Millest sündis idee teha "IDEM"?

Kõigepealt on tegemist Vaba Lava 2016/17. hooaja kuraatoriprogrammi lavastusega. Me esitasime oma kontseptsiooni ideekonkursile, mille teemaks oli identiteet. Kuraatoritele meeldis meie idee ning tänu iseenda identiteedi otsimisele ja Vaba Lava ideekonkurssile sündiski "IDEM".

Millest "IDEM" sinu jaoks räägib?

Minu jaoks räägib "IDEM" sellest, et me kõik oleme väga erinevad ja samal ajal ka sarnased. Iga inimene on indiviid, aga meid ühendab inimlikkus. "IDEM" näitab, et meie ümber on väga palju huvitavaid ja intelligentseid inimesi, kuid vahepeal inimesed varjavad oma huvitavaid isiksusi. Minu jaoks on "IDEM" pigem sotsiaaleksperiment.

Palju räägitakse integratsiooni teemadel, ka "IDEM" puudutab seda teemat, kuid inimesed ise sellest rääkida ei soovi. Inimesed tahavad lihtsalt rahulikult elada. Kuidas sina sellesse teemasse suhtud?

Mul on üks väga huvitav kogemus. See oli Vene Teatri ja Tallinna Linnateatri ühises lavastuses “Teisest silmapilgust”, kus toodi väga edukalt esile integratsiooni küsimus. Otsustasin enda jaoks, et kõige parem integratsiooni viis on töö loomingulises kollektiivis. See ei pea olema muusika, teater või kunst. Iga kollektiiv, mis on ühendatud ühise ideega, on integratsioon. See toob rohkem edu kui nii mõnigi teine integratsiooniprogramm. Seega on tegu minu isikliku kogemusega, tööga lavastuses “Teisest silmapilgust”. Ka koostöö eesti muusikutega andis mulle mõistmise, et parim integratsioon on ühislooming.

Tegite "IDEMi" tarbeks väga palju intervjuusid. Kui palju saite vastukaja nende teemade kohta, mida käsitlete?

Kuna me püüdsime tõstatada erinevaid identiteedi teemasid, siis iga inimene valis ja leidis alati midagi, mis oli tema jaoks olulisem. Oli inimesi, kes ei tahtnud eriti mõningatel teemadel rääkida. Näiteks oli kellegi jaoks religioon väga tundmatu teema ja seda inimest häiris rohkem territoriaalne identiteet. Kuid igal inimesel oli teemasid, milles ta tundis end mugavalt. Väga keeruline on öelda, kus oli vastukaja rohkem või vähem, üksmeelsem või mitte. Kui rääkida üleüldiselt, intervjueerisime väga huvitavaid inimesi. Päris kõiki vastuseid me ei saanud lavastusse panna, sest maht oleks läinud liiga suureks. Meil oli nii inimesi meediast kui ka tavalisi inimesi. Igal inimesel, kes osales, on praeguseks tunne, et ta on paratamatu osa lavastusest. Ja need inimesed tulevad hea meelega ka teist ja kolmandat korda "IDEMit" vaatama.

"IDEM" on visuaalselt tohutult kaunis lavastus ja selle originaalmuusika on lummav. Miks otsustasid valida just need meediumid?

Ma olen väga rõõmus, et publikule "IDEM" meeldib ja et publik tajub seda tervikuna. Võin seda öelda, sest saame tohutult positiivset tagasisidet. Muusikast rääkides on tegemist umbes ühe aasta töö tulemusega ja see protsess oli väga varieeruv. Mõned lood tegin selle lavastuse jaoks, mõned olid mul juba olemas ja ootasid oma aega. Mõned lõime koostöös esinejate ja lavastajaga.
See on elav protsess ja alati väga eriline. Igas palas on individuaalne lähenemisviis. "IDEMiga" oli väga huvitav, sest süvenesin maksimaalselt prostsessi aasta jooksul ja lähtudes publiku reaktsioonist, võib öelda, et saime õigele noodile pihta.

Mis sul veel loomingulises plaanis käsil on?

Ma plaanin töötada edasi ja viia ellu meie teisi ideid. Olen valmis tegema kõike, mida vaja, et Audiokinetica areneks edasi. Sellel aastal saime kümneaastaseks. Meil on väga palju erinevaid pakkumisi, üks nendest on järgmine Audiokinetica lavastus EV100 projekti “Sajandi lugu” raames koostöös Vene Teatriga, mis esietendub suvel. Tulevikuks on meil palju suuri projekte, millest on vara rääkida. Meie meeskonna plaanid on mitmeks aastaks ette tehtud, mis rõõmustab meid väga.

Mida plaanib Audiokinetica?

Me hakkame edasi otsima enda nišši audiovisuaalses teatris. Meil on plaanis laiendada Audiokineticat ja kunagi avada stuudio, mis tegeleks audiovisuaalse kunsti arendamisega ning teiste sarnaste projektide produtseerimisega. Praegu on see ainult idee, aga vaatamata sellele oleme ikkagi kunstnikute, muusikute ja näitlejate kollektiiv, mis on ühinenud ühe ideega.

“IDEM” Vaba Lava teatrikeskuses Telliskivi loomelinnakus 28. ja 29. novembril kell 19.00.

Lavastaja ja lavakujundus Artjom Garejev. Helilooja ja peaprodutsent Aleksandr Žedeljov. Dramaturg Tatjana Kosmõnina. Visuaalkunstnik Alyona Movko. Valguskujundus Denis Bretško. Lavastaja abi Anton Kiseljus. Produtsent Ksenia Kuzmina. Operaator, videomontaaž Nikolai Alhazov. Tehniline juht Aleksandr Potužni, Maksim Kiseljus, Dmitri Mjatšin. Helikujundus Katrin Kvade. Muusikud InPULSE STRING QUARTET. Viiul Egert Leinsaar, Valeria Rjumina. Alt, vioolamängija Karin Sarv. Tšellist Theodor Sink. Produktsioon Audiokinetica (MTÜ Helitelg). Kaasproduktsioon Vene Teater ja Vaba Lava. Osades: Kristina-Hortensia Port, Kristo Viiding, Jekaterina Kordas, Tatjana Kosmõnina, Sergej Furmanjuk, Natalija Dõmchenko.

www.vabalava.ee
Jaga
Kommentaarid