1. "Pianist" ("The Pianist", 2002)

"Pianist" on film, mis "Schindleri nimekiri" ("Schindler's List",1993) tahtis olla. Tegemist on vägagi graafiliselt ilusa ja realistliku filmiga, mis kirjeldab täpselt juutide elu Teise Maailmasõja ajal Varssavis olevas neile mõeldud getos. Asjad lähevad hulluks kui natsid otsustavad selle täielikult hävitada. Film keskendub Poola juudile, kes on andekas pianist ning tema võitlusele see tragöödia üle elada.

Äärmiselt emotsionaalses filmis on pisarad garanteeritud. Muusika ning näitlemine on fenomenaalsed ning seda kõike saadab hiilgav visuaalne taust. Tõeline meistriteos, mis kohe vägisi kisub silmad märjaks.

2. "Ida" (2013)

Sünopsis: Poola 1962. Kloostris üles kasvanud Ida otsustab enne nunnaks pühitsemist otsida üles oma tädi Wanda, kes töötab kõrgel kohal kommunistlikus kohtusüsteemis. Noor neiu ja keskealine naine asuvad üheskoos teekonnale, et lahendada orvuks jäänud Ida vanemate hukkumise saladus. See füüsiline ja hingeline teekond muudab nii raudse naise maski taha peitunud üksildast Wandat kui süütuses ja kasinuses elavat Idat. Liiga palju ja liiga lähedalt kogetud "päris-maailma" paiskab mõlemad naised omal moel olukorda, kus nad peavad langetama oma elu kõige raskema valiku.

3. "Schindleri nimekiri" ("Schindler's List", 1993)

Steven Spielbergi seitse Oscarit võitnud ja veel viiele kandideerinud "Schindleri nimekiri" pole mitte ainult Spielbergi, Liam Neesoni ja Ralph Fiennesi üks parimaid filme, vaid ka üks kunstiliselt ilusamaid filme holokaustist.

Must-valge filmi ühes parimas stseenis kannab üks väike tüdruk punast jakki.

4. "Poiss triibulises pidžaamas" ("The Boy in the Striped Pyjamas", 2008)

Teise maailmasõja ajal sõbruneb Saksa koonduslaagri ülema poeg Bruno juudi poisiga, kellega suhtleb läbi traataia. Sellel sõprusel on aga väga kurvad tagajärjed.

Film on midagi hoopis teistsugust, sest lugu esitatakse läbi saksa lapse silmade. Kõik tema ümber üritavad tõde tema eest varjata, aga ühel hetkel tuleb see ikkagi välja.

5. "Mine ja vaata" ("Come and See", 1985)

Elem Klimovi film pole otseselt ühe konkreetse rahva hävitamisest, aga samas näitab natsiarmee hävitustöö mõju ühele inimesele.

HÕFFil linastunud filmi peakangelane on teismeline poiss (Aleksei Kravtšenko), kes liigub paari sõjapäeva jooksul Valgevenes Poola piiri lähistel Hatõni külas. Noormees näeb sõja olemust läbi tapetud külaelanike ja külla saabunud fašistide julmuste. Siin puudub igasugune paatoslik või seikluslik alge, see on puhas õud ja surm, mis viib pommilaskudest kurdistunud poissi minut minuti haaval tõdemuseni, et tema ellujäämine on täiesti juhuslik ja mõneski mõttes kõrgemate võimude julm nali.

6. "Elu on ilus" ("Life Is Beautiful", 1997)

Sünopsis: Sõjaeelses Itaalia väikelinnas põrkab kukerpallitava fantaasiaga juudi raamatukaupmehe (Roberto Benigni) seikluslik armastuslugu kokku selle sajandi suurima hävituslooga. Mees viiakse koos väikese pojaga koonduslaagrisse just poisi sünnipäeval. Et mitte alla anda, mitte uppuda käsitamatus ebainimlikus hiigellaines, et anda lapsele mingigi elusädet alal hoidev stiimul, sisendab isa pojale, et kogu lugu on vaid mäng, kus vastupidamise eest antakse punkte - varsti-varsti lõpebki, pea vastu, meie juhime edetabelit!

"Elu on ilus" kandideeris seitsmele Oscarile ja võitis kolmes kategoorias: parim võõrkeelne film, parim meespeaosa (Roberto Benigni) ning parim muusika (Nicola Piovani).

7. "Sauli poeg" ("Son of Saul", 2015)

PÖFFil linastunud žanrilt holokausti põnevikuks liigitatud filmi peategelaseks on juudi päritolu koonduslaagri vang Saul Ausländer, keda natsikurjategijad sunnivad töötama gaasikambrites mõrvatud inimeste laipade likvideerijana. Saul leiab surnukehade hulgast veel hingava poisi ja kuigi laps kohe sureb, haarab Sauli kinnismõte päästa süütu keha ahjuleekidest, leida rabi ja korraldada poisile inimlikud matused.

8. "Valetaja Jakob" ("Jakob the Liar", 1999)

Jurek Beckeri samanimelisel raamatul põhinevas filmis mängib peaosa Robin Williams ning räägib sakslaste okupeeritud Poola getos elavast Jakob Heymist, kes üritab rahva moraali tõsta, rääkides neile lugusid raadio kuulamisest. Sellel kõigel on lõpuks kurvad tagajärjed, aga Robin Williamsi hingepugev näitlejatöö tõestab taaskord, et ta suutis leida huumorit ka kõige süngemates paikades.

9. "Ettelugeja" ("The Reader", 2008)

Sünopsis: Teise maailmasõja järgne Saksamaa. Teismeline Michael Berg (David Kross/Ralph Fiennes) jääb haigeks ja teda aitab koju võõras Hanna (Kate Winslet), kes on poisist kaks korda vanem. Michael taastub sarlakitest ja otsib Hanna üles, et teda tänada. Nende vahel tekib kiirelt kirglik, kuid salajane armusuhe. Michael avastab, et Hanna'le meeldib, kui talle raamatuid loetakse ja nende füüsiline suhe süveneb. Vaatamata nende intensiivsele sidemele kaob Hanna ühel päeval saladuslikult ning Michael jääb murtud südamega ja segadusesse.

Kaheksa aastat hiljem, jälgides juuratudengina Natsi sõjakuritegude kohtuprotsesse, leiab ta taas Hanna oma elust - sedakorda kaebealusena kohtusaalist. Kui Hanna minevik tuuakse päevavalgele, paljastab Michael saladuse, mis mõjutab nende mõlema elusid.

10. "Europa, Europa” (1990)

Parima stsenaariumi Oscarile kandideerinud mustas komöödia liitub Natsi-Saksamaal oma juudi päritolu varjav poiss Hitlerjugendiga, kuid natside ridades võideldes ei mõista ta varsti, kelle või mille nimel võitleb.