Endometrioos on tihtiesinev, ent vähetuntud naistehaigus, mille puhul emakaõõnt vooderdava limaskesta taoline kude paikneb kolletena väljaspool emakat. Lena Duhnam otsustas pärast kümneaastast haiguse käes kannatamist lasta oma emakas eemaldada.

Ehkki Dunham kirjeldas, et pidev agoonia ja võimetus leida sellele leevendust, olid lõpuks põhjused, miks ta arstid olid nõus noorel naisel (Dunham on 31-aastane ja tal ei ole lapsi. Naiste puhul, kel on lapsed, on arstid hüsterektoomia osas reeglina teisiti meelestatud) reproduktiivsed organid eemaldama. Ent endometrioosi puhul ei ole hüsterektoomia sugugi tavapärane meede ning pigem väga erandlik.

Buzzfeedile rääkis dr Zaher Merhi Brooklyni New Hope viljakuskeskusest, et tegemist on väga äärmusliku käiguga. "Ma usun, et see mingil määral leevendab endometrioosist tekkinud valusid, aga kindlasti ei ole see valu ravi," sõnas doktor Merhi.

Arst mainis ka tõika, et Dunham lasi eemaldada vaid emaka, mitte oma munasarju. Dunhami otsus on arsti sõnul üllatav. "Just munasarjad on endometrioosi puhul peamine valutekitaja. Endometrioos võib laieneda igale poole kõhus, ent kui munasarjad on alles ja naisel jätkub menstruatsioonitsükkel (st munaraku valmimine), jääb alles ka valu," sõnas arst ja lisas, et just munasarjad ongi endometrioosi puhul kurja juureks.

Dr Merhi soovitas Dunhamil koheselt oma munarakud külmutada, sest endometrioos kahjustab oluliselt munarakkude kvaliteeti ning see halveneb iga aastaga.

Lena Dunham kinnitas ka ise, et asub üsna pea uurima, kas tema munarakud on külmutamseks kõlblikud. Dr Merhi avaldas kartust, et kuna niivõrd kuulus naine nagu Dunham võttis endometrioosi raviks ette hüsterektoomia, arvavadki naised, et see on pääsetee, ehkki tegelikkuses nii ei ole.