“VASTUMÜRK TERVISELE” – ”A Cure for Wellness”


Filmi eelarve: 40 miljonit dollarit
Kassatulu: 26,5 miljonit dollarit

Millised olid lubadused?

Noor ambitsioonikas keskastmejuht saadetakse Šveitsi Alpides asuvasse idüllilisse, ent salapärasesse "tervisekeskusesse", et tuua sealt ära nende kompanii peadirektor. Mees hakkab varsti kahtlustama, et selle spaa imeliste raviprotseduuride juures on midagi kahtlast.
"Vastumürk tervisele" on originaalse nägemuse poolest tuntud lavastaja Gore Verbinski ("Ring", "Kariibi mere piraadid") uus psühholoogiline thriller.

Aga mida me tegelikult saime?

Kaks ja pool tundi valutavaid kannikaid ning huugava pea. Kamoon, keegi ei viitsi vaadata õudukat, mis kestab ehast koiduni. Ja mis värk selle filmi topitud klotsiga on? Isegi Kivipallur-Jürka saaks aru, et 40 milli suvalisse õudusfilmi taguda oleks sutsu riskantne bisnis.
Filmi lavastajal on küll lahe eesnimi, aga see on ka kõik.

Kohtuotsus:

Liiga pikk, liiga kallis ja liiga segane.

“KOSMOS MEIE VAHEL” – “The Space Between Us”

Filmi eelarve: 30 miljonit dollarit
Kassatulu: 14,7 miljonit dollarit

Millised olid lubadused?

Tulevik. Inimesed toimetavad lisaks Maale ka teistel planeetidel. Marsil sündinud kutt tuleb meile külla, näeb kohalikku tüdrukut, armub. Ühesõnaga sci-fi–noorteromantika. Umbes nagu ”Videvik” peaaegu kümme aastat tagasi. Ainult et ilma vampiirideta. Ja ilma totaka Robert Pattinsonita. Õnneks.

Aga mida me tegelikult saime?

Hea pool on Gary Oldmani projekti meelitamine. Mida veel? Tegelikult olekski nagu kõik.
Tundub, nagu oleks filmi loojatel meeles mõlkunud luua lollikindla kassahiti retsept: futuristlikud tulevikuvisioonid, kosmos, nägusad noored näitlejad, hormoonidest tiine atmosfäär.
Aga kärssama läks see kosmosepirukas.

Kohtuotsus:

Osatäitjate ebaveenev näitlemine. Käsikirja kallal võinuks rohkem tööd teha. Ja lõpetuseks, kellele see film lõppeks suunatud on? Noortele ”Videviku” tüüpi juustutarbijatele? Vanadele kosmosefilmipeerudele, kes tuleksid kinno koos oma lastega? Ei saa aru.


“NÄEN VAID SIND” – “All I See is You”


Filmi eelarve: 30 miljonit dollarit
Kassatulu: 217,5 tuhat dollarit

Millised olid lubadused?

Pime naine elab üpris lustilist ja fantaasiarikast elu, mis põhineb tema abikaasa värvikatel kirjeldustel. Ühel hetkel naise nägemine taastub ja ehmatusega avastab ta, et reaalne maailm on kujutelmaga võrreldes hoopis erinev paik. On erootikat. On psühholoogilist põnevust. Ja on muudki head paremat.

Aga mida me tegelikult saime?

Veniv psühhodraama, mille ainuke hea omadus oli see, et sai rahulikult silma kinni lasta. Või telefonist Delfi uudiseid lugeda. Või niisama molutada ja nina nokkida.

Kohtuotsus:

Niisuguse psühholoogilise draama eelarve peaks olema umbes samas mõõtkavas, mis kulub korraliku burksiputka ehitamiseks näiteks Muuga bussipeatuse kõrvale. Aga Jeebus hoidku, summida taolise filmi sisse 30 milli ja loota, et see kasumisse tuleks? Tõesõna, enne hakkab Taavi Rõivas kandma puust sokke, kui selline ime teoks saab.


“KUNINGAS ARTHUR: MÕÕGA LEGEND” – “Legend of the Sword”


Filmi eelarve: 175 miljonit dollarit
Kassatulu: 132 miljonit dollarit

Millised olid lubadused?

Tunnustatud filmitegija Guy Ritchie rõõmustab vaatajaid oma dünaamilise stiiliga eepilises fantaasiapõnevikus „Kuningas Arthur: Mõõga legend“, mille nimirollis astub üles Charlie Hunnam.
Kui lapseeas Arthuri isa mõrvatakse, haarab võimu Arthuri onu Vortigern (Jude Law). Oma sünniõigusest ilma jäetud Arthuril pole aimugi, kes ta tegelikult on, ja ta peab üles kasvama äärelinna tänavate rasketes tingimustes. Aga kui ta mõõga kivist välja tõmbab, keerab see ta elu pea peale. Ja ta peab tunnustama oma tõelist pärandit, meeldigu see talle või mitte.

Aga mida me tegelikult saime?

Kõik ei saa olla vägevad multitalendid nagu Mart Sander. Kahjuks ei ole lavastaja Guy Ritchie seda karmi reaalsust tänini adunud. Jah, Ritchie möllukad on sigavinged. Aga tema püüdlused küüned taha ajada ajaloo ühele vägevamale müüdile… see on täielik fopaa. Ja inimesed tunnetavad seda. On siis asi nii hull? No pliis, kuningas Arthur ja maagilised elevandid? Miks on harjumuspäraselt nooblist ja üllast Arthuri tegelaskujust välja vägistatud üks ebameeldivalt ülbe, egoistik, ninatark toluup? Ja peamine, miks on staarkurjamist kehastav Jude Law pidevalt niisuguse ilmega, nagu oleks tal kõht kinni? Või siis vastupidi, päts ootamatult püksi tulnud.

Kohtuotsus:

Kunstiga võib jumalat mängida ainult Mart Sander. See on okei. Kõik teised üritajad, sealhulgas Madonna eksmees, peaksid teadma oma kohta siinses universumis ja tegelema asjadega, mis on nende karmale jõukohased.

“TÜDRUK JA KOLETIS” – ”Colossal”


Filmi eelarve: 15 miljonit dollarit
Kassatulu: 3 miljonit dollarit

Millised olid lubadused?

Kui töötu neiu Gloria (filmi “Hüljatud” eest Oscari võitnud Anne Hathaway) poiss-sõber ta korterist välja viskab, on ta sunnitud New Yorgi eluga hüvasti jätma ja kodulinna tagasi kolima. Siis hakkab juhtuma veidraid asju. Kaadrisse astub hiiglaslik koll, kes on võtnud päevaplaani terve Seoul maatasa lammutada.

Aga mida me tegelikult saime?

Saime tünga. Sest reklaamitud koletisefilmi varjus pakutakse vaatajale üpris sürri draamat, kus peategelane võitleb oma vaimuhaigusega.

Kohtuotsus:

Hiiglaslike kollidega varustatud filmid peavad olema vaatemängulised, rohke kärtsu ja mürtsuga, täis eriefektne. Ja niisugust filmi ei tee mingi taskurahaga. Antud juhul on kulutatud 15 milli koletisefilmi mõistes olematu naljaraha, kiiksuga draama kohta aga üle mõistuse palju. Ja nii ongi.