1. Hoiad pissihäda kinni

Kui pead minema, siis mine. Tohtri sõnul on uriin nagu oja või jõgi. Mida kauem seda kinni hoiad, seda soodsama pinnase lood põies olevatele halbadele bakteritele, kes seal kasvavad ja võib-olla liiguvad nad neerudesse. See põhjustab aga erinevaid kuseteede haiguseid. Lisaks arvavad arstid, et normaalne on päeva jooksul käia vähemalt neli kuni seitse korda pissil. Kui käid vähem, tarbid järelikult liiga vähe vedelikke.

2. Närid pidevalt nätsu

On tõsi, et see annab värske hingeõhu ja sellel on rahustav toime, kuid aja jooksul kulutab see lõualiigest. Kui see ära kulub, hakkab lõug plõksuma ja valutama. Sageli tekib halb hingeõhk ka vähesest vedeliku tarbimisest.

3. Närid küüsi

Järjekordne halb harjumus, mida teevad mõned närvilised inimesed. Küünte närimine põhjustab nahainfektsiooni ja kahjustab küünt. Kuna kätel on palju baktereid, siis küüne juures olevale haavandile pääsevad nad eriti hästi ligi. Lisaks pääsevad pesemata kätel olevad bakterid ka kergesti suhu, mis võib omakorda põhjustada erinevaid haiguseid.

Tavaliselt põhjustab küünte närimist mingi ärevus. Seetõttu on tähtis selgeks teha ka ärevuse põhjus ja leida sellele lahendus.

4. Jätad hambapesu vahele

Oled väsinud ja viskad voodisse pikali ning mõtled, et täna õhtul küll ei viitsi hambaid minna pesema. Tegelikult on hambapesu vahelejätmine kahjulikum, kui arvad. Eriti juhul, kui sellest on saanud harjumus. See on peamine põhjus, miks tekib näiteks hambakivi ja erinevad haigused. Erinevad hambahaigused viivad aga teiste haigusteni. Pese hambaid vähemalt kaks korda päevas ja vaheta hambahari kahe kuu tagant välja. Vanale hambaharjale kogunevad bakterid ja aja jooksul kulub see ära, mistõttu ei puhasta see enam nii hästi, kui peaks.

5. Oled terve päeva arvutis

Keskmiselt veedab inimene ekraani taga seitse tundi päevas. Pikema aja jooksul mõjub see silmadele laastavalt. Mõistlik oleks iga 20 minuti tagant vaadata ruumi kõige kaugemat punkti minut aega. Väga halvasti mõjub ka enne magamaminekut voodis ereda telefoniekraani vaatamine.

6. Istud liiga pikalt

Aja jooksul võivad tekkida haigused nagu diabeet, kaalutõus, kõrgvererõhktõbi. Vererõhule mõjub halvasti ka jalg üle põlve istumine. Kui teed tubast tööd ja istud päeva jooksul suurema osa ajast, siis on mõistlik aeg-ajalt püsti tõusta ja jalutada. Näiteks kui kontoris või koolis on mitu tualettruumi, siis külasta seda, mis asub kaugemal. Samuti võiksid eelistada treppe liftile ja sõita vähem autoga ning liikuda rohkem jala.

7. Istud lodevalt

Pole oluline, kas seisad või istud, aga kui toetad pidevalt millegi vastu ja oled kõveras, siis mõjub see seljale halvasti. Nii on keha tasakaal pidevalt paigast ära ja seetõttu tekivad erinevad lihaspinged ja peavalud. Aja jooksul võib tekkida skolioos ehk selgroog muutub kõveraks. Lodevalt istumine on halb ka siseorganitele, sest kängus olles on need kokku pressitud ja halvas asendis.

8. Kannad rasket kotti ühel õlal

Suur käekott võib olla mingis mõttes praktiline, sest sinna mahub palju asju ja nii oled kõigeks valmis. Kui kannad aga rasket kotti ühel õlal, mõjub see halvasti kaelale ja avaldab liialt survet selgroolülide ja kaela vahelistele närvidele. Arstide sõnul võiks kott kaaluda 10% inimese kehakaalust. Kotti ei tohiks kanda kogu aeg ühel õlal. Kõige parem on kasutada aga seljakotti.

9. Sa ei kasuta päikesekreemi

Päikeseliste ilmadega on väga oluline kasutada päikesekreemi, sest see kaitseb nahka kahjuliku UV-kiirguse eest. Rannas käies peaks päikesekreemi nahale määrima ka peale igat ujumiskorda.

10. Sul puudub unerütm

Hea ja rahulik uni on kehale sama oluline nagu söömine ja vedeliku tarbimine. Sageli on õhtuti kiusatus kaua üleval olla, sest internetis on nii palju põnevat ja televiisorist tuleb lahe film. Või hoiab sind üleval hoopis mõni eriti põnev raamat. Proovi igal õhtul samal ajal magama minna ja igal hommikul kindlal ajal tõusta. Ajapikku harjub sellega keha ja tunned end paremini ning puhanuna.

Allikas: rd.com