Oktoobri alguses Tallinna, Tartu ja Viljandi kinodesse jõudev New York Metropolitan Opera (MET) uus hooaeg toob vaatajateni 11 ülekannet parimatest etendustest. Hooajale annab avalöögi 7. oktoobril Vincenzo Bellini bel canto žanri musternäide “Norma”. Tegemist on tragikomöödiaga, mille vaatajad viib 19. sajandisse tagasi šoti lavastaja Sir David McVicar, dirigent Carlo Rizzi ning peaosas üks maailma nõutumaid Norma osatäitjaid – Sondra Radvanovsky.

Metropolitan Opera peadirektori Peter Gelbi sõnul on uue ooperihooaja eesmärgiks pakkuda uut ja huvitavat nii algaja ooperihuvilise kui ka paadunud kultuurisõbra jaoks. “Sel hooajal täiendame oma põhirepertuaari “Così fan tutte“, “Norma” ja “Tosca” uuslavastustega ning laiendame oma horisonti “Hävinguingli” ja “Tuhkatriinu” abiga,” selgitas Gelb.

Hooaja teise etendusena saavad huvilised oktoobris nautida Mozarti aegumatut meistritööd “Võluflööt”, mille lavastajaks on Tony auhinnaga pärjatud Julie Taymor ning METi endine muusikaline juht James Levine. Tegemist on esimese korraga, mil kinoülekannete sarjas saab seda Saksa ooperit näha täispikkuses.

Lisaks jõuab uuel hooajal sügisel vaatajateni Thomas Adési “Hävitusingli” esietendus, mida juhatab helilooja Thomas Adès. Tegemist on 2016. aastal loodud ooperiga, mis põhineb Luis Buñueli ja Luis Alcoriza käsikirjal ning mille 1962. aastal valminud film on saanud suure tunnustuse osaliseks. Pühademeeleolu loob detsembris aga Tallinna Coca-Cola Plazas toimuva etenduse “Hans ja Grete” ülekanne, mille Richard Jonesi Humperdincki lavaversioon põhineb vendade Grimmide lool. Meloodilist muusikat dirigeerib Donald Runnicles ning truppi kuulub teiste seas õe ja venna tõrksat ema mängiv legendaarne Dolora Zajick.

Uue aasta esimeseks etenduseks on Giacomo Puccini dramaatiline uuslavastus “Tosca”. Lisaks saab uuel aastal kaasa elada Donizetti “Armujoogi”, Puccini “Boheemi”, Rossini “Semiramide”, Mozarti “Cosi Fan Tutte” ning Verdi “Luisa Miller”.

Hooaja lõpetab aprillis METi esietendus Massenet’ võluv ooper “Tuhkatriinu”, mida dirigeerib Bertrand de Billy. „Tuhkatriinu“ on lavastatud koostöös Covent Gardeni Kuningliku Ooperiteatriga (Londonis), Liceu Suure Teatriga (Barcelonas), Kuningliku La Monnaie Teatriga (Brüsselis) ja Lille’i Ooperiteatriga. Esmakordselt mängiti seda lavastust Santa Fe Ooperiteatris.

Kokku näeb kinopublik 2017.-2018. hooajal 11 etendust, mille hooajapiletid on müügil 19. juunist 2. juulini ning mida saab osta Tallinna, Tartu ja Viljandi kino kassadest. Kõikide hooaja etenduste, välja arvatud “Hans ja Grete” ülekandeid näeb kõigis kolmes kinos. Tavapiletimüük alustab 3. juulil.

Ülekannetesari MET: Live in HD on maailma suurim alternatiivsete kinoelamuste pakkuja müües oma esimese kümne hooaja jooksul 20 miljonit piletit. Sari toob otseülekanded rohkem kui 2000 kinosaali 70 riigis. Eestis näeb Forum Cinemase kinodes ooperiülekandeid alates 2008. aastast.

Lisainfo MET hooaja ajakava ja etenduste kohta leiad SIIT!