole.

  • Kuula klassikalist muusikat — seeläbi lood positiivse ja toetava õppimiskeskkonna, mis tõstab su tuju, rahustab ja ühtlasi parandab keskendumisvõimet õppetöö ajal. Leitakse, et just klassikaline muusika on aju üks „lemmiktoitudest“ ja nn Mozarti efekti tõestamiseks on tehtud mitmeid uuringuid.
  • Tee kiire jalutuskäik — pea selgeks ja mälu on valmis taas tarkust vastu võtma. Uurimused tõestavad, et lausa 90% inimestest tunnevad end pärast värskes õhus viibimist energilisemana!
  • Planeeri oma õppimist — loo endale oma plaan läbi mille sa saad aru mida, miks ja kuidas sa õpid. Abiks võib olla mõni õppimisprogramm (nt https://www.goconqr.com/), kus saab hõlpsasti luua mõttekaarte, kordamissedeleid, teste, märkmeid jm, mida kordamisel ja uue info omandamisel vaja võib minna.
  • Mullikile, stressipall ja käpiknukk — kõlab naljakalt? Üldsegi mitte! Mängulistest abilistest võib sulle ärevuse vähendamisel ja õppimise fookuse hoidmisel hoopis abi olla.
  • Uni, uni, uni — Piisav uni on väga oluline ja Su ajule väga tähtis. Õpitu jääb paremini meelde ja eksamihommikul tunned ennast puhanu ja värskena. Ööund peaksid kindlasti magama vähemalt kaheksa tundi.
  • Kasuta rakendusi — tänapäeval on ju peaaegu kõige jaoks olemas mobiiliäpp. Pannes otsingusse näiteks „exam“ või „exam time“- annab see sulle tohutu hulga võimalusi, millest võib sulle palju kasu olla hoolimata sellest, kus sa parasjagu viibid. Näiteks on võimalik koostada oma sõnavara ja/või mõistete pank, mida mugavasti taskus kaasas kanda ja olenemata asukohast veidi korrata.
  • Su vaim ja hing vajavad ka puhkust! Meditatsioon, jooga või kas või pikamaa jooks on efektiivsed meetodid võtmaks aeg maha, tegelemaks vaid enda mõtetega ning vaatlemaks oma stressi hoopis teise nurga alt.
  • Tume šokolaad — nämma! Usu või ära usu, just tume šokolaad aitab vähendada stressi ja rahustab sinu keha, vaimu ja hinge. Lisaks on tegu ühe mõnusalt magusa suutäiega!
  • Räägi sõbra või lähedasega — vahel polegi vaja muud kui seda, et sa saad oma mõtted ja tunded sõnadesse panna ja välja öelda, nii, et keegi Sind ära kuulaks.
  • Vabane segajatest — sa ei pane ise tähelegi, kui tihti sa õppimise ajal Facebooki, Instagrami, Twitterisse, Snapchati jt kanalitesse kiikad ja kui palju aega sinna kulub. Kui sa kõik need minutid kokku arvutad, mõistad kui palju sa aega tuulde lennutasid. Sul on raske kiusatusega võidelda? Kasuta näiteks rakendust „selfcontrol website blocker“. Kui kordate sõpradega üheskoos ja teil pole just vajadust mõnda rakendust õppe-eesmärgil kasutada, siis asetage nutitelefonid laua keskele üksteise otsa hunnikusse — kes esimesena oma telefoni hunnikust haarab ega suuda kiusatusele vastu panna, on teistele nt mõne teene võlgu.
  • Otsi tuge ja suuniseid õpetajatelt — Kas teadsid, et Eesti on kuue riigi hulgas, kus õpilaste testiärevus ehk hirm kontrolltööde, testide, keeruliste ülesannete jms ees on üks madalamaid? PISA 2015. a õpilaste rahulolu uuring näitab aga, et see pole seotud eksamite ja/või testide sagedusega, vaid eelkõige sellega, kui suurt tuge noor õpetajalt saab. Julge abi küsida!

Nippe, mida kasutada saad, on kindlasti veel palju. Sina ise tunned ennast kõige paremini ja leiad enda jaoks need kõige sobivamad. Pea ka eksamite virvarris meeles, et õnnestumise jaoks ei ole olemas lifti, vaja on minna trepist. Samm sammu haaval!

Hea eksamitegija — anna meile teada, milliseid nippe ja võtteid sina eksamiteks kordamisel kasutad ning jaga neid ka teistega!