1. Anne McCaffrey “Lohelend”

“Lohelennu” tegevus toimub planeedil nimega Pern. Selle kolonistide elu võiks olla üsna muretu, kui poleks teatud ajavahemike järel oma korrapäratul ellipsikujulisel orbiidil nende planeedile lähenevat Punast Tähte. Nimelt langevad sealt tähelt sädelevate hallide niitidena alla eosed, mis hävitavad kõik oma teel. Kandnud algul suuri kaotusi, asuvad kolonistid ootamatu ohuga võitlema. Üheks võimaluseks on ka koostöö kohalike olevustega.

Teose autor anne McCaffrey on esimene naine, kes on võitnud nii Hugo kui ka Nebula auhinna, mis on ühed kõrgeimad preemiad, mida fantaasiakirjanduse eest antakse.

2. Robert Jordan “Ajaratas”

Tõenäoliselt on “Ajaratas” üks populaarsemaid fantaasiasarju. Selles on autori omanäolised ideed maailma loomisest, spirituaalsusest ja teekonnast läbi aja. Seerias on kokku 15 romaani, millest 12 on kirjutanud Robert Jordan ja viimased kolm on kirjutanud Bandon Sanderson peale Jordani surma.

3. Patrick Rothfussi “Kuningatapja kroonika”

Patrick Rothfussi "Kuningatapja kroonika" triloogia on viimaste aastate tugevaim debüüt fantaasiakirjanduses. Põhjalikkus, millega autor on üles ehitanud maailma, milles triloogia sündmused aset leiavad, on võrreldav vaid Tolkieni Keskmaaga.

Kõik fantaasiafilmid vajavad tugevat ja emotsionaalselt mitmekesist peategelast, kellele publik kaasa elada saaks. Selleks on ideaalne triloogia peategelane Kvothe.

4. Brandon Sandersoni "Mistborni" triloogia

"Mistborni" triloogia raamatud on kaasakiskuvad ja põnevad. Lugeja viiakse teekonnale läbi feodaalse ühiskonna, milles on parajalt fantaasiat, maagilisust ja nii palju unikaalsust, et vaid Brandon Sanderson suudab sellise õhkkonna luua.

Raamatu esimeses osas planeerib maagiliste võimetega mässajate salk röövi. Piltilikult öeldes läheb võluvõimetga “Ookeani 11” seltskond röövima Mordorit.

5. Robin Hobbi "Farseeri" triloogia

"Farseeri" triloogia on segu poliitilistest mängudest ja maagilistest seiklustest. Teostes on roll kuninglikust soost sohilapsel, kes õpetatakse palgamõrvariks. Robin Hobbi teosed on iseloomuliku stiiliga ja kaasakiskuvad, millest saaks vändata mitu suurepärast filmi. Paljude fantaasiafilmide peategelane on noor kangelane, kes treenib end võluriks või sõdalaseks, kuid mitut filmi tead, kus peategelasest saab palgamõrvar?

6. Brandon Sandersoni “The Way of Kings”

“The Way of Kings” on Brandon Sandersoni uue raamatusarja esimene teos, mis sai fantaasiakirjanduse fännide seas ülipopulaarseks. Mõnede arust on see isegi siiani parim teos, mille Sanderson kirjutanud on. Lugu leiab aset maailmas, kus mehed on paradiisist välja heidetud ja kurjuse küüsis. Raamatutegelased on tugevad isiksused, kelle elu leiab aset põnevas võlumaailmas.

7. Garth Nixi “Sabriel”

“Sabriel” on Abhorseni seeria esimene teos, mille keskmes on noor ja seiklushimuline tüdruk Sabriel. Ta on kahe maailma vahel, millest üks on väga sarnane meie omaga. Teine maailma on aga täis maagilisust ja seal varitseb kurjus elavate surnute näol. Loo keskmes on paharetist naiskangelane.

8. Joe Abercrombie'i "The First Law" triloogia

"The First Law" triloogia on fantaasiasari, mis käsitleb tüüpilisi kangelasi ja röövleid veidi teises võtmes. Raamatud näitavad, et maailm ei ole nii mustvalge ja kõikides heades tüüpides on ka veidi kurja poolt.

9. Steven Eriksoni "The Malazan Book of the Fallen" seeria

Erikson suudab oskuslikult sulatada nii fantaasia, erinevad kultuurid kui ka maagilisuse ühte ja tulemus on midagi meeli rikastavat ning põnevat. Raamatusari viib su rännakule, milles on maagiat ja kus iga kui viimne detail on välja toodud kõige imelisemal teel. Filmid selle raamatusarja puhul oleksid erilised eelkõige efektide poolest, mis kujutaksid suuri võitluseid maagide, pooljumalate, palgamõrvarite ja draakonite vahel.

10. China Miéville’i “Perdido tänava jaam”

New Crobuzoni metropol laiub maailma keskel. Selle kõleduses olevate korstende all pesitsevad inimesed, mutandid ja müstilised rassid, ebaloomuliku heitveega rikastatud jõgi voolab loiult ning tehased ja valukojad kajavad öös. Juba enam kui tuhat aastat on siinsete tööliste, kunstnike, spioonide, sõdurite, maagide, narkomaanide ja hoorade üle valitsenud parlament ja selle jõhkrad miilitsad.

Nüüd aga on siia saabunud üks võõras, kelle tasku on kulda täis, ning tal on võimatu soov. Juhuslikult ja kogemata vallandab see midagi sõnulseletamatut.

Samal ajal kui linn on vangistatud võõra päritoluga terrori küüsi, sõltub miljonite elanike saatus seadusesilmade ja kuritegeliku bossi eest jooksus olevatest mässajatest ja väljatõugatutest. Öine linnamaastik muutub jahimaaks. Ebahariliku arhitektuuri varjudes leiavad aset lahingud. Ning arveteklaarimine toimub linna südames, Perdido tänava jaama hiiglaslike ja kaootiliste võlvide all.

Allikas: ranker.com