1. "Nobenäpp" ("The Handmaiden", 2016)

1930ndate Korea, Jaapani okupatsioon. Rikas jaapani pärijanna Hideko, kes elab üksildast elu suures maamajas koos oma võimuka onuga, palkab endale uue teenijanna Sookee. Kuid teenijannal on saladus: ta on tegelikult taskuvaras ja tegutseb hoopiski petise käsul. Petis plaanib end esitleda jaapani ülikuna, et rikas emand võrgutada ja temaga koos põgeneda, seejärel aga temalt varandus röövida ja naine hullumajja kinni panna. Tundub, et kõik läheb nagu plaanitult, kuni Sookee ja Hideko vahel tekivad ootamatud tunded…

Briti kirjaniku Sarah Watersi rahvusvahelisel bestselleril “Fingersmith” põhinev film valiti 2016. aasta Cannes'i filmifestivali põhiprogrammi. Park Chan-wook on Lõuna-Korea meisterlik režissöör, kes on eriti tuntud filmidest “Joint Security Area” (2000), “Oldboy” (2003) ja “Stoker” (2013).

Loe ka arvustust.

2. "Seotud" ("Bound",1996)

Lesbist eksvang kohtub Violetiga, kelle mees Caesar tegeleb rahapesuga. Nad armuvad ja otsustavad mehelt kaks miljonit dollarit maffiaraha varastada, lavastades mehe süüdi.

3. "Lastega on kõik korras" ("The Kids Are All Right", (2010)

Kaks teismelist (Mia Wasikowska ja Josh Hutcherson) tulevad mõttele otsida üles oma bioloogiline isa (Mark Ruffalo) ning tutvustada talle perekonda, mille venna ja õe kaks ema (Julianne Moore ja Annette Bening) on nende jaoks rajanud. Pärast seda, kui nad kunagise doonori leiavad, ei ole nende majapidamine enam iialgi samasugune, kõik suhted saavad korrapealt uppi löödud ja ümber kujundatud, sageli tragikoomiliste tagajärgedega.


4. "Mulholland Drive", 2001

21. sajandi parimaks filmiks nimetatud David Lynchi sürreaalne linalugu on vaatamisväärsus omaette.

Rita teeb Mulhollandi teel autoõnnetuse ning tuigub Los Angelese tänavate. Ta jõuab elanikuta korterisse ja heidab sinna magama, kuid järgmisel päeval kohtub samasse korterisse elama asuva Betty'ga, kes aitab Rital taastada õnnetuse järel kaotatud mälu ning saada selgust sellest tulenevast mõistatusest.

5. "Adele'i elu 1. ja 2. peatükk" ("Blue Is the Warmest Colour", 2013)

Nooruke keskkoolineiu Adèle on võluvalt õrnas seksuaalse ärkamise ja enesotsingute eas ning esimeseks armastuseks kogu keha ja vaimuga valmis. Põgus suhe temasse armunud noormehega saab kiire lõpu, kui Adèle näeb ootamatult siniste juustega saladuslikku neidu.

Sinijuukselise Emmaga kohtumisest saab alguse keeruline, liigutav ja sügav armastuslugu, mis kõnetab oma universaalsuses igat inimest, kes on kunagi armastanud.

6. “Tomboy”, 2007

Laure on 10-aastane tüdruk, kelle pere on äsja uude rajooni kolinud. Hoovi peal uusi sõpru otsides peetakse Laure'i poisiks ja ta ei hakka seda eksimust parandama, seda enam, et Michaelit kehastades õnnestub Laure'il lähedaseks sõbraks saada Lisaga, kes aga ei tea, et tema uus sõber on hoopis tüdruk.

7. "Carol", 2015

1950ndate aastate New York. Kaks täiesti erineva taustaga naist astuvad üle ajastu normidest, andes järele tugevale vastastikusele külgetõmbele.

Therese Belivet (Rooney Mara) töötab ühes Manhattani kaubamajas ja unistab millestki paremast. Seal kohtab ta Carolit (Cate Blanchett), kütkestavat naist, kes on lõksus armastuseta abielus. Nende vahel koheselt tekkivast sädemest kujuneb suhe, mis muudab mõlema naise elukäiku ning puudutab ka inimesi nende ümber.

8. "Pariah”, 2011

Draama Brooklyni teismelisest Alikest (Adepero Oduye), kes üritab mõista temas tärkavaid tundeid ja seda, mida tähendab olla lesbi tema perekonnale ja sõpradele.

9. "Taevalikud olendid" (“Heavenly Creatures”, 1994)

Kaks tüdrukut - Pauline (Melanie Lynskey) ja Juliet (Kate Winslet) elavad väga intensiivses kujuteldavas fantaasiamaailmas. Nende vanematele see ei meeldi, mistõttu nad lahutatakse. Tüdrukud otsustavad neile väga veriselt kätte maksta.

10. "Tunnid" ("The Hours", 2002)

Lugu kolme põlvkonna naistest, keda ühendab raamat "Proua Dalloway" ja kes kõik elus kokku puutunud ühel või teisel viisil suitsiidiga.

Virginia Woolf (Nicole Kidman) kirjutab seda 1920ndate Inglismaal. Laura Brown (Julianne Moore) loeb "Proua Dalloway'd" 1950ndate Los Angeleses ja plaanib enesetappu. Clarissa Vaughan (Meryl Streep) korraldab tänapäeva New Yorgis pidu oma haigele sõbrale, kes nimetab teda proua Dalloway'ks.