"Oleme me Riiaga tuttavad juba 1998. aastast ja see on juba teine vahetus, millega me tähistame n-ö 20. aastapäeva," seletas Eesti rahvusooperi peadirektor Aivar Mäe Publikule. "Tegelikult on tegemist ühe meie suurprojekti jätkuga, sest kolm aastat tagasi otsustasime me teha Eesti Vabariigile kingituse ja külastada lähinaabrite teatreid.

Alustasime Peterburis asuvast Maria Teatrist, sealt edasi Soome ja nüüd järgmine ongi Läti. Mais ootab meid Leedu rahvusooper ja novembris osaleme ka Glasgow tantsufestivalil. Oma suure tuuri lõpetame Moskva Suures Teatris," ütles Mäe.

Aivar Mäe nendib, et erinevate teatritega asju klappima saada on üsna keeruline: "On vaja vaadata, et esieetendused ei langeks kokku jne, aga kuna me alustasime planeerimist kolm aastat tagasi, siis tänasel päeval kõik asjad toimivad."

Mehe sõnul oskavad meie lähinaabrid võtta külalisi vastu äärmiselt hästi ja Peterburis aplodeeris rahvas lausa püstijalu. "Võib-olla kõige üllatavam oli beebidekontsert, mis praegu Riias käib. kus sada ema saavad tulla lastega vanuses 0-3 tulla kontserdile ja kuulata ilusat muusikat. Riias pidime me müüki panema lisakontserdid, sest rahvas ei mahtunud ära."

Soomes anti kokku 12 etendust, millest enamik Eesti omi - Rasmus Puuri ooper "Pilvede Värv", Eduard Tubina ballett "Kratt ja Ülo Vinteri "Piki Pikksukk". "Need võeti väga hästi vastu, kuna seal oli ka väga palju Soome kolinud eestlasi. Enamus inimesi tuli saalist välja nuttes - neid liigutas see väga," ütles Mäe.

Estoonlasi sõidab täna Lätti 230 ja sealt tuleb vastu 270 inimest. Mõlemad pool antakse kolm etendust.

Rahvusooper Estonia külalisetendused Läti Rahvuslikus Ooperi- ja Balletiteatris
27. veebruarist 1. märtsini 2018

27.02 Eduard Tubina ballett „Kratt“, dirigent Vello Pähn
28.02 Ooperi- ja balletigala, dirigent Vello Pähn
1.03 Paul Hindemithi ooper „Cardillac“, dirigent Vello Pähn

Läti Rahvusliku Ooperi- ja Balletiteatri külalisetendused Rahvusooperis Estonia

27.02 Leo Mujici ballett „Šeherezade ja tema lood“ Rimski-Korsakovi ja Kodály muusikale, dirigent Mārtiņš Ozoliņš
28.02 Ooperigala, dirigendid Jānis Liepiņš ja Mārtiņš Ozoliņš
1.03 Giuseppe Verdi ooper „Nabucco“, dirigent Mārtiņš Ozoliņš