“Ma olen vist esimest koda elus raskustes sõnade leidmisega. Ma ei suuda kirjeldada oma rõõmu selle positiivse tagasiside pärast, mida meile igalt poolt on jagatud,” sõnas muusikadokumentaali “Eesti muld ja Eesti Ruja” tegevprodutsent Aleksander Ots.

“Nägin küll filmi esilinastusel kinoekraanil, kuid ei suutnud vastu panna kiusatusele imbuda publiku sekka ka ühel tavaseansil. Oli ääretult tore tõdeda, et sarnane teatrisaaliatmosfäär valitses ka seal – vähe on neid filme, mis teenivad vaheaplause ning kus üheskoos saalis nii palju naerdakse ja nutetakse. Ma usun, et samasuguse emotsiooni annab film ka kodus DVD-lt vaadates. Kuid kinosaalis tekib publiku vahel mingi eriline sünergia – see on kogemist väärt,” lisas Ots.

Kahetunnine muusikadokumentaal “Eesti muld ja Eesti Ruja” toob vaatajateni tänavu augustis Tallinna Lauluväljakul toimunud kontserdi ning viib rokkansambli Ruja proovisaali, lavale ja selle taha. Mäletatavasti astusid Eesti Vabariigi taasiseseisvumise päeval üheks õhtuks taas ühiselt lavale Eesti legendaarseima rokkansambli Ruja originaalkoosseisu liikmed Jaanus Nõgisto, Rein Rannap, Tiit Haagma, Andres Põldroo ja Jaan Karp.

Laulukaare aluse publikut täis toonud kontserdile eelnes prooviperiood, mis suures osas filmilindile jäädvustati. Rein Rannapi ja Jaanus Nõgisto vahelisest keerulisest suhtest on loodud omamoodi müüt, esmakordselt on võimalik kahe mehe kirglikku tööprotsessi kõrvalt vaadata. Värvikate karakteritena pakkusid nad dokumentaali tegijatele palju tänuväärset materjali ja pikantseid hetki.

Proovide ja kontserdipäeva melu vahele on põimitud Ruja liikmete ja kontserdil esinenud solistide intervjuud ning loomulikult meenutatakse filmis ka Ruja legendaarset solisti Urmas Alenderit.

Muusikadokumentaali "Eesti muld ja Eesti Ruja" on tootnud Sterotek Film Režissöör Tarvo Mölder, toimetaja Kaidi Klein, tegevprodutsent Aleksander Ots, produtsent Eero Nõgene.