1. "Jõuluvana" ("The Santa Clause“, 1994)

Tim Allen on viimasel ajal ehk pisut alahinnatud, ent mees on end tuntuks mänginud mitmes üsna ägedas pühadeteemalises filmis. Kõige ehedamalt on meelde jäänud siiski "The Santa Clause", kus Allen kehastab pereisa, kes muutub ühtäkki täiesti pesuehtsaks Jõulutaadiks. Südamlik sisu ja visuaalselt lummavat pühademeeleolu pakkuv koguperefilm on murdnud paljude vaatajate südameisse. Jõuluvana, kellesse mõned vaatajad mitte kunagi ei uskunud, moondub ekraanil nii vahvaks, et hakkagi või uskuma.

2. "Üleni tuledes" ("Deck the Halls“, 2006)

Matthew Brotherick ja Danny DeVito kehastavad naabrimehi, kellel on pühade ajal sõna otseses mõttes suurusehullustus peale tulnud. Kõik peab olema ideaalne, sest kaunistused, mida jõulude ajal kasutatakse, peavad olema sedavõrd erilised, et uhke isiklik eramaja peab olema nähtav ka kosmosse. Kahe pereisa pidev tüli ja totakas norimine võtab üha ohtlikumad pöörded ja iga järgnev samm luua mõistlikku dialoogi, piirdub ainult suure jamaga.

3. "Artur päästab jõulud" ("Arthur Christmas", 2011)

See on täispikk jõuluanimatsioon, milles kõlab ka Justin Bieberi versioon palast „Santa Claus is Comin´ to Town“. Küllalt lõbusat ja värviküllast filmielamust pakkuv "Artur päästab jõulud" tõi meieni Sony Pictures Animations ja ehkki tegu pole mõne "Jääaja" uue osa moodi hittfilmiga, suudab see kenasti täita oma eesmärgi. Ka kodumaine dubleering jättis meeldejääva ja professionaalse mulje, mistõttu sobib see vaatamiseks ka aastaid hiljem.

4. “34. tänava ime“ („Miracle on the 34th Street“, 1994)

Südamlik draama räägib loo mehest, kes peab tõestama, et ta on ehtne Jõuluvana. Meie seast lahkunud näitleja Richard Attenborough on ehk paljude filmisõprade hinge jäänud kuulsa lausega filmist "Jurassic Park", lausudes legendaarsed sõnad "Welcome to Jurassic Park!".

5. “Armastus on see...“ ("Love Actually", 2003)

Ilmselt igasse jõuluaega kohustuslik film. Siin kohtub ühes linateoses tõeline näitlejatippude superparaad, mis viib vaataja kaasa ühele mitmekülgsele rännakule läbi erinevate inimeste, tunnete ja mõtete. "Armastus on see.." on täiesti kohustuslik filmiplaat iga inimese jõulufilmide riiulisse. Vaataja meelt lahutavad Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley, Martine McCutcheon, Billy Nighy ning Mr. Beani näitleja Rowan Atkinson.

6. "Päkapikk" ("Elf", 2003)

Lugu väga kummalisest Päkapikust, keda kehastab meister tobedate rollide peale ja selleks on muidugi Will Ferrell.

Buddy on otsustanud, et ta on ehtne Päkapikk. Selline lollus ei meeldi üldse mitte aga Buddy isale, Walterile (James Caan). Täiskasvanud mehehakatis on kõike muud kui tõsine ja vaimustub alati pühademeeleolu temaatika peale, lisaks sellele kannab Buddy ka üsna totrat päkapikukostüümi ning talle ei õnnestu kuidagi selgeks teha, et see päkapikuvaimustus on kokkuvõttes lihtsalt ülimalt jabur. Isal ei õnnestugi poissi ümber kasvatada ja nii seikleb Buddy rõõmsalt ja süüdimatult oma jõulu võlumaal. Parajalt halejabur film, ent toob muige näole ja paneb ka vaataja uskuma maagilisse pühade aega.

7. “Kõigil läheb hästi“ ("Everybody´s Fine", 2009)

Veidi nukram ja eluline draama räägib pereisast, kelle lapsed teda jõulude ajal külastama peaksid. Üksteise järel hakkavad kõik järsku ära ütlema. Murtud isa on teinud palju ettevalmistusi, et lapsi rõõmustada, kuid üha rohkem saab selgeks, et äraütlemiste taga varjub mingi suur ja ebameeldiv saladus.

Isa otsustab, et peab ise laste, kes juba suured, peredele külla sõitma ja välja selgitama, mis lahti. Kaasahaarav film, mis on kuidagi suutnud suuremate hittfilmide varju jääda, kuid pakub tohutult emotsionaalse ja hea vaatamise. Peaosas vanameister Robert De Niro!

8. “Lepatriinude jõulud“ ("Ladybird´s Christmas“, 2001)

Heiki Ernitsa ja Janno Põldma tore kodumaine putukateemalise jõuluanimatsioon. Lisaks omapärasele lähenemisele, annavad lustakas Lepatriinufilmis oma hääle paljud tuntud Eesti väga head näitlejad - Anu Lamp, Peeter Oja, Kaljo Kiisk, Elina Reinold, Margus Tabor jpt. Usun, et see pole mõeldud ainult lastele, vaid ka täiskasvanud leiavad siit midagi lõbusat vaadata ja ilmselt pakub see huvi ka neile, kellele meeldib putukatemaatika. Ideaalne valik õhtuseks koduseks jõulufilmiks.

9. “Vastik vana“ ("Bad Santa“, 2003)

Üks kõige vastuolulisem jõulufilm. See Jõuluvana on kõike muud kui lahke – ta joob ja ropendab. Parem on lihtsalt lagastada ja kõigi vastu vastik olla. Ropu ja verise huumoriga film pälvis omal ajal pisut rohkem tähelepanu, eristudes teistest toredatest ja ilusatest jõulufilmidest, mida filmimaastik tavaliselt pakub. Kindlasti originaalne lähenemine, peen „huumor“ ja naljad, mida mõistes saab vaataja korraliku „šokiteraapia“, arvestades, et pühadefilmid peaksid olema armsad, südamlikud ja lustlikud.

10. "Fred Claus – Jõuluvana vend" ("Fred Claus“, 2007)

Komöödiafilm jõulutemaatikast, kus Fred, kes juhtumisi on pesuehtsa Jõuluvana vend, vihkab jõule.

Fred püüab igal võimalikul moel olla vastik, vihane ja kade. Ajapikku jõuavad jõulud siiski ka Fredini ja vend Nick saab jõule nautida koos Päkapikkude ja teiste vahvate tegelastega, kes kõiki pühade ajal rõõmustavad. Tegu on küll võrdlemisi „suvalise“ ja väljapigistatud jõulufilmiga, aga siiski suudab pakkuda vahva koguperefilmina koguperefilmina. Küllalt lihtne ja kerge vaatamine. Pühad kestavad ju vaid mõned päevad nii, et peale neid võib selle taas filmiriiulisse tagasi asetada.