Frank Lucas tegutses 1960ndate lõpus ja 70ndate alguses heroiinidiilerina Harlemis, kogudes tuntust sellega, et lõi vahendajad turult välja ja ostis meelemürki otse Kagu-Aasiast Kuldsest Kolmnurgast. Lucas hooples, et smuugeldas heroiini Vietnami sõjas surma saanud Ameerika sõdurite kirstudes, ent tema Kagu-Aasia äripartneri sõnul polnud see tõsi. Lucas arreteeriti jaanuaris 1975 ja mõisteti 70 aastaks vangi, misjärel mees hakkas “laulma”, mis viis rohkem kui 100 süüdimõistva otsuseni narkokuritegudes. Lucas ja tema pere liideti aastal 1977 tunnistajakaitse programmiga ning 1981. aastal vähendati mehe karistust ja ta vabanes vanglast. Tema lugu kujutati ka Ridley Scotti 2007. aasta filmis "Ameerika gangster" ("American Gangster"), mis kandideeris kahele Oscarile.

Pikaajaliselt Lucchese kriminaalse perega seotud New Yorgi gangsterist Henry Hill juuniorist sai FBI koputaja aastal 1980. Tema tunnistus aitas süüdi mõista viis kurjategijat, nendes seas jõugu “kapteni” Paul Vario ja James Burke’i. Neist viimane mõisteti esmalt 20 aastaks vangi Bostoni kolledži korvpallimeeskonna mängudega seotud kihlveopettuste pärast, mõrvasüüdistus ja eluaegne vanglakaristus lisandus hiljem. Vangimineku ja kättemaksu vältimiseks tunnistas Hill oma endiste kaaslaste vastu, mis viis 50 süüdimõistmiseni. Tema lugu on aluseks Martin Scorsese filmile “Omad poisid” (“Goodfellas”), mis võitis 1991. aastal Oscari ning hoiab IMDB kõigi aegade parimate filmide edetabelis 17. kohta.

"Must missa" ("Black Mass", 2015)

Kaksikvennad Pedro ja Margarito Flores Chicagost olid tunnistajakaitse all rohkem kui viis aastat, sest andsid föderaalametnikele detailselt infot, kuidas Joaquin “El Chapo” Guzmani kurikuulus Sinaloa kartell varustas neid edasimüügiks meelemürkidega. Vendade tunnistuse kohaselt kasutas Guzman smuugeldamiseks ilma istmeteta Boeing 747 reisilennukeid, mis laaditi täis riideid ja muud kaupa ning saadeti “humanitaarmissiooni” nime all Lõuna-Ameerikasse. Tagasi Mexico Citysse jõudsid lennukid kuni 12 tonni kokaiiniga, mis õnnestus pardale laadida tänu korrumpeerunud ametnikele. Smuugeldamine käis ka allveelaevade, kiirpaatide ja amfiibsõidukitega.

Harlemi narkodiiler Alberto “Alpo” Martinez oli tuntud kallite riiete, ehete ja vägivaldsuse poolest. Kui mees 1992. aastal arreteeriti, tunnistas ta narkovõrgustiku ninamehe Wayne Perry vastu, et saada ise kergem karistus.

"Must missa" ("Black Mass", 2015)

Sammy “The Bull” Gravano oli Gambino krimiperekonna väiksem boss ja selle juhi John Gotti parem käsi. Kui FBI mängis mehele ette pealtkuulamisel saadud salvestuse, milles Gotti näitab lugupidamatust Gravano suhtes, otsustas gangster rääkida. Tunnistajakaitse alla pandud Gravano naasis aga oma vanade liistude juurde ja hakkas müüma ecstasy’t Arizonas.

Leroy “Nicky” Barnes kontrollis 1970ndatel aastatel heroiiniäri Harlemis. Kui toretsevate riiete ja kallite autode poolest tuntud Barnes’i foto ilmus New York Times Magazine’i esikaanel, tõmbas see president Jimmy Carteri tähelepanu ning USA peaprokuröril kästi meest karistada seaduse täie karmusega. Barnes asus süüdimõistmise järel infot andma siis, kui sai teada, et mõned kuriteokaaslased magavad tema tüdruksõpradega. Ta tunnistas 44 oma endise äripartneri vastu, mis viis 16 süüdimõistmiseni, nende seas oli ka legendaarne narkodiiler Guy Fischer.

Autobiograafilisele krimimärulile “Must missa” (“Black Mass”, 2015) saab kaasa elada juba sel teisipäeval, 27. märtsil kell 20.30 filmikanalil TV1000 Premium, mida näeb teleteenusepakkuja Viasat vahendusel või suuremate kaablioperaatorite Viasati filmikanalite teemapakettides.