Kuna eelmisel aastal valminud draamasari nimikangelasest jõudis reklaamivabasse voogedastuskeskkonda Viaplay, otsisime välja 10 sensuaalset fakti selle kohta, kuidas eelmise sajandi alguse seksisümbolist sai väidetav salakuulaja.

1. Vaatamata aasiapärasele nimele sündis Mata Hari tegelikult 1876. aastal Hollandis Leeuwardenis ning tema õige nimi oli Margaretha Geertruida Zelle. Tantsijakarjääri alguses võttis ta lavanime Mata Hari, mis tähendab malai keeles 'päike' ja 'päeva silm'. Kuigi daam lasi liikvele kuulujutte, et ta on Jaava saarel üles kasvanud ning ema poolt pooleldi jaavalane, olid ta mõlemad vanemad tegelikult hollandlased. Tõde oli neis juttudes vaid nii palju, et ta elas tõesti seitse aastat koos abikaasaga Jaava saarel praeguses Indoneesias.

2. Esimene skandaal tekkis preilil juba koolipõlves, kui kooli direktor hakkas teismelise tüdrukuga kohatult flirtima ning neiu pidi koolist lahkuma. Edaspidi tõi kehanõtke ja kirgi küttev eksootiline tantsustiil talle rohkelt tähelepanu mitmel pool maailmas ning publikut langes kui loogu.

3. Algselt õppis tulevane salakuulaja lasteaiaõpetajaks, ent 18-aastasena vastas ta kapten Rudolf MacLeodi ajalehekuulutusele, milles Hollandi koloniaalarmee ohvitser otsis endale naist. 1895. aastal abielluti ning sõideti mehe teenistuskohta Jaava saarele, kus sündis ka kaks last. Abielu lõppes lahutusega, kuna mees oli vägivaldne ja pani pidevalt tina.

4. Et peletada üksindust tollases Madalmaade Ida-Indias, hakkas värske abielunaine uurima kohalikku kultuuri ning õppima indoneesia tantsu. Sellest kujunes investeering tulevikuks, mis võimaldas tal õnnetu abielu lahutada ning tagasi Euroopasse kolida.

5. Pariisis iseseisvat elu alustades võttis naine endale esinejanimeks Leedi MacLeod ja hakkas tsirkuses ratsutajana tööle, seejärel aga siirdus eksootiliste tantsude alale. Ta kasutas Euroopa oriendivaimustust enda kasuks ning esitles end põnevuse lisamiseks Jaava printsessina. Euroopa kuulsaimaks eksootiliseks tantsijaks sai ta aga tänu sellele, et tavatses esineda poolpaljalt või koguni suisa alasti ajal, mil naiste rannarõivamood kattis kogu keha. Sageli ei olnudki nutikas naine laval alasti, vaid kandis nahavärvi liibuvaid kehakatteid, mis selle illusiooni lõid. Need skandaalsed ülesastumised ajasid Euroopa mehed lihtsalt hulluks.

6. Kuna Mata Hari oli kõrvaltegevusena alustanud ka kurtisaanikarjääri, hankis ta endale terve rea mõjukaid ja jõukaid armukesi – valimis oli nii miljonäre, pankureid, tööstureid, diplomaate, ministreid kui ka ohvitsere. Aastal 1916 kohtas ta oma elu armastust, noort Vene pilooti Vadim Maslovi, kes lennuki allatulistamise järel Prantsusmaale haiglasse sattus. Naine soovis meeletult kapten Maslovit rindel külastada, ent see luba anti üksnes tingimusel, et daam hakkab Prantsusmaa kasuks spioneerima.

7. Prantsuse ohvitserid uskusid, et Mata Hari tantsijakarjäär ja tema rahvusvahelised kontaktid tulevad sõjas kasuks. Nii loodeti, et daam suudab võrgutada Saksamaa viimase keisri Wilhelm II poja, kroonprints Wilhelmi ning pakkusid talle selle töö ja Saksa sõjasaladuste eest miljon franki.

8. Mata Hari suutlikkus sõdivas Euroopas mängleva kergusega riigipiire ületada näis liitlastele kahtlane. Usuti, et ta luurab topeltagendina ka Saksamaa kasuks. 1916. aastal arreteerisid ta britid, ent vabastasid pärast seda, kui naine kinnitas liitlase Prantsusmaa kasuks töötamist. 1917. aastal enam tal nii hästi ei läinud, kuna Prantsuse salapolitsei oli suutnud lahti murda sõnumi Saksa luurelt. Selles viidati Saksa luureagendile koodnimega H-21, kelleks prantslased pidasid just Mata Harit. Ehkki otseseid tõendeid selle kohta polnud, nähti märki reetmisest naise täiuslikus esinemisoskuses ja Saksa ohvitseridelt seksiteenuste eest vastuvõetud rahas. Kõrgklassi kurtisaani süüdistati luuramisega vähemalt 50 000 Prantsuse ja Briti sõduri surma põhjustamises ning ta hukati 15. oktoobril 1917 kui Saksamaa spioon. Prantsuse arhiividokumendid näitavad, et Mata Hari ei olnud neis kuritegudes tõenäoliselt siiski süüdi.

9. Mata Hari keha kasutati pärast mahalaskmist meditsiiniuuringuteks. Tema pead hoiti pärast palsameerimist Pariisi anatoomiamuuseumis, ent 2000. aastal avastati, et see on kadunud. Kuraatori hinnangul läks Mata Hari pea tõenäoliselt kaduma juba 1954. aastal muuseumi ümberkolimisel ning välja pole see ilmunud tänaseni.

10. Mata Harit peetakse Prantsuse striptiisitraditsiooni üheks rajajaks. Tema leivanumber oli esinemise ajal kõigist riietest niimoodi vabaneda, et keha jäid katma üksnes vääriskividega rinnahoidja ning mõned ehted käte ümber ja peas.

Allikas: Viaplay Eesti