Kuidas veenda tööandjat, et just Sina peaksid selle töö endale saama?

1. Rõhuta oma tugevusi
Mõtle juba enne töövestlusele minekut sellele, milles Sa hea oled ja millised iseloomuomadused võiksid soovitud töökohal kasuks tulla. Väga oluliseks peavad tööandjad näiteks tööotsijate motiveeritust, keeleoskust, kiiret õppimis- ja kohanemisvõimet, aga ka meeskonnatöö tegemise oskust ja võimekust uusi oskusi pidevalt juurde õppida.

2. Räägi töövälistest tegevustest ja hobidest
CV-sse võiks kirja panna ja vestluse käigus välja tuua erinevaid tööväliseid tegevusi, mis on Sind isiksusena kujundanud või uusi ja väärtuslikke teadmisi-oskusi õpetanud. Oled ehk tegelenud vabatahtliku tööga, elanud välismaal või osaled mitmes huviringis? Põhjenda, kuidas saaksid omandatud oskusi rakendada uuel ametikohal.

3. Tee eeltööd ja küsi nõu
Pöördu karjäärispetsialistide või vanemate sõprade ja perekonnaliikmete poole, kes on töökohale kandideerimisega kokku puutunud. Nad oskavad kindlasti jagada Sulle väärt infot. Samuti tasub ringi vaadata veebiavarustes, et saada ettekujutust tööintervjuu küsimustest või ammutada häid nippe, kuidas koostada CV-d.

4. Ole täpne
See soovitus kehtib nii CV ja motivatsioonikirja koostamise kui ka vestlusele tulemise kohta. Kandideerimisdokumentide korrektsus on Sinu esimene võimalus end heast küljest näidata. Kui see tehtud, ära vähenda oma võimalusi haarata unistuste töökoht ebaviisaka hilinemise või täieliku ettevalmistuseta vestlusele tulemisega.

5. Ole tööandja vastu aus
Vähe on inimesi, kelle karjääritee algab kohe tipust. Sageli on oluline just Sinu tahe ja valmidus anda endast 100%, et soovitud ametikohal hakkama saada. Seega ei ole mõtet CV-sse kirja panna enda soovunelmaid ja pooltõdesid. Nagu öeldakse, siis valel on lühikesed jalad. Kirjapandud oskuste ning teadmiste puudumine on vestlusel või tööle asudes kiire välja tulema.

6. Ole oma soovides realistlik
Sageli küsivad noored tööotsijad ebarealistlikke palganumbreid ja jäävad seetõttu unistuste töökohast ilma. Selles ei ole midagi halba, et Sa tahad endale soetada päris oma korteri või mõtled auto ostmisele, aga need põhjused ei tohiks saada palgaläbirääkimistel Sinu peamisteks argumentideks.

Sul on sel teemal veel küsimusi? Tule 7.–8. detsembril Tallinnas toimuvale „Teeviidale”! Rohkem infot leiad www.teeviit.ee või Facebooki lehelt.

Noorte infomessi „Teeviit 2017” noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid