Kas sööma peab kindlatel kellaaegadel?

Kindlatel kellaaegadel söömine aitab kindlasti kaasa parema vormi saavutamisele, aga ei ole tingimata vajalik. Tervisliku toitumise puhul on paljude jaoks hästi toiminud süüa iga kolme või nelja tunni tagant. Süües tihti ja pigem väiksemaid portsjone tagame toitumise kehale pideva kvaliteetse energia juurdevooluga, mis omakorda aitab püsida normaalses kehakaalus ja tagab hea enesetunde. Organism saab pidevalt head "kütust" ega pea seetõttu nii palju rasvadesse talletama.

Soovitan esmalt jälgida kõhutunnet ehk kui kõht on tühi, siis tuleb süüa. Kui kõhu kuulamine ei tule välja, siis võib iga kolme tunni tagant nt telefonile panna meeldetuletuse, mis annab sulle märku, et just nüüd võiksid midagi süüa (kas või puuvilja).

Kas pärast kella 18 ei tohi enam süüa?

Nälg ei käi kella jägi! Ei ole tähtis, millal süüa, vaid kui palju ja mida süüa. Kui toidu ja jookidega saadud energiahulk ületab kulutusi, võtame kaalus juurde. Õhtuti ei ole kasulik palju süüa pigem aga seetõttu, sest see häirib und.

Soovituseks on seega: kas süüa kolm kuni neli tundi enne magaminekut tugev toidukord või hoopis kaks tundi enne und võtta väike vahepala - mõlemad variandid võivad hästi toimida.

Kas enne ja pärast trenni ei tohi süüa?

Trenni ei tohi minna liiga näljasena ega liiga täis kõhuga. Harrastajate ja tervisesportlaste puhul, kes söövad regulaarselt (kolm kuni neli korda päevas) on nn söömisaken enne treeningut üks kuni kolm tundi ja pärast treeningut ca kaks tundi. Oluline ei ole mitte niivõrd kohe pärast füüsilist pingutust söömine, kuivõrd päeva ja nädala lõikes ühtlase toidulaua tekitamine.

Keha peab saama pidevalt ja õiges koguses energiat toidust, ainult siis saame hästi taastuda.

Söömist ja trenni ajasta nii:

  • Mine trenni üks kuni kaks tundi pärast vahepala söömist.

või

  • Mine trenni kaks kuni kolm tundi pärast põhitoidukorra söömist.

Vastas: Mirko Miilits

VAATA LISAKS: www.noortegija.ee

Allikas: www.noortegija.ee