1. Cannes’i filmifestival Prantsusmaal

Cannes’i filmifestivali korraldatakse iga aasta ja näidatavate filmide žanrivalik on lai. Samas on see prestiižne ja piiratud ligipääsuga festival, kuhu saab ainult kutsetega. Kui kutse saamine on ilmvõimatu, siis saab festivali nautida sellegipoolest. Näiteks õhtuti näidatakse rannas erinevaid filme. Lihtsalt mine varem kohale, sest soovijaid on palju.

Kui eelistad uuemaid filme, siis osta Critic’s Week’i või Director’s Fortnight’i festivali ossa piletid. Cannes’i filmifestival on väga populaarne kuulsate näitlejate hulgas. Ühtlasi näidatakse seal paljude režissööride uut loomingut ja esilinastuvad hiljem aasta jooksul oluliseks kujunevad filme.

2. Sundance’i filmifestival USA-s

Üritus toimub igal aastal Utah’is ja see on suurim iseseisvate filmitegijate festival Ameerika Ühendriikides. Ürituse toimumiskoht on Sundance’i kuurort ja Park City, Salt Lake City ja Ogden.

Üritusel linastuvad Ameerika filmitegijate teosed ja see on nende jaoks üks esimesi kohti, kus oma filmi suurtele massidele näidata. Kui esialgu oli Sundance’i filmifestival pigem tagasihoidlik üritus, kuhu staarid ei kippunud, siis nüüd külastab seda ka Hollywoodi eliit. Üritusele on piletid saada keeruline ehk kui soovid jaanuarikuus toimuvat filmifestivali külastada, pead ostma piletid juba septembrikuus. Teine võimalus on lisada end Sundance’i filmifestivali vabatahtlikuks soovijate nimekirja. Igal aastal vajab üritus umbes 2000 vabatahtlikku.

3. Edinburgh’i filmifestival Šotimaal

Filmifestival toimub imeilusas Edinburgh’is. Briti filmikriitik Mark Kermode on öelnud, et Edinburgh’i filmifestival on sarnane Cannes’i omale, kuid on oluliselt tsiviliseeritum.

Peamine koht, kus näidatakse filme, on suursugune Filmehouse’i kino. Lisaks näidatakse filme ka Cameo ja Cineworld’i kinodes. Üritusest on saanud Euroopa filmitööstuse jaoks aasta oodatuim sündmus. Edinburgh’i filmifestival on staaride hulgas populaarne ja seal on käinud teiste seas Keira Knightley, Sienna Miller ja Sean Connery. Lisaks on Edinburgh’i filmifestivalil alanud mitmete tuntud režissööride teekond. Näiteks George Lucas, kes on tuntud eelkõige filmisarjade “Tähtede sõda” ja “Indiana Jones” poolest.

4. Amsterdami filmifestival Hollandis

Piltilusa Amsterdami külastamiseks on palju põhjuseid. Eriti siis, kui oled huvitatud ajaloost, armastad loodust ja pead lugu kunstist.

Lisaks muule toredale toimub iga aasta novembrikuus Amsterdami filmifestivali, mis on pühendatud eneseotsingul filmitegijatele, kelle teosed pakuvad harukordset kunstinaudingut. Üritustel näidatakse filme rohkem kui 90 riigist üle maailma. Filmižanrid varieeruvad dokumentaalfilmidest muusikavideoteni.

5. Berliini filmifestival Saksamaa

Berliini rahvusvaheline filmifestival või Berlinale on üks maailma juhtivamaid filmifestivale.

Üritus toimub igal aastal veebruarikuus ja seda peetakse suurimaks avalikuks filmifestivaliks, mida külastab keskmiselt 300 000 inimest. Festivalil linastub 400 filmi, millest 20 saavad kuld- või hõbekaru auhinna. Loomulikult meeldib filmifestival ka erinevatele Hollywoodi kuulsustele, mistõttu võib Berliini filmifestivalil silmata ka staare.

6. Telluride’i filmifestival USA-s

Telluride’i filmifestival on mittetulunduslik iga-aastane üritus, mis toimub sügisel ja mis on ideaalne neile, kes soovivad nautida hingematvalt kaunite vaadetega filme.

Festival meelitab oma võluga kohale filmitegijad, fännid ja kunstnikud. Üritus kestab neli päeva ja seda korraldatakse pisikeses mägikülas. Lisaks uutele filmidele näidatakse üritusel ka kinoklassikat ja üle 80 rahvusvahelise filmi. Festivalil toimuvad ka erinevad üritused ja arutelud filmide üle.

7. Toronto rahvusvaheline filmifestival Kanadas

Toronto rahvusvaheline filmifestival on üks enim külastatud filmiüritusi, millest võtab osa üle 480 000 inimese iga aasta septembrikuus.

Üritusel näidatakse üle 300 filmi 70 riigist Toronto kesklinna paigaldatud ekraanidelt. Lisaks filmifännidele osaleb üritusel umbes 5000 filmispetsialisti. Toronto filmifestivali peetakse üheks maailma prestiižeimaks Cannes’i filmifestivali järel.

8. Veneetsia filmifestival Itaalias

Veneetsia filmifestival on üks maailma vanimaid, mis alustas 1932. aastal ja see on üks kolmest maailma suurimast filmifestivalist. Teised kaks on Cannes’i ja Berliini rahvusvaheline filmifestival.

Üritus toimub augustikuu lõpus ja septembri alguses Lido saarel. Filme näidatakse ajaloolises Palazzo del Cinema’s. Kui oled juba Veneetsias, siis tasub uudistada linnas, nautida imelisi vaateid, sõita gondliga ja külastada ka kunstimuuseume.

9. SXSW filmifestival USA-s

SXSW on filmikonverents, mis toimub viiel päeval Texase pealinnas Austinis igal aastal märtsikuus. Kohale tulevad filmitegijad ja publik. Samuti on seal erinevad töötoad, paneeldiskussioonid, mentorid, kes õpetavad, kuidas midagi teha ja palju muud põnevat.

Varasemalt on üritusel esinenud staarid nagu Ryan Gosling, Seth MacFarlane, Matthew McConaughey, Tilda Swinton ja paljud teised. Festivali programm sisaldab erilisi sündmusi, dokumentaalfilmide võistlust, festivali lemmikute osa ja lühifilmide osa. Autasustamine toimub festivali viimasel päeval.

10. Tribeca filmifestival USA-s

Tribeca filmifestivali asutajateks olid 2002. aastal Robert De Niro, Jane Rosenthal ja Craig Hatkoff. Teadaolevalt tehti filmifestival peale 11. septembril toimunud katastroofi, peale mida langes Tribeca ümbruskonnas elujõulisus.

Üritus tähistab linna kui peamist filmitööstuse keskust. Tribeca filmifestivalil näidatakse amatöörfilme, lühifilme, dokumentaalfilme, perefilme ja muudki. Lisaks toimuvad hiljem arutelufoorumid, kus saab vestelda filmidest. Üritusel on ka muusikabaar, mis teenindab üritusel osalevaid staare ja kunstnike. Tribeca filmifestival toimub igal aastal aprillikuus ja seda külastab iga aasta ligi 3 miljonit inimest. Sel aastal käisid ürituselt läbi staaride nimed nagu Robert De Niro, Aretha Franklin, Barry Manilow ja Jennifer Hudson.

Allikas: tripstodiscover.com