1. "Nälg" ("Hunger", 2008)

Sünopsis: Aastaks 1981 on verine konflikt Põhja-Iirimaalväldanud juba paarkümmend aastat. Üks vangistatud IRA liikmetest, Bobby Sands (Michael Fassbender), on koos oma sõpradega proovinud vanglast pidada protestiläbirääkimisi valitsevate võimudega - nende hulgas ka nn "The Dirty Strike", kus keelduti pesemisest ja määriti kongide seinad kokku väljaheidetega - kuid tulutult. Sands ja ta sõbrad otsustavad minna viimase võimaluse peale, milleks on näljastreik kuni surmani. Järgnevat psühholoogilist sõda näidatakse nii vangivalvurite kui vangide seisukohast ja tulemus on jõuline ning täiesti unustamatu.

2. "Paha maitse" ("Bad Taste", 2000)

Sünopsis: Neljaliikmeline uurimisrühm saadetakse Uus-Meremaal asuvasse Kaihoro külla, et uurida sealsete elanike salapärast haihtumist. Peatselt selgub, et Kaihoro on üle võetud tulnukate poolt, kellel on plaan kasutada inimliha oma intergalaktilises kiirtoiduketis.

3. "Mälestused mõrvast" ("Memories of a Murder", 2003)

Sünopsis: Tõelistel sündmustel põhinev kriminaaldraama Lõuna-Korea esimesest sarimõrvarist, kes pani oma julmad tapmised ja vägistamised toime aastatel 1986-1991.

Film algab teise mõrva sündmuspaigalt, kus leitakse noore naise kägistamisjälgedega ja kinniseotud kätega surnukeha. Juhtumi saavad oma kätesse kaks kohalikku uurijat(Song Kang-ho ja Kim Rwe-ha), kelle jaoks on see juhtum ehk liiga kõva pähkel ja kelle uurimismeetodid ei vasta just tänapäeva standarditele. Neile saadetakse pealinnast abiks protokolli tundev ja koolitatud uurija Seo(Kim Sang-kyung), keda esialgu peetakse konkurendiks, kuid sündmuste arenedes ja meeleheite kasvades ollakse nõus ka kõige ebatavalisemate abistajatega.

4. "Akvaarium" ("Fish Tank", 2009)

Sünopsis: "Akvaarium" on film, mis muudab iga noore inimese elu ning liigutab kõiki täiskasvanuid, kes on kasvanud suureks valu ja vaevaga.

Mia (Katie Jarvis) on 15 ja kogu maailma peale vihane. Ta elab ema ja õega Londoni lähistel Essexis ning tal on kõigest täiesti suva, kui tantsimine välja arvata. Tunded löövad aga pea kohal kokku, kui ühel hommikul ilmub köögiuksele ema uus sõber Connor (Michael Fassbender). Viimasest kujuneb kiiresti kogu pere lemmik, ent Mial tundub seksapiilse iirlasega olevat eriline side.

"Akvaarium" pälvis Cannes’is peapreemia parima režii eest ning Briti sõltumatu filmiauhinna lavastuse ja parima uustulnuka (Katie Jarvis) kategoorias. Filmi peaosalise leidis režissöör Andrea Arnold sealtsamast filmis esinevast Tilbury rongipeatusest. 17-aastaselt emaks saanud Katie on pärit just sellistest oludest, nagu filmis kirjeldatud - nüüd on temast saamas hinnatud näitleja.

5. "Leiutis" ("Primer", 2004)

Sünopsis: Neli ettevõtlikku inseneri leiutavad endalegi teadmata ühe omalaadse leiutise, millel on uskumatud võimed, millega nad saaksid teha teoks mida iganes nad sooviksid. Ent nii suure võimu ära kasutamisel võivad olla ka kohutavad tagajärjed.

6. "Kummituskoer: Samurai tee" ("Ghost Dog: The Way of the Samurai", 1999)

Sünopsis: Kummituskoer (Forest Whitaker) on üksildane palgamõrvar, kelle ainsaks kaaslaseks on tema poolt peetavad kirjatuvid. Ta elab samurai elu, mis koosneb mediteerimisest, kento-oskuse lihvimisest ja Hagakure lugemisest. Oma isandaks peab ta kesktaseme gangsterit nimega Louie (John Tormey), kes päästis kunagi Kummituskoera elu.

Ühel päeval saabub kirjatuviga tapmiskäsk ja ohvriks peab olema Louie bossi tütar. See samm aga pöörab terve maffiasündikaadi tema vastu.

7. "Mees planeedilt Maa" ("The Man From Earth", 2007)

Sünopsis: Professor John Oldmani (David Lee Smith) esitab hüvastijätupeol oma sõpradele hüpoteetilise küsimuse: Mis oleks, kui kiviajal sündinud inimene oleks elanud tänapäevani? Arutelu selle inimese olemuse ja välimuse üle muutub peagu vaidluseks, kui John hakkab vihjama, et jutt on temast - 14 000 aastat vana mees, kes on näinud aastatuhandete tulemist ja minemist.

8. "Hullumeelsuse lõugade vahel" ("In the Mouth of Madness", 1994)

Sünopsis: Kindlustusuurija John Trent (Sam Neill) peab leidma kadumaläinud õuduskirjanik Sutter Cane´i (Jürgen Prochnow). Kindlustuspettus tundub ilmselge olema, sest kirjastajale tagab parima kirjaniku kadumine suurepärase reklaami. Kui aga John jõuab unisesse Hobb´s Endi linna, mida üheltki kaardilt leida pole, hakkavad kirjaniku õudsad fantaasiad üha reaalsemaks muutuma.

9. "Ootamatu tühjus" ("Enter the Void", 2009)

Sünopsis: "Ootamatu tühjus" on skandaalse prantsuse režissööri Gaspar Noé ("Ümberpööramatu", "Liha") psühhedeelne melodraama, mis ühtaegu ärritab ja veetleb ekstsessiivsete pornokaadrite ja plinkivate neoontuledega.

Oscar elab Tokyos, tarbib narkootikume ja elab väikestest diileriotsadest. Oma ööklubis töötava õe Lindaga on tal eriline suhe – pärast vanemate hukkumist autoõnnetuses lubasid nad igaveseks kokku jääda, mis iganes ka ei juhtuks. Kui Oscar politseireidi käigus klubis "The Void" tablettide hävitamisel kuuli saab, sureb tema keha, ent hing jääb Tokyo tänavate kohale oma õe tegemistel silma peal hoidma. See pilk on moonutatud, luupainajalik visioon, milles segunevad minevik, olevik ja tulevik.

10. "Lilya 4-Ever" (2003)

Sünopsis: 16-aastase Paldiski tüdruku Lilja (Oksana Akinshina) ema kolib uue mehega (Tõnu Kark) Ameerikasse. Lilja pakib õhinal asju, kuni selgub plaan ta kodumaale jätta. Elu nimel läänes ohverdab ema oma tütre. Õnnetu ja elatiseta jäänuna kolib Lilja räämas korterisse, kus pole kütet ega elektritki. Tema ainsaks sõbraks on 11-aastane Volodja (Artyom Bogucharsky), kellel ta lubab vahel oma diivanil magada. Ühel päeval ta aga armub Andrej-sse (Pavel Ponomaryov), kes teda Rootsi kutsub, et koos uut elu alustada

11. "Pääsekoidik" ("Rescue Dawn", 2006)

Sünopsis: Film räägib uskumatu loo saksa lennukipiloodist Dieter Denglerist (Christian Bale), kes on kogu oma elu soovinud lennata ja kelle kirg piloodiameti vastu viis mehe Ühendriikidesse. Piiramatute Võimaluste maal liitus Dieter õhuväega, kuid samal ajal toimunud Vietnami sõda andis mehe elule ootamatu pöörde, kui ta tulistati selles Kagu-Aasia riigis alla ja võeti vangi. Dieter pidi elama oma kaasvangidega kohutavates tingimustes, mõistmata sõnagi riigikeelt, sööma vaklu ja muid ussikesi, kuid unistused ja selge mõistus ei lasknud mehel niisama istuda. Ta hakkas kaaslastega põgenemisplaani hauduma ja ta teadis, et raske pole mitte plehku panna, vaid ümbritsevas džunglis emakese loodusega toime tulla.

12. "Öö kutse" ("Nightcrawler", 2014)

Sünopsis: "Öö kutse" on kaasahaarav kriminaaldraama, mille sündmustik rullub lahti tänapäeva Los Angelese hämarates nurgatagustes. Jake Gyllenhaal kehastab Lou Bloomi, innukat noormeest, kes otsib meeleheitlikult tööd ning avastab tempoka LA krimiajakirjandusmaailma. Ta tutvub vabakutseliste operaatoritega, kes filmivad liiklusõnnetusi, tulekahjusid, mõrvu ja muid õudusi. Loul õnnestub jalg ohtliku maailma ukse vahele saada, kus iga sinine vilkur võib tähendada ootamatut õnne ja ohvrid tehakse rahaks. Loud juhendab kohaliku uudistesaate ankur Nina (Rene Russo), mille tulemusel saadab teda edu. Kaelamurdva ja katkematu videomaterjali otsinguil saab mehest tema enda loo peategelane.

13. "Adventureland - pöörane suvi" ("Adventureland", 2009)

Sünopsis: On 1987. aasta suvi ning värskelt keskkooli lõpetanud James Brennan (Jesse Eisenberg) ei jõua ära oodata oma unistuste reisi Euroopasse. Siis aga selgub, et ta vanemad (Wendie Malick ja Jack Gilpin) on rahalistes raskustes ega kavatsegi tema reisiplaane toetada. Pärast lugematuid äraütlemisi ei jää Jamesil muud valikut kui minna suveks tööle kohalikku lõbustusparki “Adventureland”.

Unusta saksa õlu, maailmakuulsad muuseumid ja kenad prantsuse tüdrukud! Selle poisi suvi on nüüd täis sõjakaid isasid, pehmeid pandasid ja kisendavad lapsi, kes on söönud liiga palju suhkruvatti. Jamesi õnneks kujuneb võimalikust luupainajast midagi hoopis enamat ja kenamat ning seda suuresti tänu lummavale Em’ile (Kristen Stewart), kes suvel sealsamas tööl käib.

14. "Enesetapjad: Armastuse lugu" ("Wristcutters: A Love Story", 2006)

Sünopsis: Zia (Patrick Fugit) sooritab enesetapu tüdruku pärast, kes teda petab. Ta satub masendavasse hauatagusesse ellu, kus elavad kõik enesetapjad ja keegi kunagi ei naera. Kui poiss kuuleb, et tema tüdruk sooritas ka enesetapu, hakkab Zia teda koos sõbra Eugene (Shea Whigham) ja tema autoga mööda halli tühermaad otsima. Teel kohtuvad nad hääletaja Mikal'ga (Shannyn Sossamon), kes otsib mehi valges ehk bosse, sest tema arvates on toimunud mingi eksitus ja ta ei peaks enesetapjate maal üldse olema.

15. "Päevade vaht" ("Mood Indigo", 2013)

Sünopsis: "Päevade vaht" on Boris Viani samanimelisel kultusromaanil (pr. k "L'écume des jours", eesti keeles ilmunud 2001) põhinev fantaasiaküllane armastuslugu, mille autoriks on alati ülioriginaalne Michel Gondry ("Uneteadus", "Karge meele igavene sära"). Peaosades kaks kaasaja kinopubliku prantslastest lemmikut Audrey Tautou ("Amélie") ja Romain Duris ("Südametemurdja"), kõrvalrollides Gad Elmaleh ("Hindamatu") ja Omar Sy ("1+1").

Rikkurist playboy Colin (Romain Duris) elab väga mõnusat elu: raha on tal nagu tatart, ta armastab oma ihuteenri ja -koka Nicolas' (Omar Sy,"1+1") valmistatud roogi, klaverokteili (tuletis klaverist ja kokteilist, Viani leiutatud sõna) ja oma sõpra Chicki (Gad Elmaleh). Ühel päeval kohtub Colin Chloéga (Audrey Tautou, "Amélie"), nad armuvad ja abielluvad. Elu on lill. Ootamatult tekib Chloél kummaline tervisehäda..

16. "Orbudekodu" ("The Orphanage", 2007)

Sünopsis: Orbudekodus üles kasvanud Laura (Belén Rueda) tuleb aastate järel koos abikaasa ja adopteeritud poja Simóniga (Roger Príncep) oma lapsepõlvemaile tagasi. Vana maja on maha jäetud, aga Laura otsustab selle taasavada, et pakkuda puuetega lastele seal sama õnnelikke päevi, kui tal endal olid. Ühel päeval avastab Laura, et elava fantaasiaga Simón suhtleb nähtamatute sõpradega. Süütust mängust kasvab välja midagi hoopis tõsisemat. Ka Laura enese mälust kerkivad esile kummalised pildid ning vana majaga seotud kohutav tõde hakkab päevavalgele tulema...

17. "Saar" ("The Island", 2005)

Sünopsis: Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) elab futuristlikus, suletud vabrikus. On 21. sajandi keskpaik ja nagu ka kõik teised sealolijad, unistab ta saada väljavalituks, mis tähendab "Saarele" pääsemist. Väidetavalt viimane koht planeedil, mis pole veel saastatud. Kuid siis saab Lincoln teada, et tema kogu elu on vale. Tema ja teised vabrikuelanikud on kloonid, keda kasutatakse tegelike inimeste jaoks varuosadena. Olles lõpuks jõudnud vanuseni, kus ta on ´valmis´, põgeneb ta Jordan Two-Deltaga (Scarlett Johansson) ja asub vabriku käsilastega oma ellujäämise nimel võitlema.

18. "Pimeduse linn" ("Dark City", 1998)

Sünopsis: John (Rufus Sewell) ärkab motellitoas ja avastab, et tema elust on saanud tõeline õudusunenägu. Politsei jälitab teda mõrvade pärast, millest ta midagi ei tea, keegi tundmatu naine väidab, et on tema abikaasa ja salapärane arst (Kiefer Sutherland) on samuti tema kannul. Kõige hullem on aga see, et rühm ülivõimsaid olendeid, kes muudavad pidevalt linna ja seal elavaid inimesi, tahavad Johni tema telekineetiliste võimete pärast oma kontrolli alla saada.

19. "Koletised" ("Monsters", 2010)

Sünopsis: Kuus aastat tagasi avastas NASA võimaliku Maa välise elu meie päikesesüsteemis. Sinna saadeti süstik, et koguda näidiseid, kuid õnnetuseks tagasitulles tegi süstik näidistega hädamaandumise Kesk-Ameerikas. Peagi hakkas seal esinema uus eluvorm ning pool Mehhikost pandi karantiini ja seda hakati kutsuma nakatunud tsooniks.

Tänapäeval üritavad ameeriklased ja mehhiklased siiamaani neid 'elukaid' ohjas hoida. Film algab looga, kus ameerika ajakirjanik nõustub eskortima oma rikka ülemuse tütart Ameerika piirini, kuid sinna saamiseks peavad nad läbima nakatunud tsooni...

20. "Jesse Jamesi tapmine argpüks Robert Fordi käe läbi" ("The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford", 2007)

Sünopsis: Jesse James (Brad Pitt) oli Ameerika esimene superstaar, kellest on kirjutatud lugematuid raamatuid. Nende jaoks, keda ta oma jõuguga terroriseeris või kelle lähedasi tapnud oli, võis ta olla kurjategija, kuid sensatsioonimaiad ajalehed maalisid temast pildi kui Metsiku Lääne Robin Hoodist, kelle vaenlaseks olid raudteekompaniid nind vaeseid farmereid rõhuvad vereimejatest pankurid. Jesse’i suurimaks imetlejaks oli tollal 19-aastane Robert Ford (Casey Affleck), kelle suurimaks unistuseks oli ratsutada kunagi oma iidoli kõrval.

Aga kes oli Jesse James tegelikult? Ning kes oli Robert Ford ja kuidas suutis ta surmata lindprii, keda 10 osariigi seadusesilmad polnud tabada suutnud? Täit tõde ei tea mitte keegi.