Leelo jookseb isa Feliksiga bussi peale, et sõita vanaisa sünnipäevale. Bussis areneb konduktori (Luule Komissarov) ja Leelo vahel järgmine dialoog:

Konduktor Tiiu: Seltsimees laps on vist alaealine? Talle pole piletit vaja.
Leelo: Ma lähen sügisel kooli.
Konduktor Tiiu: Siis oled juba tõesti päris seltsimees kohe!

Seltsimees laps - kaadrid filmist

Makajeva (Maria Avdjuško) käib aeg-ajalt juuksurisalongis tädi Annelt (Liina Vahtrik) raha välja pressimas, öeldes, et see kõik läheb tema Siberi vangilaagris viibiva venna heaks. Ühel hetkel võtab tädi end kokku ja otsustab Makajevale vastu astuda, sest ei usu, et see raha õigesse kohta jõuab.

Tädi Anne: Te ei tööta mitte organites, vaid organitega. Ja küll te juba ise teate, millistega… Arvate, et ma kardan teid, aga mul on teie tegude kohta tunnistajad olemas. Küll Nõukogude riik karistab neid, kes partei nimel musti tegusid teevad. Ega seal kõik ka siuksed sulid ja kaabakad ole nagu teie. Kasige siit minema…

Seltsimees laps - kaadrid filmist

Leelo ööbib vanavanemate (Lembit Peterson ja Maria Klenskaja) juures, kuid ei saa und; ühtäkki näeb ta akna taga puu varju, mis meenutab talle „musta meest”, kes ema ära viis. Ta hakkab karjuma ja äratab vanavanemad.

Vanaisa Robert: Kuule, mida sul kodus tehakse, kui sa niimoodi paanikasse lähed?
Leelo: Meil kodus lauldakse ja tantsitakse.

Seltsimees laps - kaadrid filmist

Nii ütleb Leelo isa (Tambet Tuisk) Leelole, kui laps ei mõista, miks ema ometi tagasi ei tule, ehkki ta on olnud juba piisavalt kaua hea laps ja isa on ju lubanud, et ema kohe tuleb. Nii on Leelo hingepõhjani solvunud ja süüdistab isa valetamises.

Tata, Leelo isa: Vahel on suured inimesed palju abitumad kui nad ise tahaksid.

Seltsimees laps - kaadrid filmist

Feliks (Tambet Tuisk) ja Leelo (Helena Maria Reisner) jõuavad vanaisa Roberti (Lembit Peterson) sünnipäevale, kuid et ema on püssimeeste vahel ära viidud, siis on Feliks lubanud lapsel selga panna just need riided ja ehted, mida see ise on soovinud.

Tädi Anne: Kuule Feliks, sa oled peast ikka päris segi! Ise Eesti kooliõpetaja, aga laps nagu vene ohvitseri proua. Need ka käivad Marati siidist kombineed seljas ja käterätid õlal.

Seltsimees laps - kaadrid filmist

Vanaisa Roberti (Lembit Peterson) sõnavõtt oma sünnipäevalauas.

Vanaisa Robert: Mina olen ühte-teist siin ilmas näinud ja võin öelda, et ega see nutmine ja kirumine ka ei aita. Kas Stalinil on lugu sellest, et Eesti rahvas murega otsa lõppeb? Tuleb süüa, juua ja rõõmu tunda, et hing sees. Mina usun, et Euroopa ja ameeriklased seda asja nii ei jäta ja tulevad varsti appi.

Seltsimees laps - kaadrid filmist

Tädi Anne (Liina Vahtrik) kingib Leelole raadio, kuid käima pannes tuleb sealt ainult punapropagandat. Seepeale isa vihastab.

Tata, Leelo isa: Sitt kõik, mis sant laulab.

Seltsimees laps - kaadrid filmist

Koolidirektor Ljudmilla (Julia Aug) ärgitab noori pioneere üpris tavapärase kihutuskõnega.

Õpetaja Ljudmilla: Pidage meeles, et pioneerid on Nõukogudemaa kõige sõbralikumad, abivalmivad, töökamad ja paremad lapsed. Uhkuseks oma emale ja isale.

Seltsimees laps - kaadrid filmist

See on Feliksi hüüdlause oma õpilastele, mille Leelo aga üle võtab ja hakkab seda kasutama ka kõige ebasobivamates olukordades.

Tata, Leelo isa: Selg sirgu ja lõbuslahke nägu pähe!

"Seltsimees laps" linastub kinodes 23. märtsil.