Printsess Diana nimetab värskes filmis end paksuks kõrgema klassi daamiks ning prints Charles’i kutsikaks, kes tal muudkui kannul käis. See oli muidugi vaid algus, kui ta ei osanud veel aimata, milliseks põrguks tema elu veel muutuda võib.

Charles ja Diana kohtusid enne altari ette astumist vaid kolmteist korda ja pärast armatsesid nad vaid kord kolme nädala jooksul, kuni nende armuleek täielikult kustus. “Mind kasvatati üles uskumusega, et kui sa kellegagi kihlud, siis sa armastad neid,” lausus Diana.

Seks Charles’iga oli naise sõnul väga kummaline ning nende intiimelu jõudis lõpule pärast Harry sündi aastal 1984. “See lõppes umbes seitse aastat tagasi, kui Harry oli 8-aastane. Sisetunne ütles mulle, et see oli lihtsalt nii kummaline. Ma ei tea, tal ei olnud selle järele mingit vajadust."

Üksik ja õnnetu printsess otsis abi kuningannalt, ent seda paraku ei tulnud: “Charles on lootusetu,” teatas Elizabeth oma miniale. Diana läks suurest meeleheitest isegi Camilla jutule ning anus teda, et too tema abikaasa rahule jätaks. Charles’i armuke teatas talle aga, et Dianal on kaks poega ning ta peaks olema tänulik ja leppima sellega, mis tal on. Naine võttis ette ka oma abikaasa, kuid too oli vaid vastanud: “Keeldun olemast ainust Wales’i prints, kel pole kunagi olnud armukest.” Edinburgh’i hertsog olevat samuti oma poja afääri heaks kiitnud, lausub Diana: “Mu äi ütles mu abikaasale, et kui tema abielu ei toimi, võib ta oma naise juurde viie aasta pärast naasta.”

Diana süüdistab kuninglikku perekonda ja õnnetut abielu oma toitumishäires. “Kõik teadsid, et mul on buliimia ja nad süüdistasid seda ka meie abielu purunemises. Võttis palju aega, et nad teisiti hakkaksid mõtlema.” Ta olevat kuninglikule perekonnale öelnud: “Mind lükati tagasi, ma ei pidanud end selle perekonna jaoks piisavalt heaks ja ma elasin seda enda peal välja.”

“Oleksin võinud alkoholi poole pöörduda, mis oleks olnud ilmselge. Oleksin võinud anorektikuks hakata, mis oleks olnud veel ilmselgem. Otsustasin seda teha veidi diskreetsemalt. Lõppkokkuvõttes polnud see diskreetne, kuid ma otsustasin teha haiget iseendale ja mitte neile, kes mulle haiget tegid,” seletas ta.

Pole ime, et filmi eetrisse jõudmine tekitas nii palju skandaali — “Diana: In Her Own Words” paljastab Windsori palee tumedama poole ja kui halvasti kuningliku perekonna liikmed õrna Dianat kõik need aastad kohtlesid. Diana hääletreeneri Peter Setteleni poolt 90ndatel jäädvustatud linditused poleks pidanud kunagi avalikkuse ette jõudma, ent pühapäeva õhtul avanes miljonitel võimalus heita pilk printsessi eraellu.

Ilmselt ei taha ükski tütar ega poeg teada detaile oma vanemate armuelu kohta ega kuulda ka seda, et nende ema soovis koos oma endise ihukaitsjaga (Barry Mannakee — toim.) põgeneda. Ent, kui printsid on suutnud leppida faktiga, et nende isa uueks abikaasaks on tema ammune armuke, siis kindlasti suudavad Harry ja William leppida ka dokumentaalfilmist ilmsiks tulnud inetu tõega.

Eksklusiivsetes lindistustes pakub Dianale nalja õhtu, mil tema ja Charles üksteist leidsid — printsil tekkis naise vastu huvi vaid seetõttu, et too tundis talle Lord Mountbatteni surmas pärast kaasa. Printsess nentis, et Charles polnud talle varasemalt muljet avaldanud, kuid pärast 18-aastaselt temaga Sussexis toimunud polomatšil kohtumist, oli olukord muutunud. “Ta rääkis mind ära! Ta oli mu küljes nagu halb lööve. Ta nõjatus mu poole ja suudles mind,” lausus Diana.

Diana sõnul polnud prints oma kurameerimisoskustega järjepidev. “Ta helistas mulle nädalaega järjest iga päev ja siis ei rääkinud minuga kolm nädalat, see oli väga veider. Leppisin sellega ja mõtlesin, et olgu — ta teab, kus ma olen, kui ta mind tahab. See elevus, kui ta mulle helistas, oli tohutu ja nii põnev, mu korterikaaslasi ajas see hulluks. Kuid ei, see oli veider,” jutustas ta.

Printsess rääkis kõigest ka oma balletiõpetajale Anne Allanile, oma isiklikule sekretärile Patrick Jephsonile ja oma ihukaitsjale Ken Wharfe’ile ning lõppkokkuvõttes ei tekita kahju aga mitte Diana, vaid hoopis nende sõnad. “Ta armastas Charles’i, aga Charles armastas teist naist. See tegi teda väga kurvaks, laastatuks. Ta tundis, et temast ei piisa,” rääkis seni oma suu lukus hoidnud Allan.

Jephson tõdes samuti, et Diana oli väga üksik ja ta ei suutnud kuninglikku perekonda pärast inetut kohtlemist enam austada: “Nägin temas rohkem kuninglikke väärtusi kui printsis.”

Dianast üritati hullumeelne ja halb portree maalida, kuid Wharfe’i sõnul olid tegemist vaid õelate katsetega Charles’i mainet ja isiklikku õnne päästa. Kui Diana oleks Charles’i ja Camilla abiellumise ajal veel elus olnud, oleks ta ilmselt oma endisele ihukaitsjale öelnud: “Näed, Ken! Ma ei eksinud, ega ju?”