Väljaande Slate tähelepanelik toimetaja Andrea Pitzer märkas, et folklegend võis suurema osa oma loengu sisust napsata kooliõpilastele mõeldud konspekte ja õppematerjale koondavalt veebisaidilt nimega SparkNotes. Dylan rääkis loengul kolmest raamatust, nende seas Herman Malville'i romaanist "Moby Dick". Kirjanik Ben Greenman täheldas algselt, et oma loengus olevat muusik ühe raamatust pärineva tsitaadiga puuse pannud, mis peale Pitzer avastas suuri sarnasusi ka ühe SparkeNotes'i postitatud kirjatükiga.

Bob Dylan nimetati Nobeli Kirjanduspreemia laureaadiks mullu oktoobris. Mees üritas algselt saadud tunnustusest mitte välja teha, ent meedia kasvava huvi peale pigistati 75-aastaselt muusikult viimaks välja ka tänusõnad. Detsembris toimunud pidulikul üleandmistseremoonial Dylan siiski oma nägu ei näidatud, tuues vabanduseks eelnevalt kokkulepitud kohustused.

4. juunil pidas Bob Dylan loengu Los Angeleses asuvas Rootsi Akadeemias, täites viimaks kõik kohustused, mis Nobeli 900 000 dollari suuruse preemiaga kaasnevad. Lisaks "Moby Dick'ile", arutles Dylan ka Homerose vanakreeka eepose "Odüsseia" ning Erich Maria Remarque'i sõjaromaani "Läänerindel muutuseta" üle. Pitzeri sõnul leidis ta Bob Dylani kõnest vähemalt 20 lauset, mis sarnanevad SparkNotes'i omaga.

Hinnatud muusikut on saanud ka varem plagiaadisüüdistusi ja Dylan on juba aastaid laenanud lüürikat teistest allikatest. Tema 2001. aastal ilmunud album "Love and Theft" sattus kriitika alla, sest sel kõlanud lugude tekstid paistsid pärinevat Junichi Saga raamatust "Confessions of a Yakuza" ja Henry Timrodi luuletustest. Isegi mehe 2011. aastal valminud maale on võrreldud Henri Cartier-Bressoni ja Léon Busy tuntud fotodega.

Mehe esindajad ja Nobeli Preemia komitee ei soostunud seekordseid plagiaadisüüdistusi kommenteerima.

Vaata ja võrdle!