Tanel Padar & The Sun

Suve alguses teatas Tanel Padar, et tema ja ansambel The Sun on otsustanud 15 aastat kestnud karjäärile joone alla tõmmata. “Elus kippub ikka nii olema, et iga hea asi saab ka lõpuks otsa. Nii on tulnud ka The Sunil aeg pillid kotti panna ja areenilt lahkuda,” seletas Padar. 25. augustil kõlaski Kihnu saarel bändi lõpuakord.

Ansambli viimasesse koosseisu kuulusid Tanel Padar (vokaal ja kitarr), Danel Pandre (basskitarr), Tomi Rahula (klahvpillid), Jaanus Salm (trummid) ja Tarvo Valm (kitarr). Tanel Padar & The Sun on välja andnud üheksa stuudioalbumit ja pälvinud aastate jooksul ka mitmeid muusikaauhindu.

Positivus Festival 3. päev, Cartoon

Cartoon

Eesti üks viimase aja kõige menukamaid bände Cartoon teatas suve lõpul läbi sotsiaalmeedia, et lõpetab oma tegevuse. “Kõik head asjad saavad ükskord otsa. Meil oli lõbus, loodame, et teil oli ka! Cartooni enam ei ole, ta suri AIDS-i,” naljatas bänd Facebookis.

“Kui naljategemine kõrvale jätta, siis me lihtsalt tahtsime tegeleda erinevate muusikastiilidega. Aga selleks peame me lahku minema. Kui te olete väga kurvad, siis kingime teile tänaval tasuta kallistusi. Hea uudis on see, et meil on hunnik uut muusikat teie jaoks varuks ja võib-olla tulevad meilt kolmelt teile ka tulevikus mõned üllatused,” seisis postituses.

Bänd loodi 2015. aastal ja selle liikmeteks olid Joosep Järvesaar, Ago Teppand ja Hugo Martin Maasikas. Joosep Järvesaar ja Ago Teppand lõid uue kollektiivi nimega Lemon Fight, kus lisaks neile lööb kaasa ka Mihkel Sillaots.

Meie Mehe kontsert Tartus

Meie Mees

Meie Mees vahetas kevadel kitarristi. Margus Mõttuse asemel astus bändi ridadesse Toomas Laur. “Tema proovis taas meid laiali saada nagu 2006, kui see tal ka õnnestus. Seekord ei saanud hakkama…Tegeleb teiste asjadega,” sõnas Aivar Riisalu napisõnaliselt, kuid täpsemaid Mõttuse lahkumise põhjuseid ei avaldatud. Teada aga on, et muusikul diagnoositi 2002. aastal fokaalne düstoonia. Muusikaterapeut emeritus Boleslaw Weidebaumi kirjutistele tuginedes võib fokaalne käte düstoonia esineda muusikutel, kes mängivad klahvpille, kitarri, viiulit, klarnetit, flööti, saksofoni, oboed jne.

“Alguses oli nii, et medikas kukkus käest ära — pöial oli nõrk,” meenutas Margus 2009. aastal Kroonikas. “Kõik hakkaski pöidlast peale, hakkasin seda kuidagi iseenesest peopesasse suruma. Imestasin, miks ma niimoodi teen?”

“Siis läks vaikselt niimoodi, et lihased kiskusid iseenesest randme konksu… Nüüd ma lihtsalt ei suuda paremat kätt enam kontrollida, mingid lihased on seal ületoonuses. See haigus ongi mingisugune lihaste, närvide ja aju konflikt,” ütles Margus. Kitarrimängu ühele käele ümber kohendada ei ole kõige lihtsam ettevõtmine. “Mängin nüüd n-ö legatos või siis löön vasaku käega vastu sõrmlauda — heli tuleb ju välja. Muidugi ei saa ma teha kõike nii nagu vaja, eks ta natuke teistsugune kõla on, aga on asja ära ajanud. Bändist minema pole aetud.”

Beyond Beyond

Möödunud kevadel tõusis Eesti muusikataevasse uus poistebänd Beyond Beyond, kuhu kuulusid Frederik Küüts, Frank Pintsaar, Gevin Niglas ja Karl Killing. Küüts teatas novembri keskpaigas aga sotsiaalmeedia vahendusel, et tema teekond ansambli ridades on paraku lõppenud.

“Ma ei oska sõnadega väljendada seda, kui tänulik ma olen kõigile, kes selle bändi raames mind viimase kahe aasta jooksul kasvatanud on. See kõik on olnud rohkem, kui ma oleks iial osanud küsida. Võimalus nii noores eas selliste inimestega koostööd teha on minu jaoks hindamatu väärtusega,” sõnas noormees oma pöördumises fännide poole.

“Alates septembrist on minu teekond Beyond Beyondyi ridades aga lõppenud. Pärast pikki arutelusid lähedaste ja bändiga, otsustasin bändist lahkuda ning võtta aja maha, et keskenduda endale ja enda mõtetele. Tunnen südames, et see otsus on õige ja kokkuvõttes kõigile parim,” seletas Küüts.

Metsatöll

Etnometalit viljelev Metsatöll andis Facebookis teada, et jätkab peagi uue trummariga ja lõpetas koostöö pikaaegse bändiliikme Marko Atsoga.

“Oleme lõpetanud koostöö meie pikaajalise löökriistamängija Marko Atsoga. Täname Markot meiega koosviibitud aja eest, soovime talle palju edu tulevases elus ning projektides. Lahkumine oli paratamatu, aasta-aastalt saime üha enam aru, et tahame jagada oma lava ning muusikat sarnaste väärushinnangutega pillimängijatega, erimeelsused loomingus ja meeskonnas viivad vastasel korral karja lõpuks ikka rappa,” seisis sotsiaalmeediasse läkitatud postituses.

Põhja-Tallinn

Neli aastat tagasi kurvastas Põhja-Tallinna fänne Maia Vahtramäe lahkumine ning möödunud aasta lõpul teatas bändi ninanaise rolli üle võtnud Kerli Kivilaan, et ka tema on Eesti ühe menukama räpipundiga otsustanud lõpparve teha. Mitu kuud valitses fänne ootusärevus, et mis saab räpparitest edasi, ent lõpuks otsustati tagasi meelitada Maia Vahtramäe, kes 2013. aasta kevadel bändist tervislikel põhjustel oli lahkunud.

Maia sõnas “Vikerhommikule” antud intervjuus, et kui ilmnes, et Kerli Kivilaan bändiga lõpparve tegi, oli nukker olla. “Me otsustasime, et kuna ma poistega tegelikult igapäevaselt suhtlen, sest me oleme aastaid üksteist tundnud, siis nad palusid mind stuudiosse ja küsisid, et kas ma oleksin nõus üldse mõtlema,” sõnas Maia ja lisas, et oli nõus ainult juhul, kui nad teevad tõesti väga hea loo.

Lisaks Maiale naases Põhja-Tallinna ridadesse ka viimased kaks aastat bändist eemal viibinud Kenneth Rüütli.