1. 1899. aasta "The Wrestlers” oli esimene film, mis Indias tehti. Esimene otsast lõpuni hindude tehtud film kandis nime “Raja Harishchandra” ja see linastus 1913. aastal.

2. 1970. aastatel ületas India filmitööstus Ameerika oma vaatajate arvukuse poolest. See oli aeg, mil võeti kasutusele termin Bollywood.

3. Esimene India värvifilm linastus 1937. aastal. See kandis nime “Kisan Kanya” ja rääkis vaeste talunike täbarast olukorrast.

4. Näitlejale Dilip Kumarile pakuti Sherif Ali rolli filmis "Araabia Lawrence" (“Lawrence of Arabia”). Kumar loobus rollist ja tema asemel mängis hoopis egiptlane Omar Sharif.

5. Bollywood toodab iga aasta umbes 1000 filmi. See on ligi pool rohkem kui Hollywood.

6. Bändi The Black Eyes Peasi inspireerisid loo “Don’t Phunk with My Heart” tegemisel kaks Bollywoodi hittlugu: “Ye Mera Dil Yaar Ka Diwana” (1978) ja “Aw Nujawan Hai Sub” (1972).

7. Indias külastab kino iga päev umbes 14 miljonit inimest, mis on ligi 1,4% populatsioonist. Kusjuures ühe Bollywoodi filmi nägemise eest maksavad kinokülastajad terve päeva palga.

8. “Indrasabha” on Bollywoodi film, mis räägib printsi ja haldja armastusloost. Selles on 71 laulu. Üheski teises Bollywoodi filmis nii palju laule ei ole.

9. Kõige enam sisse toonud Bollywoodi kassahitt on 2014. aastal linastunud satiiriline komöödia “PK”. See teenis ligi 100 miljonit dollarit.

10. “Dilwale Dulhania Le Jayenge” on film, mis on Mumbai kinodes jooksnud ligi 1000 nädalat järjest. See on Bollywoodi üks kõigi aegade suurimaid hitte.

11. Fatima Begumist sai 1926. aastal koos Bulbul-e-Paristaniga India kino esimene naisrežissöör.

12. Bollywoodi kuulsuste allee on Bandras, Mumbais. Sinna on jätnud oma autogrammi või kuju mitmed India filmitööstuse tähed.

13. Bollywoodis tehakse filme kümnes keeles: Hindi, Gujarati, Malayalam’i, Punjabi, Assamese, Bengali, Marathi, Tamil’i, Kannada ja Telugu.

14. Bollywoodi näitlejat, produtsenti ja režissööri Rakesh Roshan’i tulistasid 2000. aastal Mumbaist pärit jõuguliikmed. Õnneks jäi mees ellu.

15. Film “Karma” linastus 1933. aastal ja selles on Bollywoodi filmiajaloo pikim suudlus. See kestis neli minutit ja omavahel suudlesid Devika Rani ja tema abikaasa Himanshu Rai. Samuti oli “Karma” esimene film, milles oli inglisekeelne laul.

16. Dilip Kumar ja Shahrukh Kahn on näitlejad, kes on mõlemad kaheksal korral võitnud Filmfare’i auhinna. Näitleja Amitabh Bachchan on auhindadele kandideerinud aga lausa 30 korda.

17. Teadaolevalt on Salman Khan enim teenivaim Bollywoodi superstaar, kes teenib igalt filmilt natuke alla 6,75 miljoni euro.

Allikas: leicestermercury.co.uk