Kui prantsuse kino grand old lady Agnès Varda (s. 1928) ja tundmatu tänavakunstnik JR (s. 1983) 2015. aastal tutvusid, otsustasid nad kohe, et peavad koostööd tegema. Paar nädalat pärast esmakohtumist oldigi JR fotograafikaubikuga teel. Omapärase ekraanipaari eesmärgiks sai teha portreefilm Prantsusmaast ja tema inimestest, liikudes suurlinnadest eemale, pisikeste paikade maailma. Juhuslikel kohtumistel külaelanikega tehakse neist ülisuuri fotosid, mis kinnitatakse seintele ja müüridele. See on Agnès Varda ja JR ühine kirg – kujutised üldisemalt ja piltide talletamine, esitamine ning jagamine. "Me tahtsime teha filmi tavalistest inimestest. Meile öeldi, et nende lood ei ole piisavalt huvitavad. Aga teil on võimalus ise tunnistada, et on küll," on öelnud Varda.

"Palged, paigad" on kui armastuskiri Prantsusmaale, tema töökatele inimestele ja ajaloole, millel filmitegijad ei taha lasta unustusse vajuda. JR ja Varda ekraanisuhtest õhkub tohutut austust teineteise vastu, see on samas mõnusalt aasiv ning seda ei sega poolesaja-aastane vanusevahe.

Üle 60 aasta režissöörina tegutsenud Agnès Varda on viimased paar aastakümmet teinud dokumentaalportreesid, milles tal endal on keskne roll. Kustumatu uudishimuga vanaproua üks tuntumatest viimastest filmidest oli "Agnèsi rannad" (2008). Need filmid on toonud talle juurde uusi fänne lisaks neile, kes nautisid juba Prantsuse uue laine aegadel mängufilme vändanud režissööri varasemat loomingut. Ka Eesti publik on Varda filmidega tuttav. Tema viimast täispikka mängufilmi, 1995. aastal valminud "101 ööd", mis oli armastuskiri filmikunstile, näidati ka Eesti kinolevis. Varda viimased dokumentaalfilmid "Järelnoppijad ja mina" (2000) ning "Järelnoppijad. Kaks aastat hiljem" (2002) linastusid Pärnu filmifestivalil ja võitsid mõlemad telepubliku lemmikfilmile antava Eesti rahva auhinna. Nii on prantslannal juba kaks auhinnavaipa Pärnust.

Agnès Varda auhinnapagasisse lisandus hiljuti au-Oscar, mis talle ulatati mullu novembris. Vanaproual tuleb aga kuu aja pärast ette võtta uuesti teekond Los Angelesse, sest "Palged, paigad" on nomineeritud parima dokumentaalfilmi kategoorias. 89-aastasena on ta läbi aegade vanim Oscarile kandideerija võistluskategoorias.

"Palged, paigad" linastub kinos Artis.