Lossid, villad, kloostrid ja muud majad üle Itaalia on paistatud pakkumisele – täiesti tasuta!

Konks seisneb aga selles, et kõik hooned on niiöelda "teelt kõrval". Ehk siis ligipääsetavad matkates või jalgrattaga sõites. Ainus tingimus tasuta hoone saamiseks on, et uus omanik investeeriks aega ja raha hoone renoveerimiseks ja turismiobjektiks muutmiseks.

Itaalia riik loodab, et tühjalt seisvad hooned saavad uue elu, kas hotelli, restorani või spa näol. Uued omanikud võivad ka vähemambitsioonikad eesmärgid endale täita võtta. Riigi kinnisvara ja kultuuripärandiga tegelev ministeerium ütles veebilehele The Local, et plaan tehti selleks, et taaselustada Itaalia alasid, mis praegu turismivaeguse käes kannatavad.

Samuti loodetakse, et sellega meelitatakse puhkusekorraldajaid uutele aladele, et rahvamasse Veneetsiast ja mujalt kuumadest kohtadest eemale meelitada.

Ettevõtjad ja äriinimesed, keda kandideerima oodatakse, võiksid olla eelistatult nooremad kui 40 aastat. Sobiv kandidaat peaks olema ka Itaalia kodanik ja kvalifitseeruma "kunstiboonuse" saajaks – erisoodustus inimestele, kes panustavad kultuuri säilitamisse.

Kuid ka välismaallased võivad tasuta hoonele kandideerida – nad peavad lihtsalt oma äritegevuse Itaalia riigis korda saatma. Väljavalitutele antakse aega üheksa aastat, et oma hooned renoveerida ning kui selle aja pärast on nende tegutsemine olnud tulemuslik, pikendatakse lepinguid veel üheksaks aastaks.